Airports Authority of India -AAI Whole-Testpaper Contributed by Akshay updated on Jun 2019

                                             AAI Model Question Paper

Aptitude Questions:


(1) 3.2 x 6.8 x 9.5 = ?
(a) 207.62 
(b) 202.67 
(c) 206.27 
(d) 207.72 
(e) None of these

(2) 153 x 93- 15552= ?
(a) 41250 
(b) 43250 
(c) 42350 
(d) 44250 
(e) None of these

(3) v? + 17 = v=961
(a) 169 
(b) 256 
(c) 225 
(d) 196 
(e) None of these

(4) 123÷6÷ 0.8 =?
(a) 25.625 
(b) 23.545 
(c) 27.455 
(d) 21.365 
(e) None of these

(5) The simple interest accrued on an amount of Rs. 84000 at the end of three years is Rs. 30240.What would be the compound interest accrued on the same at the same rate in the same period?
(a) Rs. 30013.95 
(b) Rs. 31013.95 
(c) Rs.32013.95 
(d) Rs.33013.95 
(e) None of these

(6) Veena obtained an amount of Rs. 8376 as simple interest on a certain amount at 8% p.a. after 6 years. What is the amount invested by Veena?
(a) Rs. 17180 
(b) Rs. 18110 
(c) Rs.16660 
(d) Rs.17450 
(e) None of these

(7) What would be the compound interest accrued on an amount of Rs. 8000 at the rate of 15% p.a. in three years?
(a) Rs. 4283 
(b) Rs. 4051 
(c) Rs.4167
(d) Rs.4325 
(e) None of these

(8) What will be the difference between the compound interest and simple interest at the rate of 5% p.a. on an amount of Rs. 4000 at the end of two years?
(a) Rs. 10 
(b) Rs.20 
(c) Rs.30 
(d) Data inadequate 
(e) None of these

(9) If the compound interest accrued on an amount of Rs. 14500 in two year is 4676.25, what is the rate of interest % p.a.?
(a) Rs. 684 
(b) Rs. 689 
(c) Rs.645 
(d) Rs.698 
(e) None of these

(10). Out of 55 eggs 5 are defective. what is % of defective eggs
Ans:9/11%

(11). 1/8 is divided by ‘s’ , if ‘s’ is increased by 2 times, what is the result.
Ans: increases two times

(12). For each hour an watch is going slow by 30 seconds. Now time is 8a.m.What will be the actual time at 8p.m.
Ans: 7:54.

(13). If a person walks at 4/5th of his usual spee he reaches 40min late. If he walks at his usual speed how much time does he travels.
Ans:160min or 2hr 40min

(14). In a class 80% have passed english,70% passed Hindi 10% did not passed either. If 144 students passed both. What is the total strength of the class.
Ans: 240.

(15). Find the least number when divided by 7 gives the reminder 6, when divided by 6 gives reminder 5, when divided by 5 gives reminder 4 and so on….
Ans: 419

(16). If a man stands in front of sun what is the first letter of the direction which is left to him:
Ans: North(N)

(17).Two series are 16,21,26…. and 17,21,25…..What is the sum of first hundred common numbers
(a) 101100
(b) 110100
(c) 101110
(d) 110101
Ans. (a)

(18). There are two sections in a question paper each contain five questions. A students has to answer 6 questions. Maximum no. of questions that can be answered from any section is 4. How many ways he can attempt the paper?

