Sonata Software Ltd Placement Paper Contributed by Sandra updated on May 2019

                                   Sonata Software Model Question Paper 

Aptitude Questions:

1. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How much share A got more than B and C?
Ans: 2/13 and 3/13

2. Select the odd one
(a) January   (b) February   (c) Wednesday   (d) November

3. Select the antonym of capture from the following
(a) attack   (b) Release    (c) condemn    (d) None of the above

4. Find the antonym of autum

(a) Spring   (b) Winter   (c) Summer  (d) None of the above

5. One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards?
Ans: 12 skirts

6. How can you make a square from two triangles?

7. Is the meaning of Client and Customer,
 (a) same   (b) contradictory   (c) no relation

8. Is the meaning of It’s and Its,
(a) same   (b) contradictory   (c) no relation

9. Is the meaning of Canvas and Canvass,
(a) same    (b) contradictory   (c) no relation

10. Is the meaning of Ingenious and Ingenuous,
 (a) same   (b) contradictory   (c) no relation

11. Is the meaning of Credible and Credulous,
(a) same   (b) contradictory   (c) no relation

12. Select the odd one out.
(a) 1/4     (b) 1/3    (c) 1/6   (d) 1/18 

13. Select the least from the following.
(a) 0.99    (b) 1     (c) 81      (d) 0.333 

14. Find the next number in the series.1, 0.5, 0.25, 0.125Ans: 0.0625

15. One dollar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day?
Ans: 1/30 =0.0333$

16. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48, then number of    fishes caught by X?
Ans: 8

17. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?
Ans:  7

18. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?
Ans: 3000m = 3km

19. The girl’s age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age of the girl is ?
Ans: 12 years

20. Sister’s age is twice than that of the brother. If the brother’s age is six, what is the sister’s age after two years?
Ans:  14 Yrs.

21. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost
Ans: 90 cents

22. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day?
Ans: 2.9 seconds

23. Which of the following figures together will make a triangle?
Ans: a,b,c,d

24. Make a square by drawing only one line
 Ans: line 2-5, square 2-3-4-5-2

25. Which of the following is the odd one? crew, constellation, companion, league, participants.
Ans: companion

26. Opposite of Remote?
(a) Far   (b) Near (c) Huge  (d) Village

27. Statement A: All great men are ridiculous;
      Statement B: I am ridiculous ;
      Inference : I am a great man;
(a) True   (b) False   (c) Not clear

28. Statement: Normal children are active;
      Inference: All children are active;
(a) True  (b) False  (c) Uncertain

29. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ?
 Ans: 1/16

30. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?
 Ans: 601 times

31. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price?
 Ans: Rs. 3125

32. Statement A: A & B have same age;
      Statement B: B is younger than C;
      Inference : A is younger than C;
 (a) True  (b) False (c) Uncertain

33. All chickens lay eggs (True/False)
Ans: False

Technical Aptitude Questions:     

1. Point out error, if any, in the following program

main()
 {
  int i=1;
  switch(i)
  {
    case 1:
           printf(\nRadioactive cats have 18 half-lives);
           break;
   case 1*2+4:
          printf(\nBottle for rent -inquire within);
          break;
}
}
Ans. No error. Constant expression like 1*2+4 are acceptable in cases of a switch. 

2. Point out the error,if any, in the following program                                                         

main()
{
    int a=10,b;
    a>= 5 ? b=100 : b=200; 
    printf(\n%d,b);
}
Ans. lvalue required in function main(). The second assignment should be written in parenthesis as follows: a>= 5 ? b=100 : (b=200);

3. In the following code, in which order the functions would be called?a= f1(23,14)*f2(12/4)+f3();

 

a) f1, f2, f3 b) f3, f2, f1 c) The order may vary from compiler to compiler d) None of the above

4. What would be the output of the following program?

 

main()
{
int i=4;
switch(i)
 {
default:

printf(\n A mouse is an elephant built by the Japanese);                                         
case 1:
printf( Breeding rabbits is a hair raising experience);
break;
case 2:
printf(\n Friction is a drag);
break;
case 3:
printf(\n If practice make perfect, then nobody’s perfect);
}
}

 

a) A mouse is an elephant built by the Japanese b) Breeding rabbits is a hare raising experience

c) All of the above d) None of the above

5. What is the output of the following program?

 

#define SQR(x) (x*x)
main()
   {
     int a,b=3;
     a= SQR(b+2);
     printf(%d,a);
   }

 

a) 25  b) 11 c) error d) garbage value

6. In which line of the following, an error would be reported?                                      

 

#define CIRCUM(R) (3.14*R*R);
main()
{
float r=1.0,c;
c= CIRCUM(r);
printf(\n%f,c);
if(CIRCUM(r))==6.28)
printf(\nGobbledygook);
}

 

a) line 1 b) line 5 c) line 6    d) line 7

7. What is the type of the variable b in the following declaration?

 

#define FLOATPTR float*
FLOATPTR a,b;

 

a) float b) float pointer c) int d) int pointer

8. In the following code;

 

#include<stdio.h>
main()
{
  FILE *fp;
  fp= fopen(trial,r);
 }     
fp points to:

 

a) The first character in the file. b) A structure which contains a char pointer which points to the first character in the file.c) The name of the file. d) None of the above.                                                     

