UPPSC General-Studies Contributed by Lehita updated on Jul 2019

Uttar Pradesh Public Service Commission General Studies Old Question Paper 

1. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent is found at—
(A) Lothal
(B) Harappa
(C) Mehrgarh
(D) Mundigak
Ans : (C)

2. During the Rig Vedic period Niska was an ornament of—
(A) Ear
(B) Neck
(C) Arm
(D) Wrist
Ans : (B)

3. Which of the following were regarded as the hub of Aryan culture during the later Vedic period ?
(A) Anga, Magadh
(B) Kosal, Videha
(C) Kuru, Panchal
(D) Matsya, Surasena
Ans : (C)

4. Who among the following was the first to take initiative for water resource management in the Girnar region ?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Asoka
(C) Rudradaman
(D) Skandagupta
Ans : (A)

5. That Lumbini was the birth place of Gautama Buddha, is confirmed by an inscription of—
(A) Asoka
(B) Kanishka
(C) Harsha
(D) Dharmapala
Ans : (A)

6. Who among the following Gupta Kings had another name Devagupta ?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Kumaragupta
(D) None of the above
Ans : (B)

7. Kumaradevi, a queen of Govinda Chandra Gahadavala, constructed Dharma-Chakra Jina Vihara at—
(A) Bodha Gaya
(B) Rajgrih
(C) Kushinagar
(D) Sarnath
Ans : (D)

8. Which of the following dynasties frequently assigned to the ladies high ranking positions in administration ?
(A) Chola
(B) Chalukya
(C) Pala
(D) Sena
Ans : (B)

9. Who among the following Rajput rulers is known to have written a book on music ?
(A) Jayachandra Gahadavala
(B) Prithviraj Chauhan
(C) Rana Kumbha
(D) Man Singh
Ans : (C)

10. Which Sultan of Delhi was a contemporary of the Mongol leader Chengiz Khan ?
(A) Iltutmish
(B) Razia
(C) Balban
(D) Alauddin Khalji
Ans : (A)

11. Who among the following was the continuing link between Sher Shah and Akbar in the field of land revenue administration ?
(A) Birbal
(B) Todar Mal
(C) Bhagwan Das
(D) Bhar Mal
Ans : (B)

12. With which medieval ruler would you associate the statement ‘I would have lost the empire just for a handful of millet’ ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad Tughlaq
(C) Sher Shah
(D) Aurangzeb
Ans : (C)

13. The Maratha King became a nonentity and the Peshwa the virtual ruler from the time of—
(A) Balaji Vishwanath
(B) Baji Rao I
(C) Balaji Rao
(D) Madnav Rao I
Ans : (B)

14. Thomas Roe was received in audience by Jehangir at—
(A) Agra
(B) Ajmer
(C) Delhi
(D) Fatehpur Sikri
Ans : (A)

15. Which one of the following musical instruments was mastered by Aurangzeb ?
(A) Sitar
(B) Pakhawaj
(C) Veena
(D) None of the above
Ans : (C)

16. Which son of Aurangzeb revolted against his father, weakening the latter’s position against the Rajputs ?
(A) Azam
(B) Akbar
(C) Muazzam
(D) Kam Baksh
Ans : (B)

17. Who were the first Europeans to come to India for trade ?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese
Ans : (D)

18. What did the Act V of 1843 make illegal ?
(A) Child marriage
(B) Infanticide
(C) Sati
(D) Slavery
Ans : (D)

19. Who among the following was the leader of the revolution of 1857 in Assam ?
(A) Diwan Maniram Dutta
(B) Kandarpeshwar Singh
(C) Purandar Singh
(D) Piali Barua
Ans : (A)

20. Which of the following Acts transferred the Government of India from East India Company to the Crown ?
(A) Government of India Act 1858
(B) Indian Councils Act 1861
(C) Royal Titles Act 1876
(D) Indian Councils Act 1892
Ans : (A)

21. The first meeting of Indian National Congress was held at—
(A) Bombay
(B) Poona
(C) Madras
(D) Calcutta
Ans : (A)

22. The paper ‘Indian Mirror’ was published during 1861 from—
(A) Bombay
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Pondicherry
Ans : (B)

23. Name the organization formed by Surendranath Banerjee which merged with the Indian National Congress in 1886—
(A) East India Association
(B) London India Society
(C) Indian Association
(D) Indian National Conference
Ans : (C)

24. Who among the following introduced the Vernacular Press Act ?
(A) Lord Lytton
(B) Lord Ripon
(C) Lord Curzon
(D) Lord Hastings
Ans : (A)

25. The President of Surat Session of Indian National Congress, 1907 was—
(A) R. B. Ghosh
(B) B. G. Tilak
(C) Annie Besant
(D) G. K. Gokhale
Ans : (A)

26. Who among the following had started Indian Home Rule Society in London ?
(A) Annie Besant
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Shyamji Krishna Varma
(D) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans : (C)

