CRPF Question-Paper Contributed by Reyan updated on May 2019
CRPF Model Papers |   30765

CRPF General Ability Model Questions

 

1.A candidate attempted 12 questions and secured full marks in all of them. If he obtained 60% in the test and all questions carried equal marks, then what is the number of questions in the test? [UPSC 2010
(a) 36
(b) 30
(c) 25
(d) 20
Answer: (d)

2.A cuboid has six sides of different colours. The red side is opposite to black. The blue side is adjacent to white. The brown side is adjacent to blue. The red side is face down. Which one of the following would be the opposite to brown?
(a) Red
(b) Black
(c) White
(d) Blue
Answer: (c)

3.A man fills a basket with eggs in such a way that the number of eggs added on each successive day is the same as the number already present in the basket. This way the basket gets completely filled in 24 days. After how many days the basket was 1 / 4th full?
(a) 6
(b) 12
(c) 17
(d) 22
Answer: (d)

4.A person has 4 coins each of different denomination. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time)?
(a) 16
(b) 15
(c) 12
(d) 11
Answer: (b)

5.A person traveled a distance of 50 km in 8 hours. He covered a part of the distance on foot at the rate of 4 km per hour and a part on a bicycle at the rate of 10 km per hour. How much distance did he travel on foot?
(a) 10 km
(b) 20 km
(c) 30 km
(d) 40 km
Answer: (b)

6.A person travels 12 km due North, then 15 km due East, after that 15 km due West and then 15 km due South. How far is he from the starting points?
(a) 6 km
(b) 12 km
(c) 33 km
(d) 60 km
Answer: (a)

7.A person X has four notes of Rupee 1, 2 , 5 and 10 denomination. The number of different sums of money she can form from them is
(a) 16
(b) 15
(c) 12
(d) 8
Answer: (b)

8.A question paper had ten questions. Each question could only be answered as True (T) or False (F). Each candidate answered all the questions. Yet, no two candidates wrote the answers in an identical sequence. How many different sequences of answers are possible?
(a) 20
(b) 40
(c) 512
(d) 1024
Answer: (d)

9.Four metal rods of lengths 78 cm, 104 cm, 117 cm and 169 cm are to be cut into parts of equal length. Each part must be as long as possible. What is the maximum number of pieces that can be cut? 
(a) 27
(b) 36
(c) 43
(d) 480
Answer: (b)

10.Half of the villagers of a certain village have their own houses. One – fifth of the villagers cultivate paddy. One – third of the villagers are literate. Four – fifth of the villagers are below twenty five. Then, which one of the following is certainly true?
(a) All the villagers who have their own houses are literate.
(b) Some villagers under twenty five are literate.
(c) A quarter of the villagers who have their own houses cultivate paddy.
(d) Half of the villagers who cultivate paddy are literate.

11    How many numbers lie between 300 and 500 in which 4 comes only one time?
(a) 99
(b) 100
(c) 110
(d) 120
Answer: (a)

12. In a meeting, the map of a village was placed in such a manner that south – east becomes north, north – east becomes west and so on. What will south become?
(a) North
(b) North – east
(c) North – west
(d) West
Answer: (b)

13.In a tournament 14 teams play league matches. If each team plays against every other team once only then how many matches are played?
(a) 105
(b) 91
(c) 85
(d) 78
Answer: (b)

14.In an examination, there are three subjects A, B and C. A student has to pass in each subject. 20% students failed in A, 22% students failed in B and 16% failed in C. The total number of students passing the whole examination lies between
(a) 42% and 84%
(b) 42% and 78%
(c) 58% and 78%
(d) 58% and 84%
Answer: (b)

15.In how many ways can four children be made to stand in a line such that two of them, A and B are always together?
(a) 6
(b) 12
(c) 18
(d) 24
Answer: (b)

16.P, Q, R and S are four men. P is the oldest but not the poorest. R is the richest but not the oldest. Q is older than S but not than P or R. P is richer than Q but not than S. The four men can be ordered (descending) in respect of age and richness, respectively, as:
(a) PQRS, RPSQ
(b) PRQS, RSPQ
(c) PRQS, RSQP
(d) PRSQ, RSPQ
Answer: (b)

17.Running at a speed of 60 km per hour, a train passed through a 1.5 km long tunnel in two minutes. What is the length of the train?
(a) 250 m
(b) 500 m
(c) 1000 m
(d) 1500 m
Answer: (b)

18.Six books, A, B, C, D, E and F are placed side by side. B, C and E have blue cover and the other books have red cover. Only D and F are new books and the rest are old. A, C and D are law reports and other are Gazetteers. What book is a new law report with a red colour?
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Answer: (d)

19.Six persons A, B, C, D, E and F are standing in a row. C and D are standing close to each other alongside E. B is standing beside A only. A is fourth from F. Who are standing on the extremes? [
(a) A and F
(b) B and D
(c) B and F
(d) None of the above
Answer: (c)

20.Six persons M, N, O, P, Q and R are sitting in two rows, three in each. Q is not at the end of any row. P is second to the left of R. O is the neighbour of Q and is sitting diagonally opposite to P. N is the neighbour of R. On the basis of above information, who is facing N?
(a) R
(b) Q
(c) P
(d) M

feedback