New India Assurance Company Limited Whole-Testpaper Contributed by Manasi Bhutt updated on Oct 2019

                                                      NIACL Placement Paper

 

This paper contains mainly two sections such as Reasoning Ability and General Awareness.

 

 

Section - 1

 

a) Reasoning Ability

 

Directions(Question 1-5): In each of the following number series, two terms are put within brackets. 

 

(A) If both the bracketed terms are right;
(B) If the first bracketed term is right and second is wrong;
(C) If the first bracketed term is wrong and second is right;
(D) If both the bracketed terms are wrong.

 

1 . 5, 17, (30), 73, 129, (225)

Answer : C

 

2. 11, 29, (55), 89, (131), 181

Answer : A

 

3. 3, 12, 28, 32, (42), (57), 61, 70, 86

Answer : C

 

4. 2,3,6, (11), 18, (27), 38

Answer : A

 

5. 4, 14, (18), (24), 31, 36, 38, 48, 53

Answer : D

 

Directions(Question 6-10): There are two or three statements followed by four conclusions numbered I, II , III and IV. Take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows .

 

6.

Statements: 

 

1. Some songs are throngs.
2. Some throngs are longs.

 

Conclusions:

I.   Some songs are longs.
II.  No songs are longs.
III. Only longs are songs.
IV  Only songs are longs.

 

(A) Only I Follows
(B) Only III follows
(C) Either I or II follows
(D) Either III or IV follows

 

Answer : C

 

7.Statements:

1. Some charts are darts.
2. All darts are carts.
3. Some carts are smarts.

 

Conclusions:

I.   Some charts are carts.
II.  Some carts are darts.
Ill.  Some darts are smarts.
IV. Some smarts are charts.

 

(A) Only I and II follow
(B) Only I and III follow
(C) Only II and III follow
(D) Only I, III and IV follow

Answer : A

 

8.

Statements:

1. All blanks are beams.
2. All bridges are beams.
3. All bridges are cows.

 

Conclusions:

I.   Some cows are beams.
II.  Some blanks are cows.
III. Some blanks are bridges.
IV. Some bridges are not cows.

 

(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) I,II and III follow
(D) None follow

Answer : D

 

9. 

Statements:

1. Some Chinese are not Russians.
2. All Russians are Africans.
3. Some Africans are Indians.

 

Conclusions:

I.   Some Chinese are not Africans.
II.  Some Chinese are not Indians.
Ill.  All Russians are Indians.
IV. Some Indians are Chinese.

 

(A) Only II follows
(B) Only III follows
(C) Only IV follows
(D) Either II or IV follows
Answer : D

 

10.

Statements:

1. All chalks are cheese.
2. No cheese are ships.
3. Some herds are ships.

 

Conclusions:

I.   Some herds are not chalks.
II.  Some herds are cheese.
Ill.  Some cheese are not herds.
IV. No chalk is a ship.

 

(A) I, II and IV follow
(B) Either II or III and IV follows
(C) II and III follow
(D) II and IV follow

Answer : B

 

Directions(Question11 -15): A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular logic.The following is the illustration of the input and the steps of arrangement?

 

Input: CRI END YAM STU THE

 

StepI     : YAM THE CRI END STE
StepII    : YAM THE STE END CRI
Step III  : STU CRI YAM THE END
Step IV  : STU CRI END THE YAM

 

Study the logic and answer questions

 

11. If step VII of an input is 'OVER THE PRE NEW BONE' what is the step IV of that input?

 

(A) BONE THE PRE OVERNEW
(B) THE PRE BONE NEW OVER
(C) THE BONE PRE OVER NEW
(D) PRE BONE THE OVER NEW

Answer : C

 

12. Given the following input— SYM REACH LAD PHOTO CAL what step will the following arrangement?

 

REACH LAD PHOTO SYM CAL

 

(A) VI
(B) V
(C) IV
(D) III

Answer : B

 

13. If Step VI of a given input be 'MAP IND PAK RUS ENG', what would be the input?

 

(A) IND MAP PAK RUS ENG
(B) IND MAP ENG RUS PAK
(C) ENG RUS IND PAK MAP
(D) RUS MAP IND ENG PAK

Answer : D

 

14. Given the following input, what would be Step VIII of the input?

 

Input : BANK CRIS ATTRACT WITH PRIZE

 

(A) PRIZE WITH CRIS ATTRACT BANK
(B) CRIS BANK PRIZE WITH ATTRACT
(C) PRIZE WITH BANK ATTRACT CRIS
(D) CR15 BANK ATTRACT WITH PRIZE

Answer : C

 

15. In which step will we get the same arrangement as the input?

 

(A) VIII
(B) IX
(C)X
(D)XI

Answer : C

 

Directions(Question 16- 20): In the following questions, the symbols +, -,x,÷ and = are used with the following meanings

 

A + B means A is greater than B;

A – B means A is greater than or equal to B;

A x B means A is equal to B;
A ÷ B means A is smaller than B; and
A = B means A is smaller than or equal to B.

