Bharat Electronics Whole-Testpaper Contributed by greeshma updated on Apr 2019

BEL Latest Probationary Engineers Test Pattern 

 

A. BEL Test Pattern for Probationary Engineers(PE)

 

Total Noumber of Questions:150

Test Duration:150 min

 

Divison Of marks:

 

No of Aptitude Qestions: 30

No of Technical Qestions:120

Correct answer :1 mars

Wrong answer  : -0.25

 

1. Aptitude section

A paragraph is given followed by 5 questions Some bits regarding grammar are given Data Interpretation questions are given(They're a bit time taking) Statements and Arguments and whether arguments are supporting the given statement or not One question related to blood relations etc..

2. Technical Section

For this you have to prepare the GATE Syllabus, The questions mainly appeared from subjects like DLD,TOC,Discrete Mathematics,DBMS,OS,CN etc.. Other important point to note is that more preference is also given to maths and almost 20 questions came from it..mainly from Numerical Methods..

 

B. BEL Basic Civil engineering objective type questions with answers

 

1)  Define civil engineering?

 

Answer: Civil engineering is a professional engineering discipline that deals with the design, construction, and maintenance of the physical and naturally built environment, including works like roads, bridges, canals, dams, and buildings.Civil engineering is the oldest engineering discipline after military engineering, and it was defined to distinguish non-military engineering from military engineering.

 

2)  Define duty and delta?

 

Answer:

Duty: Duty represents the irrigating capacity of a unit water. It relation between the area of a crop irrigated and the quantity of irrigation water required during crop growth. For example: If 5 cumec of water is required for a crop sown in an area of 5000 hectares, The duty will be 5000/5=1000 hectares/cumec.

Delta: It is total depth of water required for a crop during the entire period the crop is in the field and is denoted by ?. The unit of delta is days.

 

3) Difference between pre-tensioning and post-tensioning?

 

Answer: The prestress in a structure is influenced by either of the two processes:

Pre-tensioning Post-tensioning

Pre-tensioning:

 

Pre-tensioning is accomplished by stressing wires or strands, called tendons, to predetermined amount by stretching them between two anchorages prior to placing concrete. the concrete is then placed and tendons become bounded to concrete throughout their length. After concrete has hardened, the tendons are released by cutting them at the anchorages. The tendons tend to regain their original length by shortening and in this process transfer through bond a compressive stress to the concrete. The tendons are usually stressed by the use of hydraulic jacks. The stress in tendons is maintained during the placing and curing of concrete by anchoring the ends of the tendons to abutments that may be as much as 200m apart. The abutments and other formwork used in this procedure are called prestressing bench or bed. Section for Pre-tensioning Fig.1: Section for Pre-tensioning Most of the pre-tensioning construction techniques are patented although the basic principle used in all of them is common and is well known.

 

Post-tensioning:

 

The alternative to pre-tensioning is post-tensioning. In a post-tensioned beam, the tendons are stressed and each end is anchored to the concrete section after the concrete has been cast and has attained sufficient strength to safely withstand the prestressing force. 

 

4)  What is piping failure?

 

Answer: Water that percolates through earth dams and their foundations can carry soil particles that are free to migrate. The seepage forces tend to cause the erodible soil or soft rock to move towards the downstream face of the dam. That is if the seepage forces are large enough and the pore spaces in the material are large enough. Along the unprotected discharge face AB, the soil will heave if the gradients are large enough. Every seepage discharge surface, both internal and external, which could be susceptible to piping or heave must be covered with filters that permit water to pass but will hold the soil particles firmly in place.

 

5)  How many express ways are there in India?

 

Answer: 23

 

6)  How can you measure the amount of rainfall?

 

Answer: Rainfall is usually measured by first collecting it in a rain gauge. These special drums are then used to record the depth of the water inside. Rain gauges are usually about 50 cm tall and are placed on the ground just high enough to avoid splashes. Rain water that is caught in a funnel on top, runs down into a measuring cylinder below – where it can be recorded.

 

7)  What are the diffent types of pile foundation?

 

Answer: Types of piles based on the mechanism of Load Transfer:End/Point Bearing Piles, Friction Piles, Friction cum end bearing pile Classification of Piles according to the Method of Installation of piles : Driven or displacement piles, Driven or displacement pile Classification of Piles according to Materials :Timber piles, Steel piles, Concrete Piles , Composite piles.

 

8)  What is quick sand?

 

Answer: Quicksand is a colloid hydrogel consisting of fine granular material (such as sand or silt), clay, and water. Quicksand forms in saturated loose sand when the sand is suddenly agitated. When water in the sand cannot escape, it creates a liquefied soil that loses strength and cannot support weight.

 

9)  What is the difference between bitumen and tar?

 

Answer: Bitumen is a mixture of organic liquids that are highly viscous, black, sticky, entirely soluble in carbon disulfide, and composed primarily of highly condensed polycyclic aromatic hydrocarbons. Bitumen is the residual (bottom) fraction obtained by fractional distillation of crude oil. It is the heaviest fraction and the one with the highest boiling point. Tar is a viscous black liquid derived from the destructive distillation of organic matter. Most tar is produced from coal as a byproduct of coke production, but it can also be produced from petroleum, peat or wood. In British English, the word 'asphalt' refers to a mixture of mineral aggregate and bitumen (or tarmac in common parlance). The word 'tar' refers to the black viscous material obtained from the destructive distillation of coal and is chemically distinct from bitumen. In American English, bitumen is referred to as 'asphalt' or 'asphalt cement' in engineering jargon. In Australian English, bitumen is sometimes used as the generic term for road surfaces. Most bitumens contain sulphur and several heavy metals such as nickel, vanadium, lead, chromium, mercury and also arsenic, selenium and other toxic elements. Bitumens can provide good preservation of plants and animal fossils

 

10)  What is N-value?

 

Answer: A term commonly referred to as work hardening exponent derived from the relationship between true stress and true strain. Also called work strengthening exponent. What is hydraulic jump? A hydraulic jump is a phenomenon in the science of hydraulics which is frequently observed in open channel flow such as rivers and spillways. When liquid at high velocity discharges into a zone of lower velocity, a rather abrupt rise occurs in the liquid surface.

 

11)  What is Reynolds’s number?

 

Answer: A dimensionless number used in fluid mechanics to indicate whether fluid flow past a body or in a duct is steady or turbulent.

 

12) What is differential settlement?

 

Some settlement is quite normal after construction has been completed, but unequal (differential) settlement may cause significant problems for buildings. 

feedback