India GK Quiz 1-General Knowledge Questions and Answers updated on Apr 2019

India GK Quiz-1-General Knowledge Questions and Answers

|   90584

India General knowledge Questions and Answers

 

1. The current Lok Sabha is the
Ans : 15th Lok Sabha

 

2. The members of Lok Sabha hold office for the term of
Ans : 5 years

 

3. The minimum age to be eligible for a election for the Lok Sabha is
Ans : 25



4. The Council of States in India is generally known as:
Ans : Rajya Sabha

 

5. Who Elect the members of the Rajya Sabha
Ans : elected members of the legislative assembly

 

6. The members of the Rajya Sabha are chosen for the term
Ans : of six years

 

 

7. The First Lok Sabha commenced on which date:
Ans : 1947



8. The Lok Sabha is also known as:
Ans : The House of the People

 

9. The members of Lok Sabha hold office for a term of
Ans : 5 years

 

10. The minimum age for a person to become a member of Rajya Sabha is
Ans : 30 Years

 

11. The precursor to the Indian Parliament was the :
Ans : Constituent Assembly

 

12. The maximum strength (number of members) of the Rajya Sabha :
Ans : 238

 


13. In the Rajya Sabha, the President can appoint how many representatives
Ans : 12



14. The chairman of the Rajya Sabha is the:
Ans : Vice President of India


 

15. The number of years that a member is elected to the Rajya Sabha is : The
Ans : 6 Years

 

16. The current leader (2011) of the Rajya Sabha is

Ans : Dr. Manmohan Singh

 


17. The money bill can be amended by the Rajya Sabha
Ans : False

 


18. Which of the following is not an eligibility qualification for the LOK sabha:
Ans : Must be physically fit

 

19. What is the maximum strength (number of members) of the Lok Sabha envisaged by the Constitution:

Ans : 552



20. The Presiding Chairman of the Lok Sabha is the following:
Ans : Elected from the Lok Sabha Members



21. The minimum age for holding office in the Lok Sabha is:
Ans : 25 Years

 



22. A motion of no confidence against the government can be introduced by
Ans : Lok Sabha

 


23. How many sessions of the Lok Sabha take place in a year:
Ans : 3


 

24. Which of the following are not sessions of the Lok Sabha:

Ans : Spring Session & Summer Session

 



25. The budget is presented by the Finance Minister to the:
Ans : Lok Sabha

 


26. The present Majority Leader of the Lok Sabha (2011) is:
Ans : Pranab Mukerjee

 


27. The Parliament of India consists of the following (more than one answer applies)
Ans : President, Lok Sabha, Rajya Sabha

 


28. Who decides whether a bill is a money bill or not:
Ans : Speaker of the Lok Sabha

 

29. The phrase 'bicameral legislature' means

Ans : a legislature consisting of a lower and an upper chamber

 

30. Who is the Leader of the Opposition in the Lok Sabha?

Ans :  Smt. Sushma Swaraj

 

31. How many Sessions of the Lok Sabha are held in a year?


Ans : Normally three Sessions of the Lok Sabha are held in a year, viz.,
Budget Session - February - May
Autumn or Monsoon Session - July - August
Winter Session - November - December

 

feedback