DRDO-CEPTAM Paper Contributed by Sajiv updated on Mar 2019
DRDO-CEPTAM Paper |   11308

                                              DRDO Model Placement Paper

 

1. Which of the following numbers is divisible by 3? (i) 541326 (ii) 5967013
1. (ii) only
2. (i) only
3. (i) and (ii) both
4. (i) and (ii) none
Ans: 2.

2. A square is divided into 9 identical smaller squares. Six identical balls are to be placed in these smaller squares such that each of the three rows gets at least one ball (one ball in one square only). In how many different ways can this be done?
1. 81
2. 91
3. 41
4. 51
Ans: 1

3. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of his shares for Rs.75000. What is the value of Business
1. 150000
2. 13000
3. 240000
4. 34000
Ans: 1.

4. 1,2,6,24,_?
1. 111
2. 151
3. 120
4. 125
Ans: 3.

5. The cost of 16 packets of salt,each weighing 900 grams is Rs.28.What will be the cost of 27 packets ,if each packet weighs 1Kg?
1. Rs.52.50
2. Rs.56
3. Rs.58.50
4. Rs.64.75
Ans: 1.

6. Ronald and Michelle have two children. The probability that the first child is a girl, is 50%. The probability that the second child is a girl, is also 50%. Ronald and Michelle tell you that they have a daughter. What is the probability that their other child is also a girl?
1. 1/2
2. 1/3
3. 1/4
4. 1/5
Ans: 2.

7. Find the value of (21/4-1)( 23/4 +21/2+21/4+1)
1. 1
2. 2
3. 3
Ans: 1.

8. The product of two fractions is 14/15 and their quotient is 35/24. the greater fraction is
1. 4/5
2. 7/6
3. 7/5
4. 7/4
Ans: 1.

9. 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original podsitions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B . Now who is taller among A and B ?
1. A
2. B
3. Both are of same height
Ans: 1.

10. Choose the pair of numbers which comes next 75 65 85 55 45 85 35
1. 25 15
2. 25 85
3. 35 25
4. 35 85
5. 25 75
Ans: 2.

11. A three digit number consists of 9,5 and one more number. When these digits are reversed and then subtracted from the original number the answer yielded will be consisting of the same digits arranged yet in a different order. What is the other digit?
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
Ans: 4

12. ATP stands for:
1. Adenine triphosphate
2. Adenosine triphosphate
3. Adenosine Diphosphate
4. Adenosine tetraphosphate
Ans: 2.

13. Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?
1. Chess
2. Golf
3. Snooker
4. Badminton
5. None of these
Ans: 1.

14. A piece of cloth cost Rs 35. if the length of the piece would have been 4m longer and each meter cost Re 1 less , the cost would have remained unchanged. how long is the piece?
1. 10
2. 11
3. 12
Ans: 1.

15. In a journey of 15 miles two third distance was travelled with 40 mph and remaining with 60 mph.How muvh time the journey takes
1. 40 min
2. 30 min
3. 120 min
4. 20 min
Ans: 4.

16. Solid cube of 6 * 6 * 6. This cube is cut into to 216 small cubes. (1 * 1 * 1).the big cube is painted in all its faces. Then how many of cubes are painted at least 2 sides.
1. 56
2. 45
3. 23
4. 28
Ans: 1.

17. Find the average of first 40 natural numbers.
1. 40
2. 35
3. 30.6
4. 20.5
5. None of these
Ans: 4.

18. 1, 5, 14, 30, ?, 91
1. 45
2. 55
3. 60
4. 70
5. None of these
Ans: 2.

19.  There is a shortage of tubelights, bulbs and fans in a village – Gurgaon. It is found that
a) All houses do not have either tubelight or bulb or fan.
b) Exactly 19% of houses do not have just one of these.
c) Atleast 67% of houses do not have tubelights.
d) Atleast 83% of houses do not have bulbs.
e) Atleast 73% of houses do not have fans.
1. 42 %
2. 46 %
3. 50 %
4. 54 %
5. 57 %
Ans: 1.

