CSC Whole-Testpaper Contributed by KAARTHIK KUMAR updated on Nov 2019
Whole-Testpaper |   35919

CSC PREPARATION GUIDE

Hi Friends,

                This s Kaarthik kumar from Hindusthan College of Engineering & Technology, Coimbatore. This CSC preparation guide is more than enough to get into CSC. If not possible to go thru d entire page, ATLEAST GO THRU D TECHNICAL WRITTTEN SECTION!

CSC has got 5 rounds to go through

·         Aptitude written

·         Technical Written & Essay

·         GD/JAM

·         Technical HR

·         Personal HR

CSC ROUND1: APTITUDE

                R.s AGGARWAL Book is more than enough to clear this round. So keep practicing mainly on following areas

Averages &Percentages Profit & loss Ratios & Ages Time & Distance Probability n combinations Analogies Sudoku type TEST-1

1)There are 3 piles of books on the table you need to arrange them in the self such that 1st book of each pile gets placed on the self,what is the possible no of arrangements:
a)12!    b)12C3 * 9C4 c)12^12 d)none

2)Price of a book increases 15% successively (2times) what is the new price of the book more compared to that of the old price:
a)32.25%    b)23.34%    c)36%    d)39%

3)There are 3 mixtures when mixed in the ratio of 3:4:5 price was 240.When mixed with 6:4:9 price was 340.what's the price when mixed in 5:6:8 ration price is_________

4)One question based on Venn Diagram.75 total no of students.25 don't know typing,50 know shorthand.then question were based on find no of students dont knwing both etc.

5)One person has 2 child.At least one of them was a girl.Then the Probability that 2 of the are girl is_____
a)1/2    b)1/4    c)0.36    d)1

6)Swati when get married to jayanta her age was 3/4 th of her husband's age.After 12 years her age became 5/6 th of her husband's age.Then what's the age of swati when she got married??

7)y=MAX((3x+y),(11x-y))
then what's the value of y???

8)some passages were there based on illegal drugs smuggling and based on this some questions.

9)Some Analogy Questions: some i do remeber like SYCOPHANTIC: FLATTER SILENT: QUIET others i dont remember.

10)Some questions based on
if  f(x,0)=x+1
f(o,y)=y
f(x,y)=f(f(x,0),f(2*x-1))

then find f(1,1),f(2,3),f(3,0) etc and some relations based on this very easy
11)One question based on the average speed
12)one question based on Sudoku type very easy,u can do it in one attempt
 

TEST-2

 

1. Sudoku. you need to fill-up the table using the hint(addition of row, column, diagonal =15) and available cell values. its easy. if you figure it out, you can answer(very easy)
five questions correctly.
2.If y=MAX((3x+y),(11x-y)) then what's the value of y?
3.1 Que. on book arrangement. if u find out the series you can ans five ques. correctly.
4.2 Ques. on Probability, ages
5. Ages
6. Venn diagram --> Out of 100 students, 45 do not know typing, 60 know shorthand. 25 know both 6 do not know anything then find out haw many know both?
7. if  f(y,0)=y+1, f(o,x)=x; f(y,x)=f(f(y,0),f(2*y-1))  then find f(1,1),f(2,3),f(3,0); 3 question based on this. Its very very simple...
8. 1 Ques on Percentage : Price of a book increases 15% successively (2times) what is the new price of the book more compared to that of the old price:
   a)32.25%    b)23.34%    c)36%    d)39%
9. 2 Questions based on Time and speed.
10. Passage and questions...
11.question on synonyms and antonyms

TEST-3

 

3 ques on time speed distance....there are 2 stataions A nd B....the distance between them is 150 km....

slow train covers dat distance in 2.5 hrs nd fast train in 1.5 hrs....now slow train leaves station A half an hour

befor fast train....after wat time wud dey meet....nd at wat distance from(language was different)

 

dere was 1 ques on profit....calculate d CP of 1 hen nd den SP of 1 hen after dat profit on 1 hen....den an

amount of profit was given u hd 2 calculate d no. of hens dat give dat amount of profit

 

2 ques on jumbled up sentences u hd to form a meaningful paragraph out of dem

 

3 ques on a paragraph...dere r 4 ppl, 1 is a dancer 1 is a painter 1 is a writer nd 1 is a singer....u hd 2

indentify which is a dancer which a singer.....

