TESCO Aptitude-Numerical Contributed by Paulson updated on Apr 2019

                                                   Tesco Aptitude Question Paper

1. If each letter in the English alphabet is assigned an even number such as A = 2, B = 4 and so on, then what will be the total value of the letters in the word LEAD?
A. 42
B. 40
C. 46
D. 44
E. None of these
Answer : D

Directions For Questions 2 to 5: Study the following letter-number series carefully and answer the questions given below:
J 5 4 T P 2 3 K L Q 3 7 R D A 6 8 3 F H 7 8

2. How many odd numbers are there which are immediately followed by an even number and immediately preceded by a letter?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. None of these
Answer: B

3. How many letters are there in the given sequence which are immediately preceded by an odd number and immediately followed by a letter?
A. Four
B. Three
C. Two
D. One
E. None of these
Answer: B

4. If the positions of all the letters in the given sequence is reversed, like H and J are interchanged, F and T are interchanged and so on, but the position of numeral is kept undisturbed, which letter will be at the eighth position from the right end?
A. A
B. K
C. P
D. D
E. None of these
Answer: C

5. If the position of the first half of the sequence given above is interchanged with the second half of the sequence without changing the order within the halves, which letter/number will be fourth to the left of the fourteenth letter/number from the left?
A. Q
B. H
C. R
D. L
E. None of these
Answer: E

Directions For Questions 6 to 9: Study the following information carefully and answer the questions given below:
(i) Five friends A, B, C, D and E are studying in different institutes P, Q, R, S and T. Each one is wearing a different coloured shirt, viz. Red, Blue, Green, White and Pink. The order of persons, institutes and the colour of the shirt is not necessarily the same.
(ii) B is studying in institute R but does not wear white or green shirt. A, who wears a blue shirt, does not study in institute P or S. D wears pink shirt and studies in institute Q. E neither studies in institute P nor wears a green shirt.

6. What is the colour of E’s shirt?
A. Blue
B. Pink
C. Red
D. White
E. Green
Answer : D

7. Who wears Red shirt?
A. C
B. E
C. B
D. Data inadequate
E. None of these
Answer: C

8. Which of the following combination of person, institute and colour is definitely correct?
A. C-S-Green
B. C-P-Green
C. E-S-Pink
D. E-T-White
E. All are correct
Answer: B

9. A is studying in which of the following institutes?
A. Q
B. T
C. Q or R
D. R or T
E. None of these
Answer: E

10. Pointing to a woman, Abhijit said, “Her grand-daughter is my brother’s only daughter.” How is the woman related to Abhijit?
A. Sister
B. Grand-mother
C. Mother-in-law
D. Mother
E. Sister-in-law
Answer : D 

 

11. A company contracts to paint 3 houses. Mr. Brown can paint a house in 6 days while Mr. Black would take 8 days and Mr. Blue 12 days. After 8 days Mr. Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr. Blue to complete the contract?
A. 7
B. 8
C. 11
D. 12
Answer:C

12. 2 hours after a freight train leaves Delhi, a passenger train leaves the same station traveling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After traveling 4 hours the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30
B. 40
C. 58
D. 60
Answer:B

13. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A. -5
B. 4
C. 2
D. 8
Answer :D

14. A train travelling at rate of 180 kmph crosses a pole in 50 sec. Its length is?
A. 1250 m
B. 2500 m
C. 2700 m
D. 2250 m

15. X is twice as good workman as Y and together they finish the piece of work in 28 days. The number of days taken by X alone to finish the same work is?
A. 42 days
B. 36 days
C. 25 days
D. 24 days

16. If the sum of money at simple interest doubles in 12 years, it will become 5 times in?
A. 48 years
B. 36 years
C. 24 years
D. 56 years

17. If 5 men working 7 hours a day earn Rs. 854 per week then 15 men working 2 hours a day will earn how much per week?
A. Rs. 634
B. Rs. 567
C. Rs. 989
D. Rs. 732

18. Find average speed if a man travels at speed of 24kmph up and 36kmph down at an altitude of 200m?
A. 28.8 mph
B. 27.8 mph
C. 27.5mph
D. 30 mph

19. 24 buckets of water fill a tank, when capacity of each bucket is 15 litres. How many buckets will be needed to fill the same tank, if capacity of each bucket is 6 litres?
A. 60
B. 45
C. 50
D. 40

20. A man buys spirit at Rs. 60 per letter, adds water to it and then sells it at Rs. 75 per litter. What is the ratio of spirit to water if his profit in the fuel is 37.5%?
A. 9:1
B. 10:1
C. 11:1
D. None of these

feedback