20. If 9 engines consume 24 metric tonnes of coal, when each is working 8 hours a day; how much coal will be required for 8 engines, each running 13 hours a day, it being given that 3 engines of the former type consume as much as 4 engines of latter type.
1. 22 metric tonnes.
2. 27 metric tonnes.
3. 26 metric tonnes.
4. 25 metric tonnes.
Ans: 3.

21. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
1. 20%
2. 34%
3. 15%
4. 14%
Ans: 3.

22. In page preview mode:
1. You can see all pages of your document
2. You can only see the page you are currently working
3. Satyam BPO Services
4. You can only see pages that do not contain graphics
Ans: 4.

23. A house wife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale .If she spent Rs.25 for the item ,approximately how much percent she saved in the transaction ?
1. 8%
2. 9%
3. 10%
4. 11%
Ans: 2.

24. I have trouble _____.
1. to remember my password
2. to remembering my password
3. remember my password
4. remembering my password
Ans: 4

25. Superheroes Liza and Tamar leave the same camp and run in opposite directions. Liza runs 1 mile per second (mps) and Tamar runs 2 mps. How far apart are they in miles after 1 hour?
1. 10800 mile
2. 19008 mile
3. 12300 mile
4. 14000 mile
Ans: 1.

26. A = 5, B = 0, C = 2, D = 10, E = 2. What is then AB + EE – (ED)powerB +(AC)powerE = ?
1. 113
2. 103
3. 93
4. 111
Ans: 2.

27. A man can row upstream at 8 kmph and downstream at 13 kmph.The speed of the stream is?
1. 2.5 kmph
2. 4.2 kmph
3. 5 kmph
4. 10.5 kmph
Ans: 1.

28. Find what is the next letter. Please try to find. O,T,T,F,F,S,S,E,N,_ What is that letter?
1. B
2. S
3. Q
4. T
5. O
Ans: 4.

29. There are 3 societies A, B, C. A lent cars to B and C as many as they had Already. After some time B gave as many tractors to A and C as many as they have. After sometime c did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had 
1. A had 21 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
2. A had 39 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
3. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 19 cars
4. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 12 cars
Ans: 4.

30. A papaya tree was planted 2 years ago. It increases at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?
1. 432 cm
2. 324 cm
3. 375 cm
4. 400 cm
Ans: 3.

31. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible?
1. 14
2. 23
3. 16
4. 12
5. 10
Ans: 3.

32. Five racing drivers, Alan, Bob, Chris, Don, and Eugene, enter into a contest that consists of 6 races. The results of all six races are listed below: Bob always finishes ahead of Chris. Alan finishes either first or last. Eugene finishes either first or last. There are no ties in any race. Every driver finishes each race. In each race, two points are awarded for a fifth place finish, four points for fourth, six points for third, eight points for second, and ten points for first. If Frank enters the third race and finishes behind Chris and Don, which of the following must be true of that race?
1. Eugene finishes first.
2. Alan finishes sixth.
3. Don finishes second.
4. Frank finishes fifth.
5. Chris finishes third.
Ans: 4.

33. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days.In how many days will A alone finish the work?
1. 27
2. 26
3. 25
4. 24
Ans: 1.

34. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?
1. 20 %
2. 40 %
3. 3%
4. 2%
Ans: 1.

35. The sum of 5 successive odd numbers is 1075. What is the largest of these numbers?
1. 215
2. 223
3. 219
4. 217
Ans: 3.

36. A man sells two buffaloes for Rs. 7,820 each. On one he gains 15% and on the other, he loses 15%. His total gain or loss in the transaction is
1. 2.5% gain
2. 2.25% loss
3. 2% loss
4. 5% loss
5. None of these
Ans: 2.

37. One ship goes along the stream direction 28 km and in opposite direction 13 km in 5 hrs for each direction.What is the velocity of stream?
1. 1.5 kmph
2. 2.5 kmph
3. 1.8 kmph
4. 2 kmph
Ans: 1.

38. Which one of the words given below is different from others?
1. Orange
2. Grape
3. Apricot
4. Raspberry
5. Mango
Ans: 3.

39. Complete the series: 5, 20, 24, 6, 2, 8, ?
1. 12
2. 32
3. 34
4. 36
Ans: 1.

40. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together
1. 3 days
2. 8/9 days
3. 4 days
4. None of the above
Ans: 2.

feedback