 

2 ques on...dere r 3 frens nd dey hv sum marbles wid dem...now x gives to y nd z amount of marbles

which dey already hv...nd den z gives 2 x nd y amount of marbles which dey already hv...now dey

hv equal no. of marbles...also total no. of marbles was given...u hv 2 make equations nd solve dis ques

 

 

 

TEST-4

     

 1.  A 3*3 blck is given and should be filled frm 1...9 they gave 3 numbers nd when coundted horizontally,vertically and diagnally they should sum 15. they gave nearly 7 questions on this blk really easy if u practice sudoku.

      2. If x,y are 2 positive integers and they are derived as follows:
        f(0,y)=y+1.
        f(x,0)=x
        f(x,y)=f(x-1,f(0,y-1))
        f(0,0)=1
          then wats the value of f(3,0),f(1,2) etc nd hw f(1,2) can be derived in terms f(0,0),f(0,2),f(3,0)
               there 5 questions relating to this.
     3. 1question on ages i dont properly remember the questions
     4.7 questions on anlogy,fill in the blanks
     5.deriving conclusions 10 questions

TEST-5

apti/quant/logical
it was a very tough test i hav given test of 6-7 companies but csc test was toughest
ther vr linear equations questions wich vr not at all easy
questions on sets
-permutaion combination
-arrangement logical ques
- distance speed ques
- time question

-ques like 90% of 1 litree milk and 60% of 40 litre water result in 67% mixture so wht is compostion of milk in litres?

-ques like f has pririty over h and g has priortiy over i so now 4-5 ques based on this

-length is increased by 5 and breadth is decreased ny 10 thn total is 200m and whn length decreasd by 5 and breadth increasd by 15 thn total is 75 m, fing length

-a>b>c so wich is tru
ab>ac or a/b>b/c or som more options

-6 girls and 6 boys, all boys and all girls will sit together so no of possible ways

- cow is tied with rope from two sides 40 40 cm and forming an angle 24degree size of rope is 15cm so how much area in wich cow can graze

-7 orange and 5 apples cost 16.90 rs and 5 oranges and 7 apples cost 2.60 so no of oranges

-ther is a place wher ppl r either no or yes. if ram sain 2and 2 makes four thn he is yes and similarly if mohan said 2 -1 is 2 thn he is no. so now ques based on this

- paragraph given and u hav to conlude or find contradicting line

and rest all questions vr very tough so i dont remember thm at all 

 

CSC ROUND2: TECHNICAL WRITTEN

                For this round these patterns are more than enough only same or similar questions will come. So prepare this thoroughly.

TEST-1

1.------- is associated with webservices.  
a) WSDL b) WML c) web sphere d) web logic  
ans:a

2.any large single block of data stored in a database, such as a picture or sound file, which does not include record fields, and cannot be directly searched by the database’s search engine.
a) TABLE b) BLOB c) VIEW d) SCHEME 
ans:b

3.A reserved area of the immediate access memory used to increase the running speed of the computer program.  
a) session memory b) bubble memory c) cache memory d) shared memory  
ans: c

4.a small subnet that sit between a trusted internal network and an un trusted external network, such as the public internet.
a) LAN b) MAN c) WAN d) DMZ  
ans: c

5.technologies that use radio waves to automatically identify people or objects,which is very similar to the barcode identification systems,seen in retail stores everyday.
a)BLUETOOTH b) RADAR c)RSA SECURE ID d)RFID  
ans: d

 

6.main(){
float fl = 10.5;
double dbl = 10.5
if(fl ==dbl)
printf(“UNITED WE STAND”);
else
printf(“DIVIDE AND RULE”)
}
what is the output?
a)compilation error b)UNITED WE STAND c)DIVIDE AND RULE d)linkage error.
ans: b

7.main(){
static int ivar = 5;
printf(“%d”,ivar--);
if(ivar)
main();
}
what is the output?
a)1 2 3 4 5 b) 5 4 3 2 1 c)5 d)compiler error:main cannot be recursive function.
ans b