 

For each question you have to assume given statements to be true and then decide which of the two given conclusions is are definitely true. Give answer as

 

(A) If only conclusion I is true;
(B) If only conclusion II is true;
(C) If either conclusion I or conclusion II is true; and
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.

 

16. Statements  :  D=S, N + V, D x R, R + V
     Conclusions :   I. S + V
                           II. D+N
Answer : A

 

17. Statements:    K x P, M + J, C÷ P, K = M
     Conclusions:   I. M + P
                           II. M x P
Answer : C

 

18. Statements: L – R, N x M, L ÷ M, N = P
     Conclusions: I. M + R
                           II. R+P
Answer : A

 

19. Statements: W + K, S = Z, X – W, S x K
     Conclusions: I. K x Z
                         II. X÷K
Answer : B

 

20. Statements: P ÷ Q, W – N, P — N, T + W
     Conclusions: I. P x W
                         II. Q÷W
Answer : D

 

Directions(Question 21- 25):  Read the following information to answer the questions.

 

A, B, C, D and E are sons of P, Q ,R, S and T but not in the same order.Match the right mother and son on the basis of the information given below.

Q is not B's or C mother.

A's or Es mother is not T.

C is not R's son.

E is not Q's or S's son and his mother's name does not start with the letter 'R'.

A's mother is not Q or R

21. Who is S's son?

(A) A
(B) B
(C) C
(D) D

Answer : A

 

22. Who is C mother?

(A) P
(B) R
(C) S
(D) T

Answer : D

 

23. Who is Q's son?

(A) A
(B) D
(C) B
(D) E

Answer : B

 

24. Who is P's son?

(A) B
(B) C
(C) D
(D) E

Answer : D

 

25. Who is son of R ?

(A) E
(B) A
(C) B
(D) D

Answer : C

 

Directions (Question26-30): In each question below is given a statement followed by three assumptions numbered I II and III. You have to consider the statement and the assumption, and decide which of the assumptions is implicit in the statement.Then decide which one of the answers, (A), (B), (C) and (D) is correct.

 

26.

Statement :

 

Considering the tickets sold during the last seven days, the circus authorities decided to continue the show for another fortnight which includes two weekends.
 

Assumptions:

I. People may not turn up on weekdays.
II. The average number of people who will be visiting circus will be more or less the same as that of the last seven days.
III. There may not be enough responses at other places.

 

(A) None is implicit
(B) Only II is implicit
(C) Both I and II are implicit
(D) Only III is implicit

Answer : B

 

27.

Statement :

 

The telephone company informed the subscribers through a notification that those who do not pay their bills by the due date will be charged penalty for every defaulting day.

 

Assumptions:

 

I. Majority of the people may pay their bills by the due date to avoid penalty.
II. The money collected as penalty may set off the losses due to delayed payment.
III. People generally pay heed to such notices.

 

(A) Only I and II are implicit
(B) Only II and III are implicit
(C) Only I and III are implicit
(D) All are implicit

Answer : D

 

28.

Statement:

The national air carrier has decided to start a weekly air service from town 'A' to town 'B'.

 

Assumptions:

I.  There will be enough passengers to make the operation economically viable.
II. Other carriers may not start such service.
III The people staying around these towns can afford the cost of air travel.

 

(A) Only I is implicit
(B) Both II and III are implicit
(C) Both I and II are implicit
(D) ALL are implicit

Answer : C

 

29.

Statement :

A group of friends decided to go for a picnic to Dum Duma Lake during the next holiday season to avoid crowd of people.

 

Assumptions:

 

I. Generally many people do not go to Dum Duma Lake.
II. People prefer other spots to Dum Duma Lake.
III. Many people do not know about Dum Duma Lake.

 

(A) Only I is implicit
(B) Only II is implicit
(C) Only I and II are implicit
(D) All are implicit

 

Answer : D

30.

 

Statement :

 

"Wanted a two bedroom flat in the court area for immediate possession"-Advertisement.

 

Assumptions:

 

I.  Flats are available in court
II. Some people will respond to the advertisement.
Ill. It is a practice to give such an advertisement.

 

(A) Only I and II are implicit
(B) Only II is implicit
(C) Only III is implicit
(D) All are implicit

Answer : A

 

Directions(Questions 31- 35): Choose the odd one.

 

31.

(A) YNHIA
(B) SGRFI
(C) ISEPU
(D) FHUJU

Answer : D

 

32.

