National Aerospace Laboratories (NAL) Paper Contributed by Nishin updated on Jul 2019

                                                       NAL Question Paper

English Language

Directions—(Q. 1–10) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e. ‘No error’. (Ignore the errors of punctuation, if any). 

1. Mr. Gupta insisted (A) / that he was (B) / fully prepare (C) / to present the proposal. (D) No error (E) 
Ans : (C) 

2. All this document (A) / have been destroyed (B) / in the fire (C) / which occurred last month. (D) No error (E) 
Ans : (A) 

3. On his next (A) / official visit to Delhi (B) / he plans to (C) / visit his old colleagues. (D) No error (E) 
Ans : (E) 

4. Sunil refused to admit that (A) / he did not know (B) / what to operate (C) / the new machine. (D) No error (E) 
Ans : (C) 

5. He has refused (A) / not to take (B) / the promotion although (C) / he is eligible. (D) No error (E) 
Ans : (B) 

6. There has been (A) / a fall from (B) / the profits of (C) / our company recently. (D) No error (E) 
Ans : (B) 

7. The decision to open (A) / offices in Shimla (B) / were taken at (C) / the last Board meeting. (D) No error (E) 
Ans : (C) 

8. We were so late (A) / than the meeting (B) / was almost over v/ when we arrived. (D) No error (E) 
Ans : (B) 

9. They waited patient (A) / for the Chairman’s speech (B) / to end in order (C) / to begin the discussion. (D) No error (E) 
Ans : (A) 

10. Arjun was (A) / not selected (B) / for the post (C) / inspite his hard work. (D) No error (E) 
Ans : (D) 

Directions—(Q. 11–15) Pick out the most effective word/group of words from those given to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

11. Although he appears to be very ......... in his speech, he is very good at heart. 
(A) strong 
(B) fine 
(C) rude 
(D) innocent 
(E) talkative 
Ans : (C) 

12. He was wrongly punished although he was not .......... 
(A) fault 
(B) mistaken 
(C) erroneous 
(D) guilty 
(E) accused 
Ans : (D) 

13. ......... you complete the assignment in time, you will not be allowed to proceed on leave. 
(A) If 
(B) Unless 
(C) Before 
(D) When 
(E) After 
Ans : (B) 

14. In the ......... two months, we will not be able to meet him. 
(A) past 
(B) last 
(C) farther 
(D) next 
(E) future 
Ans : (A) 

15. The festival of Deepawali was ......... by all of us. 
(A) performed 
(B) enjoyed 
(C) spent 
(D) engaged 
(E) rejoicing 
Ans : (B)

General Intelligence

Directions—(Q. 11 to 14): Select the one which is different from the other three.
1. (A) Bokaro
(B) Jamshedpur
(C) Bhilai
(D) Agra
Ans. (D)

2. (A) January
(B) February
(C) July
(D) December
Ans. (B)

3. (A) Bible
(B) Panchsheel
(C) Geeta
(D) Quran
Ans. (B)

4. (A) Star
(B) Sun
(C) Sky
(D) Moon
Ans. (C)

Directions—(Q. 5 to 7): based on alphabets.
5. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following would be the 14th letter from your left?
(A) N
(B) L
(C) O
(D) None of these
Ans. (D)

6. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is 12th from the left?
(A) V
(B) T
(C) W
(D) Y
Ans. (B)

7. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is 10th to the left of the last but one letter from the right?
(A) V
(B) X
(C) W
(D) I
Ans. (C)

Directions—(Q. 8 to 13) Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
8. (A) Green
(B) Red
(C) Colour
(D) Orange
Ans. (C)

9. (A) Rabbit
(B) Crocodile
(C) Earthworm
(D) Snail
Ans. (A)

10. (A) Polo
(B) Chess
(C) Ludo
(D) Carrom
Ans. (A)

11. (A) Sun
(B) Universe
(C) Moon
(D) Star
Ans. (B)

12. (A) Cheese
(B) Milk
(C) Curd
(D) Ghee
Ans. (B)

13. (A) Carrot
(B) Radish
(C) Potato
(D) Brinjal
Ans. (D)

14. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is ‘prohibition’ written in that code?
(A) NOITIBIHORP
(B) IHORPBITION
(C) ITIONBIHOTP
(D) IHORPBNOITI
Ans. (D)

15. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a code language how is ‘EGG’ to be written in the same language?
(A) VSS
(B) URR
(C) VTT
(D) UTF
Ans. (C)

feedback