8.main()
{
extern int iExtern;
iExtern = 20;
printf(“%d”,iExtern);
}
what is the output?
a)2 b) 20 c)compile error  d)linker error       
ans d

9..#define clrscr() 100
main(){
clrscr();
printf(“%d\n\t”, clrscr());
}
what is the output?
a)100 b)10 c)compiler errord)linkage error
ans: a 

10.main()
{
void vpointer;
char cHar = ‘g’, *cHarpointer = “GOOGLE”;
int j = 40;
vpointer = &cHar;
printf(“%c”,*(char*)vpointer);
vpointer = &j;
printf(“%d”,*(int *)vpointer);
vpointer = cHarpointer;
printf(“%s”,(char*)vpointer +3);
}
what is the output?
a)g40GLE  b)g40GOOGLE c)g0GLE d)g4GOO
ans: a

11. #define FALSE -1
#define TRUE 1  
#define NULL 0
main() {
if(NULL)
puts(“NULL”);
else if(FALSE)
puts(“TRUE”);
else
puts(“FALSE”);
}
what is the output?
a)NULL b)TRUE c)FALSE d)0  

ans: b

12. main() {
int i =5,j= 6, z;
printf(“%d”, i+++j);
}
what is the output?
a)13 b)12 c)11 d)compiler error
ans: c

If there is 5+++++ symbol then it will show error as Lvalue required

13. main() {
int  i ;
i = accumulator();
printf(“%d”,i);
}
accumulator(){
_AX =1000
}
what is output?
a)1 b)10 c)100 d)1000
ans: d

14. main() {
int i  =0;
while(+(+i--)!= 0)
i-                  = i++;
printf(“%d”,i);
}
what is the output?
a)-1 b)0 c)1 d)will go in an infinite loop
ans: a

15. main(){
int i =3;
for(; i++=0;)
printf((“%d”,i);
}
what is the output?
a)1b)2c)1 2 3d)compiler error:L value required.
ans: d

16. main(){
int i = 10, j =20;
j = i ,j?(i,j)?i :j:j;
printf(“%d%d”,i,j);
}what is the output?
a)20 20 b)20 10 c)10 20 d)10 10
ans: 10 10

17. main(){
extern i;
printf(“%d\t”,i);{
int i =20;
printf(“%d\t”,i);
}
}
what is output?
a)    “Extern valueof i “ 20 b)Externvalue of i”c)20d)linker Error:unresolved external symbol i
ans: d

18. int DIMension(int array[]){
return sizeof(array/sizeof(int);}
main(){
int arr[10];
printf(“Array dimension is %d”,DIMension(arr));
}
what is output?
a)array dimension is 10 b)array dimension is 1  c) array dimension is 2 d)array dimension is 5
ans: a

19.main(){
void swap();
int x = 45, y = 15;
swap(&x,&y);
printf(“x = %d y=%d”x,y);
}
void swap(int *a, int *b){
*a^=*b, *b^=*a, *a^ = *b;
what is the output?
a)    x = 15, y =45 b)x =15, y =15 c)x =45 ,y =15 d)x =45 y = 45
ans: a

20. main(){
int i =257;
int *iptr =&i;
printf(“%d%d”,*((char*)iptr),*((char *)iptr+1));
}
what is output?
a)1, 257 b)257 1c)0 0d)1  1
asn: d

21.main(){
int i =300;
char *ptr = &i;
*++ptr=2;
printf(“%d”,i);
}
what is output?
a)556 b)300 c)2 d)302
ans: a

22.#include
main(){
char *str =”yahoo”;
char *ptr =str;
char least =127;
while(*ptr++)
least = (*ptr
printf(“%d”,least);
}
what is the output?
a)0   b)127   c)yahoo   d)y

Ans-0

23.Declare an array of M pointers to functions returing pointers to functions returing pointers to characters.
a)(*ptr[M]()(char*(*)());   b)(char*(*)())(*ptr[M])()   c)(char*(*)(*ptr[M]())(*ptr[M]()    d)(char*(*)(char*()))(*ptr[M])();

24.void main(){
int I =10, j=2;
int *ip = &I ,*jp =&j;
int k = *ip/*jp;
printf(“%d”,k);
}
what is the output?
a)2    b)5    c)10    d)compile error: unexpected end of file in comment started in line 4
ans: b

