Time, Speed and distance is an important part of every competitive exam. Speed is defined as distance traveled divided by the time. Using this formula all types of problems on speed and distance can be solved. Speed is inversely proportional to the time taken when the distance travelled is constant. So when speed increases time reduces and vice versa. Distance is directly proportional to velocity when time is constant.

# Speed and Distance-Exercise Questions

|   365002

1. A boy runs 200 metres  in 24 seconds. What is his speed ?

a) 20 km/hr                  b) 24 km/hr                  c) 28.5 km/hr   d) 30 km/hr

2. If the speed of a man is 45 km per hour, then what is the distance traveled by him in 30 seconds ?

a) 275m           b)360m            c)375 m           d) 420 m

3. An escalator moves towards the top level at the rate of 11 ft.sec and its length is 140 feet. If a person
walks on the moving escalator at the rate of 3 feet per second towards the top level, how much time
does he take to cover the entire length.

a) 14 sec          b) 10 sec          c) 12 sec          d)8 sec

4. Two trains, 250 metres and 150 metres long respectively, are running on parallel lines. If they are
running in the same directions, the faster train crosses the slower train in 40 seconds. If they are
moving in the opposite direction they pass each other in eight seconds. What is the speed of the slower
train?

a) 108kmph     b) 82kmph       c)92 kmph       d) 72 kmph

5. Two persons , Ram & Lakshman , who are at a distance of 100 km from each other, move towards each
other from two places P and Q at speeds of 20 kmph and 25 kmph respectively. Lakshman reaches P,
returns immediately and meets Ram at R, who started on the return journey to P immediately after
reaching Q. What is the distance between Q and R?

a)  33 1/3 km   b) 25 km          c)30km            d)27 1/3  km

6. With out any halt a train  travels a certain distance with an average speed of 75 km ph , and with halts
it covers the same distance at an average speed of 60 kmph. When it is traveling with halts, how many
minutes/per hour does the train halt on an average ?

a)48 min.         b)12min.                      c)15min.                      d)18min.

7. A lady starts from P towards Q and realizes that at a point R, if he walks 50 km further he will be at a
point S, which is as far away from R as it is from Q. What is the distance between P and Q if the distance
between P and R is half the distance from R to Q?( Assume that P, Q, R and S are all on the same
straight line)

a) 150 km        b)200 km         c)250 km         d)125 km

8. In a 1000 m race Usha beats Shiny by 50 m. In the same race, by what time margin Shiny beat Mercy
who runs at 4 m/s ?

a) 100 sec.       B) 50 sec         c) 25 sec          d) Data not sufficient

9. A and B participate in a 5000 m bicycle race which is being  run on a circular track of 500 m. If the speed
of A and B are 20 m/s and 10 m/s respectively, what is the distance covered by A when he passes B for
the seventh time ?

a) 2500            b) 2800            c) 4000 m        4) situation is not possible

10. Two buses  A and B leave the same bus depot, A towards the North and B towads the East. The bus A
travels at a speed of 5 km/hr more than that of the bus B. If after four hours the distance between the
two buses is 100 km, find the speed of the bus A.

a) 60 kmph      b) 40 kmph      c) 20 kmph      d) 15 kmph

11. A person traveled from his house to office at 30 kmph; then he was late to his office by 5 minutes. If
he increases his speed by 10 kmph he would be early by 15 minutes to his office. What should be his
speed so that he reaches his office on time ?

a) 36 kmph     b) 32 kmph      c) 34 kmph      d)35 kmph

12. A train 575 m long crosses a tunnel  of length 325  in 90 sec. What is the speed of the train in kmph.

a) 28          b)32     c)36     d)24

13. A train which has 390 m long, is running 45 kmph. In what time will it cross a person moving at 9 kmph
in same direction ?

a) 26 sec          b) 39 sec          c)36 sec           d)29 sec.

