Aptitude Questions-Ernst & Young Placement Paper updated on Sep 2021
Quantitative ability test usually assesses candidates’ ability to solve numerical problems and problem-solving skills. Quantitative aptitude is an important section of any competitive exam which needs to be cleared and also forms the bulk of most of the graduate level papers. Quantitative aptitude needs to be solved with a lot of accuracy and speed which requires daily practice.

Aptitude Questions

Placement Paper-Ernst & Young Placement Paper

|   28461

                                                   Ernst & Young Placement Paper

1.A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.
A. Rs.90 
B. Rs.1.00 
C. Rs.3.00 
D. Rs.8.00 
Ans.C

2.There are 200 questions on a 3 hr examination. Among these questions are 50 mathematics problems. It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question. How many minutes should be spent on mathematics problems
A. 36 
B. 72 
C. 60 
D. 100 
Ans.B

3.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek
A. 0 
B. 3 
C. 4 
D. 5 
Ans.B

4. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12 
B. 20 
C. 24 
D. 30 
Ans. C

5. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?
A. 7 
B. 8 
C. 11 
D. 12 
Ans.C

6. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station traveling in thesame direction at an average speed of 16 km/hr. After traveling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30 
B. 40 
C.58 
D. 60 
Ans. B

7. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
Ans: 36%

8. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?
Ans: 130 years

9. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet? 
Ans: 3/2 hours

10. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps. 
Ans: 9

50 Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively. How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are equal
a)70,15,15 
b)50,25,25 
c)60,20,20 
d)40,30,30 
Ans. (b)

11. in a class, except 18 all are above 50 years. 15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30 
(b) 33 
(c) 36 
(d) none of these. 
Ans. (d)

12. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr,then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr 
(b) 26 km/hr 
(c) 34 km/hr 
(d) none of these 
Ans. A

13. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days 
(b) 8/9 days 
(c) 4 days 
(d) can't say 
Ans. B

14. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distance travelled
(a) 210 kms 
(b) 30 kms 
(c) 20 kms 
(c) none of these 
Ans. B

15. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40% 
(b) 55% 
(c) 35% 
(d) 30% 
Ans. D

16. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men 
(b) 130 men 
(c) 100 men 
(d) none of these 
Ans. A

17. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500 
(b) Rs. 600 
(c) Rs. 800 
(d) Rs. 900 
Ans. C

18. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
(a) 6 
(b) 8 
(c) 10 
(d) 12 
Ans A

19. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him. What is the length of faster train ?
(a) 100m 
(b) 75m 
(c) 120m 
(d) 50m 
Ans B

20. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500 
(b) 25000 
(c) 250 
(d) 250000 
Ans B

21. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15% 
(b) 16.66% 
(c) 12% 
(d) 9% 
Ans B

22. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500 
(b) Rs.1500 
(c) Rs.1000 
(d) Rs. 900 
Ans C

23. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30 
(b) 20 
(c) 19 
(d) 29 
Ans. A

24. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms 
(b) 2 cms 
(c) 3 cms 
(d) 4 cms 
Ans C

25. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3 
(b) 4 
(c) 5 
(d) 6 
Ans. C

Quantitative ability test usually assesses candidates’ ability to solve numerical problems and problem-solving skills. Quantitative aptitude is an important section of any competitive exam which needs to be cleared and also forms the bulk of most of the graduate level papers. Quantitative aptitude needs to be solved with a lot of accuracy and speed which requires daily practice. Freshersworld’s website provides Quantitative Aptitude Questions and Answers with explanations and tips and tricks on how to solve problems on many topics such as Number System, Speed and Distance, Time and Work, Ratio and Proportion, Averages, Mixtures and Alligation, Percentages, Profit and Loss, etc. Our website also provides Online quantitative Aptitude Tests which would be helpful for placement Interviews, GATE preparation, Bank preparation, CAT preparation or any other entrance exam. It also provides quantitative aptitude placement papers for many PSU companies and banks like UPSC, LIC, BARC, SBI, SBT, and many others too. It also provides quantitative aptitude placement papers for IT companies like HTC, Flipkart, and some more. How do you develop quantitative aptitude skills? • Practice Mental Math • Become a ‘Mathematical Thinker’ • Be Careful with silly mistakes • Improve vocabulary to understand questions • Clarity of concepts • Accuracy: an important aspect of solving this section • Read Quantitative Aptitude Syllabus and prepare accordingly. How can I get quantitative aptitude fast? • Don't compute everything, use options to identify the solution • Learn basic percentage • Analyse the options available • Set time limits to solve the problem • Find different ways to solve the question • Know the shortcut tricks in order to solve questions easily.
feedback