25.main(){
char a[4] =”GOOGLE”;
printf(“%s”,a);
}
what is the output?
a)2 b) GOOGLE c) compile error: too many initializers d) linkage error.
ans: c

26.For 1MB memory, the number of address lines required
a)12 b)16 c)20 d)32
ans: 20

27.There is a circuit using 3 nand gates with 2 inputes and 1 output,f ind the output.
a) AND b) OR c) XOR d) NAND
ans:b

28.what is done for push operation
a) SP is incremented and then the value is stored.
b) PC is incremented and then the value is stored.
c) PC is decremented and then the value is stored.
d) SP is decremented and then the value is stored.
ans: a

29.Memory allocation of variables declared in a program is ------
a) Allocated in RAM
b) Allocated in ROM
c) Allocated in stack
d) Assigned in registers.
ans: c

30.What action is taken when the processer under execution is interrupted by TRAP in 8085MPU?
a) Processor serves the interrupt request after completing the execution of the current instruction.
b) processer serves the interrupt request after completing the current task.
c) processor serves the interrupt immediately.
d) processor serving the interrupt request depent deprnds upon the priority of the current task under execution.
ans: a

31.purpose of PC (program counter)in a microprocessor is ----
a) To store address of TOS(top of stack)
b) To store address of next instructions to be executed
c) count the number of instructions
d) to store the base address  of the stack.
ans: b

32. conditional  results after execution of an instruction in a microprocess is stored in
a) register b) accumulator c) flag register d) flag register part of PSW (program status word)
ans: c

33.The OR gate can be converted to the  NAND function by adding----gate(s)to the input of the OR gate.
a) NOT b) AND c) NOR d) XOR
ans: a

34.In 8051microcontroller ,------has a dual function.
a) port 3 b) port 2 c) port 1 d) port 0
ans; b

35.An 8085 based microprocessor with 2MHz clock frequency,will execute the following chunk of code with how much delay?
MVI   B,38H
HAPPY:           MVI   C, FFH
SADDY:           DCR  C
JNZ SADDY
DCR  B
JNC HAPPY    
a)    102.3 b)114.5 c)100.5 d)120

36. In 8085 MPU what will be the status of the flag after the execution of the following chunk of code.
MVI B,FFH
MOV A,B
CMA
HLT
a)S = 1, Z = 0, CY = 1  b)S = 0, Z = 1, CY = 0  c) S  = 1, Z = 0, CY = 0 d)S = 1, Z = 1 ,CY = 1

37.A positive going pulse  which is always generated when 8085 MPU begins the machine cycle.
a) RD b) ALE c) WR  d) HOLD
ans: b

38.when a ----- instruction of 8085 MPU is fetched , its second and third bytes are placed in the W and Z registers.
a) JMP b) STA c) CALL d) XCHG
ans: d(not sure)

39.what is defined as one subdivision of the operation performed in one clock period.
a) T- State b) Instruction Cycle c) Machine Cycle d) All of the above  
ans: a

40.At the end of the following code, what is the status of the flags.
LXI B, AEC4H
MOV A,C
ADD HLT 
a) S = 1, CY = 0, P = 0 , AC = 1 b) S =0 , CY = 1, P = 0,AC = 1   c) S = 0, CY = 1, P = 0 , AC = 1 d) S = 0, CY = 1, P = 1 , AC = 1

 41.In 8051 micro controller what is the HEX number in the accumulator after the execution of the following code.
MOV A,#0A5H
CLR C
RRC A
RRC A
RL A
RL A
SWAP A
a)A6       b)6A      c)95      d)A5.
ans: a                

 42.The Pentium processor requires ------------ volts.
a)9      b)12    c)5     d)24
ans; b

43. The data bus on the Celeron processor is-------bits wide.
a)64  b)32   c)16    d)128.

ans: a

 44.K6 processor
a) Hitachi   b) toshiba   c) zilog   d) AMD. ans: d

45. What is the control word for 8255 PPI,in BSR mode to set bit       PC3.
a)0EH    b)0FH     c)07H       d)06H. ans:c

46.The repeated execution of a loop of code while waiting for an event to occur is called ---------.The cpu is not engaged in any real productive activity during this period,and the process doesn’t progress towards completion.
a) dead lock    b) busy waiting    c) trap door   d) none.
ans: b

47. Transparent DBMS is defined as
a) A DBMS in which there are no program or user access languages. b) A DBMS which has no cross file capabilities but is user friendly and provides user interface management.  c) A DBMS which keeps its physical structure hidden from user   d) none.
ans: c

48.Either all actions are carried out or none are.users should not have to worry about the effect of incomplete transctions.DBMS ensures this by undoing the actions of incomplete transctions.this property is known as
a) Aggregation   b) atomicity    c) association   d) data integrity.