27. The first Trade Union was founded in India in the year 1918 by—
(A) N. M. Joshi
(B) B. P. Wadia
(C) V. V. Giri
(D) S. A. Dange
Ans : (B)

28. Who resigned from the membership of Viceroy’s Executive Council as a protest against Jallianwala Bagh Massacre ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Rabindranath Tagore
(C) Shankaran Nair
(D) Jamnalal Bajaj
Ans : (C)

29. Who had opposed the Champaran Satyagraha of Mahatma Gandhi ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) N. G. Ranga
(C) Rajkumar Shukla
(D) Rajendra Prasad
Ans : (A)

30. In which one of the following languages was the first issue of the Journal Ghadar published ?
(A) Urdu
(B) Hindi
(C) English
(D) Marathi
Ans : (A)

31. Who was the author of the book ‘Bandi Jiwan’ ?
(A) Dinabandhu Mitra
(B) Hema Chandrakar
(C) Ram Prasad Bismil
(D) Sachindra Sanyal
Ans : (D)

32. Consider the following events connected with Indian National Movement :
1. Gandhi-Irvin Pact
2. Execution of Bhagat Singh
3. Karachi Session of Indian National Congress, 1931
4. Martyrdom of Chandra Shekhar Azad
Find the correct chronological order of the events from the codes given below—
Codes :
(A) 4, 1, 2, 3
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (A)

33. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists : 
List-I
(a) Annie Besant
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Ambika Charan Majumdar
List-II
1. Home Rule Movement
2. Champaran Satyagraha
3. Lucknow Session of Indian
National Congress, 1916
4. Lahore Session of Indian
National Congress, 1929
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 1 4
Ans : (A)

34. Who among the following said about the Act of 1935 “a car which has brake but no engine” ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) C. Rajgopalachari
(C) Mahatma Gandhi
(D) S. C. Bose
Ans : (A)

35. Who formed the Radical Democratic Party in 1940 ?
(A) Indrasen
(B) M. N. Roy
(C) Somendranath Tagore
(D) Shachindranath Sanyal
Ans : (B)

36. Who started the individual Satyagraha ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Vinoba Bhave
Ans : (D)

37. Who among the following called the movements of Gandhiji as ‘political blackmail’ ?
(A) Lord Chelmsford
(B) Lord Wavel
(C) Lord Linlithgow
(D) Lord Montague
Ans : (C)

38. Muslim League observed the ‘Direct Action Day’ on—
(A) 12 August 1942
(B) 16 August 1943
(C) 16 August 1946
(D) 14 August 1947
Ans : (C)

39. Arrange in chronological order the following events which occurred during post-independence period :
1. Liberation of Goa
2. Dalai Lama fled to India
3. Chou En-Lai visited India
4. India visit of Khrushchev and Bulganin
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 2, 3, 1
Ans : (D)

40. Who among the following were responsible for the creation of Ratha monuments at Mamallapuram ?
(A) Cholas
(B) Pallavas
(C) Pandyas
(D) Chalukyas
Ans : (B)

41. The ancient monuments of Elephanta are mostly
1. Buddhist
2. Jain
3. Saivite
4. Vaishnavite
Select the correct answer from the code given below—
Code :
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 1 and 3
Ans : (C)

42. Which of the following temples is considered as a wonder of rock-cut architecture ?
(A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
(B) Lingaraja Temple, Bhubaneshwar
(C) Kailash Temple, Ellora
(D) Kandaria Mahadeva Temple, Khajuraho
Ans : (C)

43. Ruins of which of the following represent the old capital of Vijayanagar ?
(A) Ahmadnagar
(B) Bijapur
(C) Golconda
(D) Hampi
Ans : (D)

44. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Akbar’s Tomb —Sikandara
(B) Jahangir’s Tomb —Sahdara
(C) Tomb of Shaikh Salim Chishti —Fatehpur Sikri
(D) Tomb of Shaikh Nizamuddin Aulia —Ajmer
Ans : (D)

45. Which of the following was the birth place of Guru Nanak ?
(A) Amritsar
(B) Nabha
(C) Nankana
(D) Nander
Ans : (C)

46. Where did Maharaja Jaisingh II built observatories ?
1. Delhi
2. Jaipur
3. Ujjain
4. Varanasi
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

47. Who among the following transformed the traditional Ganapati festival of Maharashtra into a national festival and gave it a political character ?
(A) Ramdas
(B) Shivaji
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)

48. Who among the following had founded the ‘Indian Society of Oriental Art’ to revive ancient art traditions of India ?
(A) Abanindra Nath Tagore
(B) Nand Lal Bose
(C) Asit Kumar Haldhar
(D) Amrita Shergill
Ans : (A)

49. Who among the following was offered Membership of the Royal Asiatic Society of Paris ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Michael Madhusudan Dutta
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Vivekanand
Ans : (B)

50. The first University Chair of Sanskrit was founded in—
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) Russia
Ans : (C)

feedback