NPSC Paper Contributed by Manav updated on Sep 2019
NPSC Paper |   3453

                                 Nagaland PSC Previous Year Solved Paper

1. In India, which one of the following states has the largest inland saline wetland?
a) Gujarat
b) Haryana
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan
Answer: Rajasthan

2. In the context of Indian wild life, the flying fox is a
a) Bat
b) Kite
c) Stork
d) Vulture
Answer: Bat

3. With reference to the mineral sources of India, consider the following pairs:Mineral 90% National Sources in
1. Copper — Jharkhand
2. Nickel — Orissa
3. Tungsten — Kerala

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
a) 1 and 2 only
b) 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer: 2 only

4. The brothers Umakant and Ramakant Gundecha are
a) Dhrupad vocalists
b) Kathak dancers
c) Sarod maestros
d) Tabla Players
Answer: Dhrupad vocalists

5. Which State of India has recorded the highest rate of population growth in the last census (2001)?
a) Gujarat
b) Manipur
c) Nagaland
d) Haryana
Answer: Nagaland

6. what is the maximum period during which Parliament may not meet?
A. Six months
B. One year
C. Two years
D. Three years
Answer - A. Six months

7. Rajya Sabha can delay the Money Bill passed by the Lok Sabha for a period not exceeding
A. 9 days
B. 14 days
C. 15 days
D. 30 days
Answer - B. 14 days

8. Parliament consists of ?
A. Prime Minister and other Ministers
B. President, Prime Minister and other Ministers
C. President, Rajya Sabha and Lok Sabha
D. President, Chief Justice and Lok Sabha
Answer - C. President, Rajya Sabha and Lok Sabha

9. Which country is known as the ‘Land of the Morning Calm’
A. Japan
B. Korea
C. Taiwan
D. Netherlands
Answer - B. Korea

10. Country known as the Sugar Bowl of the World is
A. Cuba
B. India
C. Burma
D. Norway
Answer - A. Cuba

11. Which of the following cows gives maximum milk yield ?
A. Jersey
B. Holstein
C. Red Sindhi
D. Sahiwal
Answer - A. Jersey

12. The sculpture with the three faces of Brahma, Vishnu and Mahesh known as “Trimurti” appears in
A. Ajanta caves
B. Ellora caves
C. Kalva caves
D. Elephanta caves
Answer - D. Elephanta caves

13. During Aurangzeb’s reign, which of the following were not included in his government ?
A. Rajputs
B. Pathans
C. Marathas
D. All of these
Answer - C. Marathas

14. What was the important reason for the fall of Vijayanagar Empire ?
A. Unity among the Muslim rulers
B. Internal instability and weakness of Princes
C. Moplah’s rebellion
D. Economic bankruptcy
Answer - A. Unity among the Muslim rulers

15. “Inquilab Zindabad” slogan was given by
A. Chandra Shekhar Azad
B. Subhash Chandra Bose
C. Bhagat Singh
D. Iqbal
Answer - C. Bhagat Singh

16. “Red Shirts” movement aimed at
A. To throw out Britishers from India
B. To promote Communist organisational activities
C. To promote trade union activities
D. All of the above
Answer - A. To throw out Britishers from India

17. Which of the following was not the outcome of Jallianwalah Bagh massacre ?
A. Suspension of Gen. Dyer
B. Change in Gandhiji’s outlook towards Britishers
C. Temporary peace in Punjab
D. Renunciation of British titles and positions by many Indians
Answer - C. Temporary peace in Punjab

18. “Bijanti” government is compared to the Chola’s for
A. Rural democracy
B. Administrative system
C. Land revenue collection system
D. Display of wealth
Answer - D. Display of wealth

19. Who evolved the national consciousness as a formal concept ?
A. B.G. Tilak
B. Mahatma Gandhi
C. Jawaharlal Nehru
D. Surendranath Bannerjee
Answer - D. Surendranath Bannerjee

20. Why could British only succeed in trade and commerce in India ?
A. Because of government backing
B. Quality of merchandise
C. Naval superiority
D. All of the above
Answer - C. Naval superiority

21. The Bhilai Steel Plant was set up with the collaboration of the U.S.S.R., the Rourkela Steel Plant with the collaboration of West Germany, the Durgapur Steel Plant was constructed with the collaboration of?
A. Britain
B. Japan
C. U.S.A.
D. Romania
Answer - A. Britain

22. Who was the second President of the Indian Republic ?
A. Dr. Zakir Hussain
B. Dr. S. Radhakrishnan
C. Dr. Rajendra Prasad
D. V. V Giri
Answer - B. Dr. S. Radhakrishnan

23. Who designed the city of Chandigarh ?
A. Le Corbusier
B. Jacob Epstein
C. Rodhin Auguste
D. Ferdinand M. V. De Lesseps
Answer - A. Le Corbusier

24. The Muslims march seven times round the Kaaba as path of their Haj pilgrimage in the city of
A. Riyadh
B. Mecca
C. Rabat
D. Jeddah
Answer - C. Rabat

25. Largest nationalised Bank in India is
A. Central Bank of India
B. Reserve Bank of India
C. State Bank of India
D. Bank of India
Answer - C. State Bank of India

feedback