DSSSB Question-Paper Contributed by Manjula updated on Jun 2019

Delhi Subordinate Services Selection Board (DSSSB) TGT & PGT Preliminary Examination

1. In English alphabet, which will be the eighth letter from the left of the fourth vowel ?
(A)H
(B)I
(C)G
(D)M
Ans: A

2. Find out the missing one
U, 0, I, ?
(A)E
(B)C
(C)S
(D)G
Ans: B

3. Which will be the next in following series?
AZY, BYX, CXW, DWV
(A)EUT
(B) FUT
(C)EVU
(D) GHS
Ans: C

4. Find out the next one in following series: BDF, CFI, DHL, EJO
(A)EIN
(B) JEN
(C)CFI
(D) FLR
Ans: D

5. If in a certain code BQMBAY is written as MY MY MY, then how would TAMIL NADU be written?
(A) TIATIATIA
(B) ALDALDALD
(C) MNUMNUMNU
(D) None of these
Ans: C

6. If in a certain symbolic language DOG is written as GOD and FOG is written as GOF, then how would MOB be written?
(A)NOB
(B) OBM
(C)BOM
(D) DOM
Ans: C

7. If in a certain code UMBRELLA is written as 12345678, then how would BEAR be written?
(A)3684
(B) 3594
(C)3584
(D) 3585
Ans: C

Directions– (Q.8-12) In each question, four words are given. Out of these four words, three are related in some way and one is different. Find the different word.
8.
(A) Girl
(B) Boy
(C) Woman
(D) Teacher
Ans: D

9
(A) China
(B) Nepal
(C)Bhutan
(D) Kolkata
Ans:D

10.
(A) January—June
(B) March—September
(C) June—November
(D) April-September
Ans: B

11.
(A) Sitar—Pt. Ravishankar
(B) Tabla—Allahrakha
(C)Bansuri—Hari Prasad Chaurasia
(D) Kathakali—Mrinalini
Ans: D

12.
(A) Prison
(C) Hand-cuffs
(B) Court
(D) Uniform
Ans: D

13. In which city there is no Metro Rail route?
(A)Hyderabad
(B) Ahmedabad
(C)Kolkata
(D) Mumbai
Ans: B

14. Main occupation of primitive man was?
(A) Hunting
(B) Cattle-rearing
(C) Food-gathering
(D) Fishing
Ans: A

15. In India the land irrigated by canals is
(A)10%
(B) 15%
(C)20%
(D) 31.6%
Ans: D

16.The reason of winter rain in North India is?
(A) Monsoon
(B) Storms
(C) Cyclone
(D) All
Ans: C

17. Air pressure is shown?
(A) By isobars
(B) By isotherms
(C) By isosalines
(D) By none of these
Ans: A

18. Who is the first Woman President of India ?
(A) Smt. Pratibha Devi Singh Patil
(B) Srnt. Sonia Gandhi
(C) Smt. Meira Kumar
(D) Late (Smt.) Indira Gandhi
Ans: A

19. Who gave the slogan of ‘Quit India’?
(A) Mahatma Gandhi
(B) J. L. Nehru
(C) Md. Ali Jinnah
(D) Subhas Chandra Bose
Ans: A

20.The Directive Principles of State Policy’ of Indian Constitution are related to?
(A)Part-III
(B) Part-IV
(C)Part-V
(D) Part-II
Ans: B

21. In any parallelogram ABCD, AC= BD. The value of Angle ABC will be?
(A)30°
(B) 60°
(C)90°
(D) 120°
Ans: C

22. What types of angles are they when there are two angles on circumference of a circle by any arc?
(A) One is two times the other
(B) One is three times the other
(C) Equal
(D) None of the above
Ans: C

23. What are the two consecutive numbers when difference of 5 times of smaller and 4 times of bigger is 3?
(A) 8, 9
(B) 7,8
(C) 6,7
(D) None of the above
Ans: B

24. Diagonal of a square is half of the diagonal of other square. The area of second square with respect to first will be?
(A) Two times
(B) Half
(C) Four times
(D) Eight times
Ans: C

25. The number of sides of a regular polygon, when each angle is 162°, is?
(A) 10
(B) 20
(C) 15
(D) 25
Ans: B

26 Ram finishes a work in 2 days,Hari finishes that work in 4 days. Then work will be finished in how many days when both work simultaneously?
(A)3/4 day
(B)4/3 days
(C)1/3 day
(D) 3 days
Ans: B

 

27. The numbers 1,2,3,4 1000 are multiplied together. The number of zeros at the end (on the right) of the product must be:
(A)30
(B)200
(C)211
(D)249
Ans: D

28. When a number is divided by 893, the remainder is 193. What will be the remainder when it is divided by 47?
(A)3
(B)5
(C)25
(D)33
Ans: B

29 The sum of the squares of two positive Integers is 100 and the difference of their squares is 28.The sum of the numbers is
(A)12
(B)13
(C)14
(D)15
Ans: C

30. Find the odd man out 1,5,14, 30, 50,55,91
(A)5
(B) 50
(C)55
(D) 91
Ans: C

feedback