(A) PROUD
(B) DRIVER
(C) WHEAT
(D) TRAIN

Answer : B

 

33.

(A) CXHIA
(B) RCFCL
(C) MTOWF
(D) CPRSV

Answer : C

 

34.

(A) JOT
(B) OUT
(C) TEN
(D) DIN

Answer : B

 

35. 

(A) HR
(B) GT
(C) KP
(D) FU

Answer : A

 

Directions(Questions 36-37): Find the missing terms

 

36. pq.....rqp.....qrrq.......p.......rrqpp........r

(A) rqpqr
(B) qprrq
(C) qrprp
(D) rppqq

Answer : D

 

37. nnt.......qqn......tt......qnn......tq.

A) nnqtq
(B) qntnq
(C) tnqtq
(D) ttqtq

Answer : C

 

Directions(Question 38 - 39)

 

P + Q means P is the brother of Q
P – Q means P is the sister of Q
P x Q means P is the father of Q
P ÷ Q means P is the mother of

 

38. A÷B-C x D,then A is D

(A) Sister
(B) Aunt
(C) Mother
(D) Grandmother

Answer : D

 

39. Which of the following shows that V is the grandmother of Y?

(A) VxR+KVY
(B) V÷RxK-Y
(C) V÷R+KxY
(D) VxR-K÷Y

Answer : B

 

40. How many pairs of letters are there in the word STRAIGHT FORWARD which have numbers of letters between them in the word equal to the number of letters between them in English alphabet?

(A)4
(B)5
(C)6
(D)7

Answer : C

 

41. Milk: Butter

(A) Banana : Fruit
(B) Juice : Health
(C) Wood: Paper
(D) Chili Spices

Answer : C

 

42. Hat : Headwear

(A) Shark : Fish
(B) Crocodile : Terrapin
(C) Shoe : Socks
(D) Glove: Hand

Answer : D

 

43. Horse : Cow

(A) Milk: Ice-cream
(B) Mars : Moon
(C) Snow : Water
(D) Pink: Blue

Answer : B

 

44. Hair : Head

(A) Teeth : Mouth
(B) Tea-leaves : Mountain slopes
(C) Hand: Arm
(D) Footpath : Road

Answer : A

 

45. Fore: Hind

(A) Sky:Space
(B) Land:Sea
(C) North : South
(D) Face:Neck

Answer : C

 

Directions(Question 46 - 49): Read the following information and answer the questions given below it. If ranks of five candidates P, Q ,R,S and T are arranged in ascending order of their marks in Numerical Ability, T is the fourth and S is the first. When they are arranged in the ascending order of marks in General Awareness, P takes the place of T and T takes the place of Q. R's position remains the same in both the arrangements. Q's marks are lowest in one test and highest in the other test. P has more marks than R in Numerical Ability.

 

46. Who has secured the highest marks in General Awareness?

(A)Q
(B)T
(C)S
(D)R

Answer : B

 

47. Who has secured the highest marks in Numerical Ability?

(A)S
(B)R
(C)P
(D)Q

Answer : D

 

48. Which of the following groups of candidates has improvement in rank in General Awareness as compared to that in Numerical Ability?

(A) SPT
(B) PSR
(C) QST
(D) SPQ

Answer : A

 

49. Whose marks in General Awareness are more than R's marks in General Awareness?

(A) Only P's
(B) P's, Q's and S's
(C) P's, S's and T's
(D) P's, Q's and T's

Answer : C

 

50.In a certain code CAMEL is written as XPOGT and RABBITS as YPUULFZ. How can AIRMAIL be written in that code?

(A) PIYOPLT
(B) PLYOPTL
(C) PLROPLT
(D) PLYOPLT

Answer : D

 

Section- 2

 

General Awareness

 

1. Which of the following insurance companies writes its punch line in the advertisements "Insurance is the subject matter of solicitation" ?

(A) CIC
(B) LIC
(C) ING Vysya Life Insurance Co.
(D) Tata AIG Life Insurance Co.
(E) None of these

Answer : B

 

2. How much Foreign Institutional Investment is allowed in insurance sector at present.

(A) 20%
(B) 46%
(C) 59%
(D) 63%
(E) None of these

Answer : E

 

3. How many public sector companies in India are in Insurance Business.

(A) Only one
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than ten

Answer : A

 

4. Which of the following was the parent company of New India Assurance ?

(A) LIC
(B) GIC
(C) Oriental Insurance Co. Ltd.
(D) United India Insurance
(E) None of these

Answer : B

 

5. Which of the following is not the name of an Insurance Scheme launched by the Government of India.

(A) Janashree Bima Yojana
(B) Krishi Shramik Sarnajik Suraksha Yojana
(C) Shiksha Sahyog Yojana
(D) Varsha Bima Yojana
(E) National Saving Scheme

Answer : D

 

6. Which of the following words/terms is closely associated with the insurance business.

(A) Archives
(B) Donation
(C) Actuary
(D) Quest
(E) All are associated with insurance

Answer : C

 

7. Which of the following is the abbreviated name of the agency /organization which is the regulator of insurance business in India ?

