Bihar PSC Question-Paper Contributed by Rani updated on Apr 2019

                                      BPSC Previous Year Solved Paper

 

1. Ranchi city is located in
a. Bihar
b. Madhya Pradesh
c. Orissa
d. Jharkhand
Ans. d

2. Coal account for .. percent commercial energy requirement of India76
a. 56
b. 67
c. 52
d. Ans. a

3. .. carries 40 percent of road traffic of IndiaNational Highways
a. State roads
b. District roads
c. Village roads
Ans. a

4. The 47.78 percent irrigation potential of India is created through
a. Major Project
b. Minor project Major Project
c. Minor Projects
d. Medium Projects
Ans. c

5. India get maximum rainfall mainly from
a. North-East Monsoon
b. Retreating Monsoon
c. South-East Monsoon
d. Convectional rainfall

6. The estimated coal reserves in Bihar is
a. 1260 crore tones
b. 303 crore tones
c. 25310 crore tones
d. 16 crore tonnes
Ans. d

7. The Railway zone head quarters Hajipur is located in
a. Chhattisgarh
b. Uttar Pradesh
c. Jharkhand
d. Bihar
Ans. d

8. The percentage of net cultivated area out of total area in Bihar is
a. 60
b. 40
c. 80
d. 70
Ans. a

9. Indian Development Forum (IDF) was earlier known as:
a. Aid India Consortium
b. Aid India Bank
c. World Bank
d. None of the above
Ans. a

10. It will be true to classify India as
a. A food-deficit economy
b. A labour-surplus economy
c. A trade surpluses economy
d. A capital surplus economy
Ans. b

11. Modvat is related to
a. Sales Tax
b. Wealth Tax
c. Income Tax
d. Excise-Duty
Ans. d

12. The eleventh plan’s objective isRemoval of property
a. Inclusive growth
b. Growth with social-justice
c. Development of minorities
Ans. b

13. Rainbow revolution is related with
a. Green-revolution
b. White-revolution
c. Blue-revolution
d. All of the above
Ans. d

14. The one rupee note bears the signature of the
a. Secretary, Ministry of Finance
b. Governor, RBI
c. Finance Minister
d. None of these
Ans. a

15. The period of plan-holiday in India was
a. 1962-65
b. 1966-69
c. 1969-72
d. 1972-75
Ans. b

16. The “Rolling Plan” concept in national planning was introduced by
a. Indira Gandhi
b. The National Front Government
c. The Janata Government
d. Rajiv Gandhi
Ans. c

17. Consider the following words:
a. Socialist
b. Democratic
c. Sovereign
d. Secular

Choose the response that gives the correct in the preamble
a. C, A, D and B
b. C, D, A and B
c. C, D, B and A
d. D, A, C and B
Ans. a

18. In which house is the presiding officer not a member of that house?
a. Lok-Sabha
b. Rajya-Sabha
c. Vidhan-Sabba
d. Vidhan-Parishad
Ans. b

19. By which constitutional amendment bill was the voting age reduced from 21 years to 18 years?
a. 48th
b. 57th
c. 61st
d. 63nd
Ans. c

20. If the position of president and Vice-President are vacant, who officiates as the president of India?
a. The Prime Minister
b. The Chief Justice of India
c. The Speaker of Lok-Sabha
d. None of these
Ans. b

21. A panchayat samiti at the block level is
a. An advisory body
b. An administrative authority
c. A consultant committee
d. A supervisory authority
Ans. d

22. According to the World Bank’s latest development report, the position of the Indian economy in the world is theLargest
a. Smallest
b. Second Largest
c. Fifth Largest

23. If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, it’s impact on credit creation will beIncrease it
a. Decrease it
b. No impact
c. None of the other
Ans. a

24. is a joint irrigation project of Bihar and Uttar Pradesh states
a. Damodar Valley Project
b. Kosi Project
c. Son Barrage Project
d. Gandak Project
Ans. d

25. According to 2001 census —- percent population of India lives in Bihar state
a. 8
b. 10
c. 11
d. 12
Ans. a

feedback