BIS Aptitude-Analytical Contributed by Parthipan updated on May 2019

BIS Aptitude, Reasoning and General awareness solved questionsBIS sample questions of aptitude analytic question papers for scientists jobs recruitment examintion of January 19th 2014

 

BIS aptitude,anlytical,reasoning model question papers and sample placement papers general awareness,teachnical questions

1. Find the no. nearest to 99547 and exactly divisible by 687:
a. 98928
b. 99479
c. 99615
d. 100166
e. None of these
Ans:- C

2. The least no. by which 72 must be multiplied in order to produce a multiple of 112 is

a. 6
b. 12
c. 14
d. 18
e. None of these
Ans:- C

3. Which largest no. of 5 digits is divisible by 99:

a. 99909
b. 99981
c. 99990
d. 99999
e. None of these
Ans:- C

4. 12. The sum of first 45 natural no is :
a. 1035
b. 1280
c. 2070
d. 2140
e. None of these
Ans:- A

5. The units digit in the product of 771 * 659 * 3 65 is :
a. 1
b. 2
c. 4
d. 6
e. None of these
Ans:- C

6. India has different categories of commercial banks.Which of the following is NOT one such categories ?
(A) Private Banks
(B) Commodities Banks
(C) Nationalized Banks
(D) Cooperative Banks
(E) Foreign Banks
Ans (B)

7.Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts ?
(1) Foreign Banks
(2) Regional Rural Banks
(3) Nationalized Banks

(A) Only i
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2and 3
(E) None of these

Ans (C)

8. Which of the following countries does not play International Cricket ?

(A) Russia
(B) England
(C) South Africa
(D) Pakistan
(E) India

Ans (A)

9. The money which Govt. of India spends on the development of infrastructure in country comes from the which of the following sources ? [Pick up the correct Statement(s)]
(1) Loan from World Bank/ADB etc
(2) Taxws collected from the people
(3) Loan from the RBI

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1,2 and 3

Ans (E)

10. In order to email a Word document from within Word:

Ans:- Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word. This is an impossible operation

11. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ans:- Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

12. How many margins are on a page?

Ans:- Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

13.In order to save a Word document as a web page you need to:

Ans:- Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

14. A document in portrait prints:

Ans:- The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

feedback