DRDO-CEPTAM Placement Paper Contributed by Anakha updated on Jun 2019

                                          DRDO Ceptam - Solved Paper

Aptitude Questions:

Directions—(Q. 1–5) In questions given below, statements 1 and 2 are followed by conclusions I and II. Taking the statements to be right although they may seem at variance with commonly accepted facts, mark your answers as under—
(A) If only conclusion I follows.
(B) If only conclusion II follows.
(C) If both I and II follows.
(D) Neither I nor II follows.

1. Statements :1. All hands are machines.
2. All machines are wheels.
Conclusions :I. All wheels are hands.
II. All hands are wheels.
Ans : (B)

2. Statements :1. Some buds are leaves.
2. Some leaves are red.
Conclusions :
I. Some buds are red.
II. Some leaves are not buds.
Ans : (B)

3. Statements :
1. Some stones are shells.
2. All shells are pearls.
Conclusions :I. Some stones are pearls.
II. All pearls are shells.
Ans : (A)

4. Statements :1. Brown is red and blue is green.
2. Green is pink and yellow is red.
Conclusions :
I. Yellow is brown.
II. Pink is blue.
Ans : (C)

5. Statements :
1. Merchants who do not own cars do not have bicycles either.
2. Those who do not have bicycles have tricycles.
Conclusions :I. Some merchants have only tricycles.
II. No one has both, the car and the tricycles.
Ans : (D)

Directions—(Q.6–10) A number arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the stages of arrangement.
Input : 245, 316, 436, 519, 868, 710, 689
Step I : 710, 316, 436, 519, 868, 245, 689
Step II : 710, 316, 245, 519, 868, 436, 689
Step III : 710, 316, 245, 436, 868, 519, 689
Step IV : 710, 316, 245, 436, 519, 868, 689
Step IV is the last step of input.

6. If 655, 436, 764, 799, 977, 572, 333 is the input which of the following steps will be ‘333, 436, 572, 655, 977, 764, 799’ ?
(A) II
(B) III
(C) IV
(D) I
Ans : (B)

7. How many steps will be required to get the final output from the following input ?
Input : 544, 653, 325, 688, 461, 231, 857
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 6
Ans : (A)

8. For the given input, which of the following will be third step ?
Input : 236, 522, 824, 765, 622, 463, 358
(A) 522, 236, 765, 824, 622, 463, 358
(B) 522, 622, 236, 824, 765, 463, 358
(C) 522, 622, 236, 765, 824, 463, 358
(D) 522, 622, 236, 463, 824, 765, 358
Ans : (C)

9. If following is the second step for an input, what will be the fourth step ?
Step II : 620, 415, 344, 537, 787, 634, 977
(A) 620, 415, 344, 537, 634, 787, 977
(B) 620, 415, 344, 634, 537, 787, 977
(C) 620, 415, 344, 634, 787, 537, 977
(D) Can’t be determined
Ans : (B)

10. Which of the following is the last step for the following input ?
Input : 473, 442, 735, 542, 367, 234, 549
(A) 234, 442, 542, 473, 735, 367, 549
(B) 234, 442, 542, 735, 473, 367, 549
(C) 234, 442, 542, 473, 367, 735, 549
(D) 234, 442, 542, 735, 367, 473, 549
Ans : (A)

Directions—(Q.11–15) Read the following information carefully and answer the questions given below it—
(1) There is a group of six persons A, B, C, D, E and F in a family. They are Psychologist, Manager, Lawyer, Jeweller, Doctor and Engineer.
(2) The doctor is the grandfather of F, who is a Psychologist.
(3) The Manager D is married to A.
(4) C, the Jeweller, is married to the Lawyer.
(5) B is the mother of F and E.
(6) There are two married couples in the family.
(7) The Psychologist is a female while Engineer is a male.

11. What is the profession of E ?
(A) Doctor
(B) Engineer
(C) Manager
(D) Psychologist
Ans : (B)

12. How is A related to E ?
(A) Brother
(B) Uncle
(C) Father
(D) Grandfather
Ans : (D)

13. How many male numbers are there in the family ?
(A) One
(B) Three
(C) Four
(D) Two
Ans : (B)

14. What is the profession of A ?
(A) Doctor
(B) Lawyer
(C) Jeweller
(D) Manager
Ans : (A)

15. Which of the following is one of the pairs of couples in the family ?
(A) AB
(B) AC
(C) AD
(D) AE
Ans : (C)

16. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Papaya
(B) Mango
(C) Jackfruit
(D) Watermelon
Ans : (C)

17. Three of the following four are similar in relation to their positions in the English alphabet and hence form a group. Which one does not belong to that group ?
(A) SPEAK : PZVKH
(B) HUSKY : BPGFS
(C) BRAIN : MRZIY 
(D) BREAK : PZVIY
Ans : (B)

18. Three of the following four groups of letters are alike in some way while one is different. Find out which one is different ?
(A) DJWR
(B) EKXR
(C) KQDX
(D) AGTN
Ans : (A)

19. Four groups of letters are given below. Three of them are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one.
(A) GWOURV
(B) LZKMSU
(C) SFXPMG
(D) JOEHNP
Ans : (C)

20. Four pairs of words are given below out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.
(A) Watt : Power
(B) Ampere : Current
(C) Pascal : Pressure
(D) Radian : Degree
Ans : (D)

21. Number of letters skipped in between adjacent letters of the series starting from behind are increased by one. Which of the following series observes this rule ?
(A) ONLKI
(B) OMKIG
(C) OMJFA
(D) OIGDC
Ans : (C)

22. If the letters of the word ‘PROTECTION’ which are at odd numbered position in the English alphabet are picked up and are arranged in alphabetical order from left and if they are now substituted by Z, Y, X and so on, beginning from left which letter will get substituted by X ?
(A) E
(B) O
(C) T
(D) I
Ans : (D)

23. How many pairs of letters are there in the word OPERATION in which the difference between them is the same as in the English alphabet ?
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9
Ans : (C) 

24. Arrange the given words in order in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence.
(1) Dissipate
(2) Dissuade
(3) Disseminate
(4) Distract
(5) Dissociate
(6) Dissect
(A) 6, 3, 1, 5, 2, 4
(B) 1, 6, 3, 2, 4, 5
(C) 3, 6, 1, 2, 5, 4
(D) 4, 6, 3, 1, 5, 2
Ans : (A)

25. The letters skipped in between the adjacent letters in the series are followed by equal space. Which of the following series observes this rule ?
(A) SUXADF
(B) RVZDFG
(C) HKNGSW
(D) RVZDHL
Ans : (D)

26. If the first and second digits in the squence 7 9 8 4 5 3 6 7 8 3 4 5 are interchanged, also the third and fourth digits, the fifth and sixth digits and so on which digit would be the sixth counting from your right ?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Ans : (C)

28. The letter I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T in their order are substituted by twelve numbers but not in that oder. 3 is assigned to R.The difference between R and M is 7. The difference between K and M is 2. What number is assigned to K ?
(A) 8
(B) 12
(C) 7
(D) 11
Ans : (B)

29. Below are given six three-character numbers. The characters comprise of digits and letters. The letter stands for one less than its serialorder in the English alphabet. What will be the middle character of the 3rd number when the numbers are arranged in the decending order ?
8G6, 3DJ, F4C, 7HB, 4E6, B8I
(A) 7
(B) 8
(C) 6
(D) 4
Ans : (D) 

30. Which of the following will be the third digit of the fourth number after the following numbers are arranged in descending order after reversing the positions of the digits within each number ?
645, 869, 458, 347, 981, 792
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 9
Ans : (A)

feedback