Candidates often come across pie chart problems in IBPS, SBI, CAT, GMAT and other competitive exams. A pie chart is a circular chart divided into wedge-like sectors, illustrating proportion. Each wedge represents a proportionate part of the whole, and the total value of the pie is always 100 percent. A pie chart (or a pie graph) is a circular statistical graphical chart, which is divided into slices in order to explain or illustrate numerical proportions. Total percentages should be 100 and total of the arc measures should be 360°.

Data Interpretation

Pie Charts -Pie Chart

|   57177

Introduction:

In this type of data interpretation, the total quantity is distributed over 360 degrees and only one parameter can be depicted in it like Percentages of various things with respect to the total quantity, Shares contributed by various companies for a particular quantity etc.

The value of various elements can be depicted in pie chart in degrees such that

100% = 360 => 1% = 3.6 degree

A SAVINGS BANK IN A LARGE CITY PUBLISHED THE FOLLOWING GRAPH FOR ITS DEPOSITORS, HOW YOUR SAVINGS WORK FOR YOU.

 

1. About how many degrees (to the nearest degree) are in the angle of the sector representing mortgages?
A. 59       
B. 106      
C. 211       
D. 246       
E. 318
Answer : option C
Explanation : Mortgages --> 58.6%
Therefore 58.6% of 360 degrees = (58.6/100) X 360 = (0.586) (360) = 210.9 degrees.
This is nearest to 211. Therefore the answer is C.

 

2. The annual rate of interest from "other assets" is 4.8%. If the total assets of the bank are 57.6 million dollars, what is the annual income (in dollars) from "other assets"?
A. 82,944         
B. 921,600     
C. 1,728,000     
D. 2,764,800      
E.  3,600,000
Answer : option A
Explanation : Total assets = $57.6 million.
Other assets=3% of total assets = $ 1.728 million.
4.8% of $1.728 million = $ 0.082944 million or $ 82944.

 

3. The average annual interest on mortgage investments is m% and the average annual interest on the mortgage bond investment is b%. If the annual interest on the bond investment is x dollars, how many dollars are invested in mortgages?
A. xm/b.       
B. xb/m.       
C. 100xb/m            
D. bx/100m.        
E. 200x/b
Answer : option E
Explanation : Amount invested in bonds = $(100x/b).
Therefore the amount invested in mortgages must be $(58.6/29.3) (100x/b) = $ 200x/b.

 

4.About how many degrees (to the nearest degree) are in the angle of the sector representing cash on hand?
A. 114         
B. 14       
C. 140          
D. 39         
E. 321
Answer : option B
Explanation : (3.9%) of 360 degrees. = (0.0369 (360)=14.04.
This is nearest to 14. Therefore the answer is B.

 

Exercise Questions

 

Use the information provided in the two pie charts provided below. The total contribution to the GDP by the seven sectors mentioned in the pie charts in the year 1999 was Rs.289640 crores and Rs.317000 crores in the year 2000.


1. Which of the industrial  sectors witnessed the maximum rate of growth during the period 1999-2000

a. Petroleum    
b. Software & IT 
c. Ad & media        
d. Cement  

 

2. Which of the industrial sectors witnessed a negative growth during the period 1999-2000?

a. Auto            
b. Defense        
c. Steel          
d. Petroleum   

 

3. What was the rate of growth witnessed by the Software & IT sector during this period?

a. 1%    
b. 12%    
c. 33%     
d. 22%

 

4. What was the rate of growth witnessed by the Petroleum sector during this period?

a. 1.1%         
b. 12%         
c.7.5   
d. -8 

 

5. What was the rate of growth shown by the non-petroleum sectors between 1999-2000?

a. –4%          
b. 4%           
c. 7%           
d.12%   



Directions (6-10): The pie charts above show the percentage of students in each faculty at North West University and the number of non-US students in the Arts faculty. These percentages have been rounded to the nearest whole number. There are a total of 1049 students in the Arts faculty. Use this information to answer the following questions.

 

6. What percentage of students in the Arts faculty are non-US students?

a. 14%            
b. 9%              
c. 30%           
d. 11%  

 

7. How many students are there in the Engineering faculty?

a. 420      
b. 410        
c. 390           
d. 440     

 

8. How many students are there at the university?

a.  4650          
b. 4560         
c. 4640         
d. 4450    

 

9. If six percent of Science students are Asian. How many Asian students are there studying Science?

a. 48   
b. 66   
c. 120   
d.57  

 

10. There are 34 European medical students. What percentage of the faculty does this represent?
a. 14%            
b. 18%          
c. 12%           
d. 15%

 

Answer Key

 

1.b; 2.c; 3.d; 4.b; 5.c; 6.d; 7.b; 8.b; 9.d; 10.d

Candidates often come across pie chart problems in IBPS, SBI, CAT, GMAT and other competitive exams. A pie chart is a circular chart divided into wedge-like sectors, illustrating proportion. Each wedge represents a proportionate part of the whole, and the total value of the pie is always 100 percent. A pie chart (or a pie graph) is a circular statistical graphical chart, which is divided into slices in order to explain or illustrate numerical proportions. Total percentages should be 100 and total of the arc measures should be 360°. Freshersworld provides students or job seekers with concept, solved questions on pie chart. Questions and answers with explanation on pie chart are also provided.
feedback