AIIMS Placement Paper Contributed by Sreeni updated on Mar 2019

                                          AIIMS Solved Question Paper

1. What is “cardiac polyp” 
1. Acute infarct 
2. Cardiac aneurysm 
3. Benign tumour 
4. Fibrinous clot in the chamber 
Answer: d

2. Condition promoting adipocere formation 
1. Dry and hot 
2. Hot and humid 
3. Dry & optimum 
4. Moist & optimum 
Answer: b

3. Enlarged pulsating liver with ascites occurs in: 
1. Mitral regurgitation 
2. Tricuspid regurgitation 
3. CCF 
4. AR 
Answer: b 

4. In civil negligence, onus of proof is with 
1. Judicial first degree magistrate 
2. Police not below the level of sub inspector 
3. Doctor 
4. Patient 
Answer: d

5. According to European laryngeal Society, Subligamentous cordectomy is classified as 
1. Type I 
2. Type II 
3. Type III 
4. Type IV 
Answer: b 

6. The technique of laproscopic cholecystectomy was first described by? 
1. Erich Muhe 
2. Phillip Moure 
3. Lanchenback 
4. Eddie Reddick 
Answer: a 

7. Percutaneous vertebroplasty is indicated in all except 
1. Tuberculosis 
2. Metastasis 
3. Osteoporosis 
4. Hemangioma 
Answer: n/a 

8. Degrees awarded by Indian universities are mentioned in 
1. Schedule I of MCI act 
2. Schedule II of MCI act 
3. Part 1 of schedule III 
4. Part 2 of schedule III 
Answer: a 

9. During autopsy, if spinal cord is to be examined what is the most commonly used approach 
1. Anterior 
2. Posterior 
3. Lateral 
4. Antero-lateral 
Answer: b 

10. A 30 yr old lady P2L 0 with menorrhagia. What is the treatment of choice 
1. Mirena 
2. Combined OCP's 
3. Trans cervical resection of endometria (TCRE) 
4. Hysterectomy
Answer: b

11. In A Subclavian Artery Block At The Outer Border Of First Rib All Of The Following Vessels Help In Maintaining The Circulation To Upper Limp Except? 
1. Thyrocervical Trunk 
2. Suprascapular A 
3. Sub Scapular A 
4. Superior Thoracic A 
Answer: n/a 

12. Fascia Around Nerve Bundle Of Brachial Plexus Is Derived From? 
1. Prevertebral Fascia 
2. Clavipectoral Fascia 
3. Deep Cervical Fascia 
4. Pectoral Fascia. 
Answer: a 

13. Buccinator Muscle Is Pierced By All Except? 
1. Buccal Br Of Facial N 
2. Mucus Gland Of Buccopharyngeal Fascia 
3. Parotid Duct 
4. Buccal Br Of Mandibular N 
Answer: b 

14. Which Of The Following Brainstem Nuclei Is Not Derived From Alar Plate? 
1. Hypoglossal Nuclei 
2. Inferior Olivary Nucleus 
3. Dentate Nucleus 
4. Substantis Nigra 
Answer: d 

15. Which Is Not A Permanent Mucosal Fold? 
1. Gastric Rugae 
2. Spiral Valve 
3. Transverse Rectal Fold 
4. Plica Semilunaris 
Answer: d 

16. Not A Boundary Of Triangle Of Auscultation? 
1. Scapula 
2. Trapezius 
3. Latissimus Dorsi 
4. Serratus Anterior 
Answer: d 

17. Spleen Projects Into The Following Space Of Peritoneal Cavity? 
1. Greater Sac 
2. Paracolic Gutter 
3. Left Subhepatic Space 
4. Infracolic Compartment 
Answer: a 

18. Sternocleidomastoid Is Not Supplied By? 
1. Superior Thyroid A. 
2. Thyrocervical Trunk 
3. Occipital A 
4. Post Auricular A 
Answer: b 

19. Which Of The Following Is The Terminal Group Of Lymph Node In Coeliac Axis? 
1. Preaortic 
2. Lateral Sacral 
3. Para Colic 
4. Intermediate Gp. 
Answer: a 

20. Nitrogen Narcosis Is Caused Due To? 
1. Increased Susceptibility Of Neurons For Nitrogen 
2. Nitrogen Inhibits Dismutase Enzyme 
3. Decrease In Oxygen Free Radicals 
4. Increased Production Of Nitrous Oxide 
Answer: a 

21. The volatility of an anesthetic agent is directly proportional to lowering the flow in the portal vein. Portal flow is maximally reduced by 
1. ether 
2. halothane 
3. isoflurane 
4. enflurane
Answer: b 

22. A young boy has sickle cell trait. Which of the following anaesthesia is contraindicated? 
1. IV regional anaesthesia 
2. Brachial plexus block by supraclavicular approach 
3. Brachia plexus block by infraclavicular approach 
4. Brachial plexus block by axillary approach 
Answer: a 

23. Local anaesthesia causing methemoglobinemia 
1. Procaine 
2. Prilocaine 
3. Etiodicaine 
4. Ropivacaine 
Answer: b 

24. Extrinsic membranes of larynx are all except: 
1. Cricothyroid 
2. Thyrohyoid 
3. Hyoepiglottie 
4. Cricotracheal 
Answer: a 

25. Paneth cells true is 
1. Rich in rough endoplasmic reticulum 
2. High zine content 
3. Foamy cytoplasm 
4. Numerous lysozyme granules
Answer: a 

26. True about prostatic urethra are all except: 
1. Trapezoid in cross section 
2. Presence of verumontanum 
3. Openings of prostatic ducts 
4. Contains urethral crest
Answer: a 

27. Cranial nerve not carrying parasympathetic fibres 
1. Fourth 
2. Seventh 
3. Third 
4. Ninth 
Answer: a 

28. Middle superior alveolar nerve is a branch of 
1. Mandibular division of trigeminal nerve 
2. Palatine division of maxillary nerve 
3. Anterior nasal division of maxillary nerve 
4. Inferior alveolar nerve
Answer: n/a 

29. A healthy young athlete is sitting at the edge of the table with knee at 90 degree flexion. He fully extends it. What will happen? 
1. Movement of tibial tuberosity towards centre of the patella 
2. Movement of tibial tuberosity towards lateral border of patella 
3. Movement of tibial tuberosity towards medical border of patella 
4. No change in position 
Answer: b 

30. Coeliac plexus is located 
1. Anterolateral & around the aorta 
2. Posterolateral & around the aorta 
3. Anteromedical to lumbar sympathetic chain 
4. Posterolateral to lumbar sympathetic chain 
Answer: c

feedback