DSSSB Placement Paper Contributed by Shanu updated on Jun 2019

                                   Delhi Government Solved Exam Paper

1. Find out wrong number in each sequence—
582, 605,588,611, 634, 617, 600
(A)634
(B) 611
(C)605
(D) 600
Ans: A

2. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was?
(A)12
(B) 15
(C)25
(D) 32
Ans: A

3. If 2 tables and 3 chairs cost Rs.3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost?
(A) As. 500
(B) As. 750
(C) As. 1000
(D) Rs. 1500
Ans: C

4. The sum of first five prime numbers is?
(A) 11
(B)18
(C) 26
(D)28
Ans: D

5. Three numbers are in the ratio1 2 :3 and their H. C. F. is 12.The numbers are?
(A)4,8,12
(B) 5, 10, 15
(C) 10, 20,30
(D) 12,24,36
Ans: D

6. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years?
(A) As. 1 24 crores
(B) Rs. 1 28 crores
(C) As. 252 crores
(D) As. 256 crores
Ans: B

7. Water boils at 212° F or 100°C and freeze at 32°F or 0°C. If the temperature of a particular day is 35°C, it is equivalent to?
(A)85°F
(B) 90°F
(C)95°F
(D) 99°F
Ans: C

8. Insert the missing number— 16,33,65,131,261,……..
(A) 523
(B) 521
(C) 613
(D) 721
Ans: A

9. 3251 + 587+ 369— ? = 3007
(A) 1250
(B) 1300
(C) 1375
(D) 1200
Ans: D

10. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is?
(A) 250
(C) 280
(B)276
(D)285
Ans: D

11. Choose the correct preposition
The river flows…….. the bridge.
(A)below
(B) under
(C)into
(D) to
Ans: B

12. Find out the word correctly spelt—
(A) Accesible
(B) Accesibel
(C) Accessible
(D) Acessible
Ans: C

13. Choose the word opposite in meaning to the Bold word to till in the blank
People often prefer ambiguity to ……..
(A)clarity
(B) perversity
(C) rationality
(D) certainty
Ans: D

14. Pick out the correct synonym to the given word
OBSCENE
(A)Objectionable
(B)Indecent
(C) Displeasing
(D)Condemnable
Ans: B

15. Pick out the most appropriate word from the given alternatives to fill in the blank
Since one cannot read every book, one should be content with making a ………selection
(A)normal
(B) standard
(C)sample
(D) judicious
Ans: D

16. Choose the word opposite in meaning to the given word
TRANSPARENT
(A)Coloured
(B) Childlike
(C)Opaque
(D) Imminent
Ans: C

17. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words "A workman who fits and repairs pipes"
(A)Mechanic
(B) Blacksmith
(C)Plumber
(D) Technocrat
Ans: C

18. Pick out the most appropriate word from the given alternatives to fill in the blank
In hot weather I like lying in the……….of a tree.
(A)shadow
(B)shelter
(C)protection
(D) shade
Ans: D

19 Choose the alternative which expresses the best meaning of the given words
To give up the ghost
(A)To die
(B)To make false appearance
(C)To terrify others by acting in suspicious manner
(D)To leave useless pursuits
Ans: A

Find Nearest Meaning
20. Addicted
(A) wild
(B)enhanced
(C) sentenced
(D) incline
Ans: D

21. Bewilder
(A)Cross
(B) Seize
(C)Puzzle
(D) Annoy
Ans: C

22. Destitute
(A) Sick
(B) Poor
(C) thin
(D) Angry
Ans: B

23 Genteel
(A)Clever
(B) Polite
(C)Hopeful
(D) Lovable
Ans: B

24. Camouflage
(A) Deject
(B) Disappear
(C) Drown
(D) Conceal
Ans: B

25. A thing liable to be easily broken
(A) Breakable
(B) Ductile
(C)Brittle
(D) Delicate
Ans: C

26. Animal living on land and in water
(A) Ambiguous
(B) Pacify
(C) Amphibian
(D) Ambivalend
Ans: C

27. One who does not care for literature or and—
(A) Barbarian
(B) Philistine
(C) Primitive
(D) Literate
Ans: B

Find the Correct Spelling
28. (A) Comitment
(B) Comittment
(C) Committment
(D) Commitment
Ans: D

29
(A) Fulifil
(B) Fulfil
(C) Fulfill
(D) FulIfill
Ans: A

30.
(A) Defendant
(B) Defendent
(C) Defandent
(D) Defandant
Ans: A

31. How many satellites Jupiter has
1. 47
2. 27
3. 13
4. 63
Answer: 4

32. Second layer of surface of earth from top is
1. Trosphere
2. Ionosphere
3. Stratosphere
4. Mesosphere
Answer: 3

32. A new born baby has ___in number bones:
1. 206
2. 300
3. 186
4. 80
Answer: 2

33. Who developed first calculating machine which later gave foundation of modern computer technology?
1. Babbage Charles
2. Andrew Charles
3. Billgates
4. Arybhatta
Answer: 1

34. Rovers Cup is associated with which game
1. Golf
2. Football
3. Billiards
4. Table tennis
Answer: 2

35. A mother is 6 times as old as to her daughter, but 6 years ago she was 8 times old to her daughter. What is the present age of daughter?
1. 124
2. 126
3. 21
4. 26
Answers: 3

feedback