9. We should not read after a write to a file without an intervening call to fflush(), fseek() or rewind() < TRUE/FALSE>

 

Ans. True

10.  If the program (myprog) is run from the command line as myprog 1 2 3 , What would be the output?

 

main(int argc, char *argv[])
{
   int i;
   for(i=0;i<argc;i++)
   printf(%s,argv[i]);
  }

 

a) 1 2 3    b) C:\MYPROG.EXE 1 2 3 c) MYP d) None of the above

11. If the following program (myprog) is run from the command line as myprog 1 2 3, What would be the output?

 

main(int argc, char *argv[])
   {
   int i,j=0;
   for(i=0;i<argc;i++)
   j=j+ atoi(argv[i]);
   printf(%d,j);
  } 

 

a) 1 2 3  b) 6 c) error d) 123

12. If the following program (myprog) is run from the command line as myprog monday tuesday wednesday thursday,
What would be the output?

 

main(int argc, char *argv[])
   { 
   while(--argc >0)
   printf(%s,*++argv);
  }

 

a) myprog monday tuesday wednesday thursday b) monday tuesday wednesday thursday c) myprog tuesday thursday d) None of the above                                                   

13. In the following code, is p2 an integer or an integer pointer?
 

typedef int* ptr
 ptr p1,p2;
 

Ans. Integer pointer

14. Point out the error in the following program

 

main()
   {
   const int x;
   x=128;
   printf(%d,x);
  }
    Ans. x should have been initialized where it is declared.

15. What would be the output of the following program?
 

main()
  {
   int y=128;
   const int x=y;
   printf(%d,x);
 }

 

a) 128 b) Garbage value c) Error d) 0

16.  What is the difference between the following declarations?                                          
   const char *s;
   char const *s;
  Ans. No difference

17. What would be the output of the following program?
 

main()
    {
    char near * near *ptr1;
    char near * far *ptr2;
    char near * huge *ptr3;
    printf(%d %d %d,sizeof(ptr1),sizeof(ptr2),sizeof(ptr3));
   }
    

a) 1 1 1         b) 1 2 4       c) 2 4 4    d) 4 4 4

18. If the following program (myprog) is run from the command line as myprog friday tuesday sunday,What would be the output?

 

main(int argc, char*argv[])
  {
   printf(%c,**++argv);
  }
 

a) m   b) f c) myprog d) friday

19. If the following program (myprog) is run from the command line as myprog friday tuesday sunday,What would be the output?                                                                                      
 

main(int argc, char *argv[])
   {
    printf(%c,*++argv[1]);
     }
   

a) r b) f c) m d) y

20.  If the following program (myprog) is run from the command line as myprog friday tuesday sunday,What would be the output?

 

main(int argc, char *argv[])
   {
  while(sizeofargv)
  printf(%s,argv[--sizeofargv]);
  }

 

a) myprog friday tuesday sunday b) myprog friday tuesdayc) sunday tuesday friday myprog d) sunday tuesday friday                               

21.  Point out the error in the following program

 

main()
  {
   int a=10;
   void f();
   a=f();
   printf(\n%d,a);
   }
   void f()
    {
    printf(\nHi);
    }

 

 Ans. The program is trying to collect the value of a void function into an integer variable.

22.  In the following program how would you print 50 using p?

 

main()
   {
    int a[]={10, 20, 30, 40, 50};
    char *p;
    p= (char*) a;
   }
   

Ans. printf(\n%d,*((int*)p+4));

23.  Would the following program compile?

 

main()
  {
   int a=10,*j;
   void *k;
   j=k=&a;
   j++;
   k++;
   printf(\n%u%u,j,k);
}
 

a) Yes b) No, the format is incorrect c) No, the arithmetic operation is not permitted on void pointers  d) No, the arithmetic operation is not permitted on pointers

24. According to ANSI specifications which is the correct way of declaring main() when it receives command line arguments?

 

a) main(int argc, char *argv[]) b) main(argc,argv) int argc; char *argv[]; c) main() {int argc; char *argv[]; } d) None of the above

25. What error would the following function give on compilation? 
 

f(int a, int b)
      {
     int a;
     a=20;
     return a;
      }

 

a) missing parenthesis in the return statement b) The function should be declared as int f(int a, int b) c) redeclaration of a    d) None of the above                                            

26. Point out the error in the following program

 

main()
    {
     const char *fun();
     *fun()=’A’;
    }
   const char *fun()
    {
     return Hello;
   }
   

Ans. fun() returns to a const char pointer which cannot be modified

27. What would be the output of the following program?

 

main()
   {
    const int x=5;
    int *ptrx;
    ptrx=&x;
    *ptrx=10;
    printf(%d,x);
 }
  

a) 5   b) 10 c) Error d) Garbage value

28. A switch statement cannot include
   

(a) constants as arguments (b) constant expression as arguments(c) string as an argument (d) None of the above

29. How long the following program will run?

 

main()
{
printf(\nSonata Software);
main();
}

 

a) infinite loop  b) until the stack overflows c) All of the above d) None of the above

30. On combining the following statements, you will get char*p; p=malloc(100);

 

a) char *p= malloc(100) b) p= (char*)malloc(100) c) All of the above d) None of the above

31. What is the output of the following program?

 

main()
  {
   int n=5;
   printf(\nn=%*d,n,n);
  }

 

a) n=5   b) n=5   c) n= 5 d) error

feedback