14.Two persons start running simultaneously around a circular track of length 400 m from the same point
at speeds of 15 kmph and 25 kmph. When will they meet for the first time any where on the track if they
are moving in the opposite direction ?

a)144         b)36                 c) 124              d)32

15. Two  persons C & D started traveling from A and B which are 300 km apart, towards B and  A
respectively at 1.00 p.m. C travels at a constant speed of 30 kmph whereas D doubles his speed every
hour. If D reaches A in 4 5/8 hours, at what time did C and D meet each other ?

a) 4:30 p.m.     b) 4:40 p.m.     c) 5:00 p.m.     d) 5:10 p.m.

16. Two trains T1 and T2 start simultaneously from two stations X and Y respectively towards each other. If
they are 70 km apart both 3  and 6 hours after start, then find the distance between the two stations.

a) 210 km        b)240 km                     c)220km          d)180km

17. Ajith and Rana walk around a circular course 115 km in circumference, starting together from the same
point. If they walk at speed of 4 and 5 kmph respectively, in the same direction, when will they meet ?

a) after 20 hours b) after 115 hours    c) after 115 minutes    d) after 20 minutes

18. There are 4 people who has to cross a stretch of 300 km. They normally run at a speed of 10 kmph. One
of them has a bike that travels at 50 kmph. The bike first takes one person alone and crosses the
stretch while the other two keep running. Then he comes back without wasting time and picks up
another person from the way, drives him across the stretch, and does the same for the last person. How
long does this whole process take?

a)24 hrs           b)16 hrs           c) 56/3 hrs       d) 58/3 hrs

19. Ragav took a bus from home to market, that travels at 40 kmph. While walking back at 4 kmph,
halfway through, he suddenly realized he was getting late and he cycled back the remaining distance in
30 kmph. Find the average speed.

a) 6.5 kmph     b)12.0 kmph    c)28.5 kmph    d) none of these

20. Two trains of equal length 120 metres move in the same direction. The faster train completely
overtakes the slower one in 15 seconds. If the slower train were to move at half its speed, the over
taking would take in 10 seconds. At what speeds are the 2 trains moving (faster and slower respectively
in m/s)

### a) 24, 22 b) 32, 16 c)30, 18 d) 28, 14

1. Expl : 200/24 * 18/5 =  30 km/hr

2. Expl :The distance traveled in 30 sec = 45*(5/18) *30 =375m

3. Time taken to cover the entire length = tot.dist/resultant speed = 140/ (11+3) = 10sec

4. Expl : Let the speed of faster train be f and slower train be y.

Time taken to cross each other traveling in the same direction = 250 +150/ (x-y) = 40………(1)

Time taken to cross each other traveling in the opposite direction = 250+150 /(x+y) = 8 …….(2)

From (1) and (2) f= 30 m/s and s = 20 m/s

Speed of slower train = 20 * 18/5 = 72 kmph

5. Expl : Ram takes 100/20 = 5 hours  to cover the distance from P to Q. By that time Lakshman covers
covers 5 *25 = 125 km

Lakshman covers 25 km more than the distance PQ . Now the distance between them = 75 km

Time taken by them to meet = Distance/ Relative speed = 75/(20+25) = 75/45 = 5/3 hrs.

Distance between Q and R is nothing but the distance covered by Ram in 5/3 hours = 20 *5/3 = 100/3 km or 33 1/3 km

6. Expl :

With halt in 1 hour the train travels 60km

With out halt for traveling same distance it take 60/75 = 4/5 = 48 minutes

:. 12 minutes is the halting time per hour

7. Expl :           P___50_____ R ___50_____S____50 ___Q

The above figure gives the locations of P, R, S &Q in relation to each other.

8.Expl: Speed of Shiny = 50/ 10 = 5m/s

Time taken by shiny to complete the race is B = 1000/5 = 200 sec.

Time taken by Baley to complete the race is D = 1000/4 = 250 sec.

Hence, D-B = 50 sec

9.Track length = 500 m

Speed of A and B are 20m/s and 10 m/s respectively

Time taken by them to meet = length/ relative speed = 500/(20-10) 50 sec.

Time taken to meet for the 7th time = 7 *50 =350 sec ……..(1)

Total duration of race = total legth of race/ speed

= 500/20 = 250 sec ……..(2)

From (1) and (2) we can find out that 7th time meeting is not possible.