(a) 50
(b) 100
(c) 120
(d) 200
Ans. (d)

(19). a and b are two numbers selected randomly from 1,2,3…. 25 what is the probability of a and b are not equal.
(a) 1/25
(b) 24/25
(c) 13/25
(d) 2/25
Ans. (b)

(20). The sum of the series 1 + 1(1+1/n) + 3(1+1/n)2 + ….. is equal to?
Ans. n2

(21). Two circles of different radii intersects each other what is the maximum no of intersections
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Ans. (c)

(22). How long will a train 100m long travelling at 72kmph take to overtake another train 200m long travelling at 54kmph
(a) 70sec
(b) 1min
(c) 1 min 15 sec
(d) 55 sec
Ans. (b)

(23). What is the product of the irrational roots of the equation (2x-1)(2x-3)(2x-5)(2x-7)=9?
(a) 3/2
(b) 4
(c) 3
(d) 3/4
Ans. (a)

(24). Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would it take V alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min
b) 1 hr 53 min
c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min
e) 3 hr 20 min
Ans: e

(25). 49.The sum of 7 consecutive odd numbers in terms with 27 as fourth number
Ans:189

(26). It takes 30 days to fill a laboratory dish with bacteria. If the size of the bacteria doubles each day, how long did it take for the bacteria to fill one half of dish?

(27). If the area of a square increases by 69%, then the side of the square increased by
Ans: 30%


Technical Questions :

1. Which of the following schemes have the best error performance with the same energy per bit?
1. 16QAM 
b. 16PSK 
c. QPSK

2. Same Antenna is used for Tx and Rx. Radar range related to Antenna gain as
1. Directly prop. To G
2. Direc. Prop. To sq. root of G
3. Inversely prop to G

3. Thermal Noise in conductor related to B
1. B
2. 1/B
3. B2
4. Square root of B

4. A control system with feed back gain 0.1 and forward gain 10. What is the sensitivity of the system w.r.t the feed back system ?

5. Which of the following system is stable.
1. As2 + Bs +C
2. As2 – Bs +C
3. As4 + B s3 +Cs+D
4. -As2 – Bs -C

6. Linux OS based on which architecture ?

7. Comparison between Macro and Subroutine
1. Macro better that Sub Rtne with respect to storage time and execution time
2. Vice versa
3. Macro better that Sub Rtne with respect to execution time only
4. Vice versa

8. Which of the following is a privileged instruction?
1. MOV A B
2. INT 21
3. ADD A B
4. IN 08

9. Which of the following instruction is not converted to binary by an Assebly Language Program?
1. TRAP
2. Interrupt
3. Privilige instruction
4. Sorry don’t remember

10. In which type of machine can multiple tasks be done
1. Virtual Machine
2. Sorry don’t remember

11. Which of the following has the highest distortion?
1. A
2. B
3. AB
4. C

12. Which of the following distortions occur in Class B push pull amplifier?
1. Harmonic
2. Intermodulation
3. Phase
4. Sorry don’t remember

13. ?(s)/T(s) of a rotational system (J,B,k regular notaions)

14. Schmitt Trigger with 3V & 1V UTP and LTP respectively. A sinusoidal input with 10V peak is fed as the input. The output swings between ?

15. Op-amp circuit given. Identify the circuit (Ans: Peak detector)

16. 6 bit binary ladder with 101001 as input ( 0= 0V , 1 = 10V). Output voltage is ——

17. Doppler Radar of 1125 MHz. Frequency of received echo is 125 MHz. The conclusion is
1. Target also has a radar
2. Target moving away
3. Target approaching

18. Microprocessor cycles between
1. Fetch and Execution operations.
2. Fetch and Halt

19. Modulation index of an FM system with 2.5V, 500 Hz input and 5KHz deviation is

20. Routh’s Criterion gives
1. Number of roots on the LHS of S plane
2. Number of roots on the RHS of S plane

21. For the system to be stable, the roots of the characteristic Equation must lie
1. Left side of the S plane
2. Right side of s plane

22. Impulse response h(t) of a system is
1. Inverse Laplace transform of Transfer Function

23. The output of a LTI system with Guassian process input is
1. Gaussian
2. Poisson

24. Spectral Density and Auto-Correlation are
1. Laplace Transform pair
2. Fourier Transform Pair.

25. A flex Klystron is a
1. Microwave amp
2. Microwave Oscillator
3. Both amp and Oscillator
4. High cavity tube

feedback