BARC Whole-Testpaper Contributed by Reena updated on Mar 2019

BARC placement paper questions with answers of previously asked questions in different examinations.  BARC free solved placement papers question answers

1. In connection with which of the following movements did Gandhiji come to kerala ?
A) Guruvayoor Satyagraha 
B) Vaikam Satyagraha 
C) Paliam Satyagraha 
D) Salt Satyagraha
Ans : B) Vaikam Sathyagraha

2. The Scientist who arranged elements to their increasing atomic weight is:
A) Dalton 
B) Avogadro 
C) Mendeleev 
D) Mendel
Ans : C) Mendeleev

3. Which of the following is not a part of an atom?
A) Ion 
B) Electron 
C) Proton 
D) Neutron
Ans : A) Ion

4. Under which category of winds does the cyclone fall?
A) Local winds 
B) Trade winds 
C) Variable Winds 
D) Periodic Winds
Ans : D) Periodic winds

5. Which of the metropolitan cities of India is nearest to the equator?
A) Delhi 
B) Mumbai 
C) Chennai 
D) Calcutta
Ans : C) Chennai

6. The person who is said to be the “Iron man” of India is:
A) Subhash Chandra Bose 
B) Bhagat Singh 
C) V.K Krishna Menon
D) Sardar Vallabhai Patel
Ans : D) Sardar Vallabhai Patel.

7. The person who occupied the post of the President of India for two sessions continuously was
A) Dr. Radhakrishnan 
B) Dr. Rajendra Prasad
C) Dr. Zakir Hussain 
D) Dr. Shankar Dayal Sharma
Ans : B) Dr. Rajendra prasad

8. The name given to a substance formed by the chemical combination of two more metal is
A) Alloy 
B) Ore 
C) Compound 
D) Mineral
Ans : A) Alloy

9. To which of the following is Group III metal?
A) Calcium 
B) Aluminum 
C) Sodium 
D) Iron
Ans : B) Aluminum

10. Which of the following does petroleum belong?
A) Nitrate 
B) Oxide 
C) Fat 
D) Hydrocarbon
Ans : D) Hydrocarbon

11. Paralysis is caused by disorders connected with
A) Muscles 
B) Lungs 
C) Joints 
D) Brain
Ans : D) Brain

12. The food item that provides energy for growth is:
A) Carbohydrates 
B) Vitamins 
C) Protins 
D) Minerals
Ans : A) Carbohydrates

13. The scientist who gave scientific laws of heredity for the first time was
A) Charles Darwin 
B) Issac Newton 
C) Lamarck 
D) Mendel
Ans : D) Mendel

14. What is the physical basis of inheritance of characters in animals ?
A) Cells 
B) Genes 
C) Blood 
D) Tissues
Ans : B) Genes

15. Which of the following is an excretory organ ?
A) Kidney 
B) Intestine 
C) Liver 
D) Stomach
Ans : A) Kidney

16) Which is a disease cause by disorder of the respiratory system ?
A) Hypertension 
B) Jaundice 
C) Imbalance of cholesterol
D) Pneumonia
Ans : D) Pneumonia

17. Which of the following creatures is not purely aquatic?
A) Shark 
B) Whale 
C) Crocodile 
D) Octopus
Ans : C) Crocodile

18. Which of the following is a mammal ?
A) Crocodile 
B) Tortoise 
C) Bat 
D) Snake
Ans : C) Bat

19. With which crop is the name « Jaya » associated ?
A) Coconut 
B) Pepper 
C) Wheat 
D) Rice
Ans : D) Rice

20. Who was the Agricultural scientist who gave leadership to the “Green Revolution”?
A) Dr. M.S. Swaminathan 
B) Jagadeesh Chandra Bose
C) Dr. Chandrasekhar 
D) Dr. Khorana
Ans : A) Dr. M.S Swaminathan

21. Which of the following places has contributed to a famous variety of goats?
A) Malappuram 
B) Kasaragod 
C) Thalasseri 
D) Kozhikkode
Ans : A) Malappuram

22. Which of the following varieties of cows is Indian in origin?
A) Sindhi 
B) Jersy 
C) Hostein 
D) Swiss Brown
Ans : A) Sindhi

23. To which of the following is the term “Operation Flood” associated?
A) Time bound programme for better irrigation
B) Effort for increasing production of milk
C) Pevention of floods in Indian rivers
D) Military operation against militant forces
Ans : B) Effort for increasing production of milk

24. Where is the Central Rice Research Institute Situated ?
A) Pattambi 
B) Vellayani 
C) Kasargod 
D) Mannuthi
Ans : A) Pattambi

25. A non-living component of living cell is:
A) Ribosome 
B) Mitochondria 
C) Vacuole 
D) Endoplasmic reticulum
Ans : C) Vacuole

feedback