RailTel-RCIL Civil-Engineering Contributed by Nimisha Shankar updated on Sep 2019

                RailTel-RCIL Model paper

 

RailTel-RCIL Civil Engg Question Paper

1. When percentage of mica present in sand is large, it

(a) Reduces the strength of mortar, or concrete
(b) Increases the strength of mortar or concrete
(c) Has no effect on mortar, or concrete strength
(d) Enhances the strength of mortar, or concrete, but only marginally

Ans: (c)

 

2. If ‘W’ is the percentage of water required for normal consistency of cement, water to be added for determination of initial setting time is

(a) 0.50 W
(b) 0.62 W
(c) 0.75 W
(d) 0.85 W
Ans: (d)

 

3. Which of the following theories of failure is most appropriate for a brittle material?

(a) Maximum principal strain theory
(b) Maximum principal stress theory
(c) Maximum shear stress theory
(d) Maximum strain energy theory
Ans: (b)

 

4. In a strained material, the principal stresses in the X and Y directions respectively are 100 N/mm2 (Tensile) and 60 N/mm2 (Compressive). On an inclined plane, the normal to which makes an angle of 300 to the X-axis, the major principal stress, in N/mm2 would be

(a) 60
(b) 80
(c) 20
(d) 40
Ans: (c)

 

5. A uniformly distributed load (w) of length shorter than the span crosses a girder. The bending moment at a section in the girder will be maximum when

(a) Head of the load is at the section
(b) Tail of the load is at the section
(c) Section divides the load in the same ratio as it divides the span
(d) Section divides the load in two equal lengths.
Ans: (c)

 

6. The moment capacity of section at plastic hinge equals

a) Yield moment
b) Zero
c) Fully plastic moment
d) Twice the yield moment
Ans: (c)

 

7. Which one of the following is the correct ratio of plastic moment to yield moment for a simply supported beam of uniform square cross section throughout the span

(a) 1.5
(b) 1.7
(c) 2.0
(d) 2.34
Ans: (a)

 

8. A fixed beam with central point load undergoes a slight settlement at one end. Select suitable answer from the following:

(a) Moment induced at both ends will be same
(b) Moment induced at the end that has undergone settlement will be maximum
(c) Moment induced will be maximum at the end having no settlement
(d) Zero moment at the end that has settled.
Ans: (c)

 

9. An increase in temperature on the top fibre of a simply supported beam will cause

(a) Downward deflection
(b) Upward deflection
(c) No deflection
(d) Angular rotation about neutral axis
Ans: (b)

 

10. A propped cantilever AB of span L is subjected to a moment M at the prop end B. The moment at fixed end A is

(a) 2M
(b)M/2
(c) M
(d)3M/ 4

Ans: (b)

 

11. Which of the following steel sections should preferably be used at places where torsion occurs?

(a) Box-type section
(b) Channel section

(c) Angle section

(d) Any of the above

Ans: (a)

 

12. The compatibility conditions in terms of strains in a two-dimensional problem are associated with

(a) Stresses
(b) Forces
(c) Properties of materials
(d) Deformations
Ans: (d)

 

13. The material in which large deformation is possible before absolute failure by rupture takes place, is known as

(a) Ductile
(b) Plastic
(c) Brittle
(d) Elastic
Ans: (a)

 

14. A protective or decorative non-structural element placed at the level of the truss supports and column head is called

(a) Eaves girder
(b) Baluster
(c ) Eaves board
(d) Tie girder
Ans: (c)

 

15. When the distance between centers of two adjacent rivets connecting the members subjected to either compression or tension exceeds the maximum pitch, then the additional rivets which are not subjected to the calculated stresses are known as

(a) Packing rivets
(b) Long-grip rivets
(c) Tacking rivets
(d) Auxiliary rivets

Ans: (c)

 

16. The base of a column is subjected to moment. If the intensity of bearing pressure due to axial load is equal to stress due to moment, then the bearing pressure between the base and the concrete is

(a) Uniform compression throughout
(b) Zero at one end and compression at the other end
(c) Tension at one end and compression at the other end
(d) Compression, verying as a parabolic profile
Ans: (b)

 

17. For an I beam, the shape factor is 1.12. If the allowable stress (with factor of safety in bending as 1.5) is increased by 20% for wind and earthquake loads, the modified load factor is

(a) 1.10
(b) 1.25
(c) 1.35
(d) 1.40
Ans: (d)

 

18. Top chord of a truss is continuous over joints l apart. Effective lengths of the member in the plane perpendicular to the truss is

(a) 0.7 l
(b) 0.85 l
(c ) l
(d) 1.5 l
Ans: (c)

 

19. For two plates of equal thickness, full strength of square-edged fillet weld can be ensured if its maximum size is limited to

(a) 1.5 mm less than the plate thickness
(b) 67% of the plate thickness
(c) 80% of the plate thickness
(d) Thickness of the plate
Ans: (a)

 

20. When a column is supported throughout its length either by masonry walls or by construction on all the sides, then its slenderness ratio is

(a) Infinite
(b) Zero
(c ) Reasonably high
(d) Low
Ans: (b)

feedback