10. Let the speed of the bus B be x km/hr. Then the speed of the bus A will be ( x +5) kmph

Distance traveled in 4 hours is 4x and 4(x + 5) for the two buses respectively (refer the figure) (4x)2 + {4 (x + 5) }2 = (100)2

16x2 + 16x2 + 160x + 400 = 1000

32x2 +160x –9600 = 0

x2 + 5x –300 = 0           (x-15) (x +20 ) = 0

x = 15

:. Speed of the bus A = 15 +5 = 20 kmph

11. Expl :  Let the distance between house and office be x km

(x/30) – (x/40) = 20/40;           x/120 = 1/3  x = 40 km

Travlling at 40 kmph, he reaches office in 1 hour i.e. 15 minutes early

So required speed = 40/ 5/4 = 40 * 4/5 = 160/5 = 32 kmph

12. Total distance traveled = Length of train + Length of tunnel = 575 + 325 = 900

Time taken to cross the tunnel = 90 sec.

Speed in kmph = distance/time  *18/5 = 900/90 * 18/5 = 180/5 = 36 kmph

13. Time taken to cross a moving person = length of train/ relative speed

Time taken = 390/((45-9) (5/18) = 390/ 36*(5/18) = 390/10 = 39  sec

14. Time taken to meet the first time = length of track/relative speed

= 400/ (15 +25) (5/18)

= 400/40 *(18/5) = 36 sec.

15. Let speed of D in first hour = x

D’s speed = x+ 2x+ 4x+ 8x+ 16x*(5/8) = 25x

Given 25x=300 :. X = 12

At the end of four hours C traveled 120 (30 *4) kmph and D traveled 12 + 24+ 48 +96 = 180kmph

:. They meet each other after 4 hours ie at 5: p.m.

16. In first 3 hours T1 travels R km and T2 travels S km.

After 6 hours they traveled R+S+70+ 700

2(R+S ) = R+S +140

R+S = 140

Hence distance between XY is R+S+ 70 = 140 +70 =210

17. Expl : Rana is the faster person. He gains 1 km in 1 hour. So Rana will gain one complete round over
Ajith in 115 hours. i.e. they will meet after 115 hours.

18. Expl : Time taken to carry 2nd person = 300/50 = 6 hrs.

Time taken to meet 3rd person =(300-6*10)/(50+10) = 4 hrs

Time taken to carry 3rd person = 4 hours

Time taken to meet 4th person = (300 –140)/60 = 8/3

Total time = 6+4+4+8/3+8/3 = 58/3 hours

19. Let the distance be 2x(one way)

Time taken by bus = 2x/40, by walking =x/4,  by cycling = x/30 hours

:. Average speed = Total Distance            4x               =      4 *60            = 12.0

Total time        x/20 + x/4 + x/30            3+15+2

20. The total distance covered for over taking = length of the two trains = 120 +120 = 240

Speed of faster train be x m/s and slower train be y m/s

In the first case Relative speed = x-y

Relative Speed = Distance / Time taken = x-y = 240/15 = 16 m/s………(1)

In the second case, the slower train moves at half its speed

Relative Speed = x-0.5y = 240/10 = 24 m/s    …………………..(2)

Solving equation 1 & 2 we get x = 32 and y = 16 .

:. The speed of the faster and slower trains are 32 m/s and 16 m/s respectively

Time, Speed and distance is an important part of every competitive exam. Speed is defined as distance traveled divided by the time. Using this formula all types of problems on speed and distance can be solved. Speed is inversely proportional to the time taken when the distance travelled is constant. So when speed increases time reduces and vice versa. Distance is directly proportional to velocity when time is constant. Freshersworld.com provides aptitude test tricks shortcuts and formulas to solve problems on time, speed and distance. It also provides questions and answers, Problems with Solutions on time, speed and distance - quantitative Aptitude. What is formula for time? Time= Distance/speed What is relative speed? Relative speed is defined as the speed of a moving item with respect to another. When two items are moving in the same direction, relative speed is calculated as their difference.
feedback