Ans-b

49.------ algorithms determines where in available to load a program. common methods are first fit,next fit,best fit.--------- algorithm are used when memory is full , and one process (or part of a process) needs to be swaped out to accommodate a new program.The ------------- algorithm determines which are the partions to be swaped out.
a) placement, placement, replacement
b) replacement, placement, placement
c) replacement, placement, replacement
d) placement, replacement, replacement

50.Trap door is a secret undocumented entry point into a program used to grant access without normal methods of access authentication. A trap is a software interrupt,usually the result of an error condition.
a)true   b)false.
ans: b

51. Given a binary search tree,print out the nodes of the tree according to post order traversal.  
4
/ \
2             5
/ \
1       3
a)3,2,1,5,4.   b)1,2,3,4,5.   c)1,3,2,5,4.   d)5,3,1,2,4.

52.which one of the following is the recursive travel technique.
a)depth first search   b)preorder   c)breadth first search    d)none. Ans-a

 

53.which of the following needs the requirement to be a binary search tree.
a)   5
 /  \
2       7
/
1

b)5
/  \
6    7

c)    5
/  \
2     7
/\
1  6

d)  none.

54.in recursive implementations which of the following is true for saving the state of the steps
a) as  full state on the stack
b) as reversible action  on the stack
c) both a and b
d) none

Ans-c


55.which of the following involves context switch
a)previliged instruction
b)floating point exception
c)system calls
d)all
e)none

Ans-c

56.piggy backing is  a technique for
a)acknowledge
b)sequence
c)flow control
d)retransmission
ans: c

57. a functional dependency XY is  ___________dependency if removal of any attribute A from X means that the dependency does not hold any more
a)full functional
b) multi valued
c)single valued
d)none

Ans-a

58)a relation schema R  is in BCNF if it is in ___________and satisfies an additional constraints that for every functional dependency XY,X must be a candidate key
a)1 NF
b)2 NF
c)3 NF
d)5 NF

Ans-c

59) a _________sub query can be easily identified if it contains any references to the parent sub query columns in the _________ clause
A) correlated ,WHERE
b) nested ,SELECT
c) correlated,SELECT
d) none

Ans-a

60) hybrid devise that combines the features of both bridge and router is known as
a)router b)bridge c)hub d)brouter

Ans-brouter

61) which of the following is the most crucial phase of  SDLC
a)testing b)code generation  c) analysis and design d)implementation
ans: c

62)to send a data packet using datagram ,connection will be established
a)no connection is required
b) connection is not established before data transmission
c)before data transmission
d)none 
ans: a

63)a software that allows a personal computer to pretend as as computer terminal is
a) terminal adapter
b)terminal emulation
c)modem
d)none 
ans: b

64) super key is
a) same as primary key
b) primary key and attribute
c) same as foreign key
d) foreign key and attribute
ans: b

65.In binary search tree which traversal is used for ascending order values
a) Inorder    b)preorder  c)post order  d)none

Ans-a

66.You are creating  an index on ROLLNO colume in the STUDENT table.which statement will you use?
a) CREATE INDEX roll_idx ON student, rollno; 
b) CREATE INDEX roll_idx FOR student, rollno;
c) CREATE INDEX roll_idx ON student( rollno);
d) CREATE INDEX roll_idx INDEX ON student (rollno);

67.A________class is a class that represents a data structure that stores a number of data objects
a. container  b.component c.base  d.derived

Ans-c

68.Which one of the following phases belongs to the compiler Back-end.
a. Lexical Analysis  b.Syntax Analysis c. Optimization d.Intermediate Representation.
ans: c

feedback