Meghalaya PSC Placement Paper Contributed by Gowri updated on Aug 2019

              Meghalaya PSC Previous Year Solved Paper

1. The Secretary General of the Lok Sabha is appointed by:
Answer. The Speaker of the Lok Sabha

2. The Author of ‘Snakes and Ladders’ is:
Answer. Gita Mehta

3. The first Indian satellite ‘Aryabhata’ was launched in the year:
Answer. 1975

4. The first World Cup Football tournament was held in:
Answer. Uruguay

5. The rear view mirror used in vehicles is:
Answer. Convex

6. Which country is known as ‘Land of Thousand Lakes’?
Answer. Finland

7. The free operating system Linux was developed by:
Answer. Linus Torwalds

8. New York City is on the bank of the river.
Answer. Hudson

9. The average life of a red blood cell in the body is about:
Answer: 115 days

10. Which of the following is used as a preservative of food articles?
Answer: Sodium benzoate

11. DNA is?
Answer: A class of nucleic acids

12. The lustre of diamond is due to?
Answer: Total internal reflection

13. Milk in natural form has a certain amount of sugar. This sugar is called?
Answer: Lactose

14. Which of the following is associated with Doppler Effect?
Answer: Sound

15. Force/Area is the formulae of …………?
Answer: Pressure

16. Hydrogen Bomb is based on the principle of:
Answer: Nuclear fusion

17. Rocket works on the principle of conservation of:
Answer: Momentum

18. What is the escape velocity from Earth’s surface?
Answer: 11.2 Km/sec

19. Which Asian river is sometimes referred to as ‘The Road to Mandalay’?
Answer: Irrawaddy (Myanmar)

20. Where is the headquarters of the Transparency International?
Answer: Berlin (Germany)

21. Which international organization was founded by Peter Eigen?
Answer: Transparency International

22. Which is the world’s most saline lake?
Answer: Lake Vanda (Antarctica)

23. A projectile launched at which degree angle has the greatest range?
Answer: 45 degree angle

24. What is the unit of measurement of cotton?
Answer: Bales

25. Which metal is added to fireworks to get the lilac colour?
Answer: Potassium

26. Which acid is used to acidify foods and beverages such as various colas?
Answer: Phosphoric Acid

27. What kind of creature is a ‘silverfish’?
Answer: Wingless insect

28. Which animal’s walking style is known as ‘Knuckle walking’?
Answer: Gorillas and Chimpanzees

29. Which country’s official currency is the ‘Renminbi’?
Answer: China

30. Which country started the Money Order System?
Answer: Great Britain

feedback