(A) NHB
(B) IRDA
(C) IBA
(D) IDFC
(E) ICRISAT

Answer : B

 

8. Insurance services are normally not provided for which of the following?

(A) Health
(B) Life
(C) jobs
(D) House & Property
(E) It is available for all

Answer : C

 

9. The New India Assurance Company was established in 1919 by 

(A) Dorab Tata
(B) G. D. Birla
(C) Iamunalal Baja]
(D) Kamlapat Singhania
(E) None of these

Answer : A

 

10. Which of the following is largest Non Life Insurance Company in India ?

(A) ICICI Lombard General Insurance Company Ltd.
(B) United India Insurance Company Ltd.
(C) General Insurance Company Ltd.
(D).New India Assurance Company Ltd.
(E) None of these

Answer : D

 

11. Which of the following organizations of the workers of unorganized sector has adopted an insurance scheme for all its workers and has become a model organization for the workers of the unorganized sector ?

(A) SERC
(B) SEWA
(C) VSNL
(D) SEBI
(E) MTNL

Answer : B

 

12. Which of the following projects of the ISRO was insured by the New India Assurance Company ?

(A) MATSAT- II
(B) Aryabhatt
(C) PSLV
(D) Chandrayaan
(E) lNSAT- 2E

Answer : C

 

13.Which of t.he following industrial groups of India is Not in any type of Insurance Business in India ?

(A) Tatas
(B) Birlas
(C)' Iaipurias
(D) Mahindras
(E) All are in Insurance Business

Answer : C

 

14. Which of the following Insurance Companies was launched with NABARD as one of its promoter"s with 30% stake in it ?

(A) General Insurance Corporation Ltd.
(B) National Insurance Company Ltd.
(C) Agriculture Insurance Company Ltd
(D) SBI Life Insurance Company Ltd.
(E) None of these

Answer : A

 

15. Who amongst the following is new Foreign Secretary of India ?

(A) Nirupama Rao
(B) Goolarn E. Vahanvati
(C) Brindeshwar Pathak
(D) Naveen Chawla
(E) None of these

Answer : A

 

16.Which of the following is the abbreviated name of the organizations which provides credit guarantee to exporters ?

(A) FICCI
(B) NABARD
(C) SIDBI
(D) ECGC
(E) SEBI

Answer : D

 

17. The Railway Budget 2009-10 was presented in the Lok Sabha (in Iuly 2009) by

(A) Lalu Prasad Yadav
(B) Kapil Sibal
(C) P. Chidambaram
(D) Mamata Banerjee
(E) Pranab Mukherjee

Answer : D

 

18. 'Satyam' the well known company which has been in the news in recent past, is now known with its new name as.............

(A) Mahindra Satyarn
(B) Birla Satyam
(C) Reliance Satyam
(D) Tata Satyam
(E) None of these

Answer : A

 

19. As per the announcement made by the Govt. of India, which of the following organizations is set up by it for a very specific purpose of providing a personal identity card to all its citizens ?

(A) National Remote Sensing Agency
(B) Unique Identification Authority of India (UIA)
(C) National Spot Exchange
(D) Trade Development Authority
(E) People's Union for Civil Liberties

Answer : B

 

20. Saina Nehwal is a famous........

(A) Badminton player
(B) Table Tennis Player
(C) Lawn Tennis Player •
(D) Hockey Player
(E) Chess Player

Answer : A

 

21. 'No Tobacco Day' is observed every year on.............

(A) lst May
(B) lst ]une
(C) 31st May
(D) 30th june
(E) None of these

Answer : C

 

22. Which of the following awards is given for excellence in the field of Literature ?

(A) N. Borlaug Award
(B) Kalinga Prize
(C) Kishor Kumar Award
(D) Saraswati Samman
(E) Dronacharya Award
Answer : D

 

23. Which of the following states has highest Literacy Rate in country ?

(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Delhi
(D) Andhra Pradesh
(E) Kerala

Answer : E

 

24. Which of the following cups/trophies is closely associated with the game of Hockey ?

(A) Mardeka Cup
(B) Wimbledon Trophy
(C) Ranji Trophy
(D) Durand Cup
(E) Agha Khan Cup

Answer : E

 

25. Which of the following diseases is caused by a virus ?

(A) Plague
(B) Cholera
(C) Whooping cough
(D) Tetanus
(E) Chicken pox

Answer : E 

feedback