SSC Aptitude-Numerical Contributed by Surya updated on Nov 2019

SSC Mental aptitude,general ability and aptitude reasoning questions for learn and practice,

 

Directions (1-10) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
1.    47.7 x 12.4 x 8.6
a)    5708.423
b)    5218.665
c)    6180.656
d)    5086.728
e)    None of these
Ans : (d)

2.    4 and 4/5 ÷  6 and 2/5
a)    3/4
b)    5/7
c)    7/11
d)    5/8
e)    None of these
Ans : (d)
        
24/5  ÷ 32/5
        = 24/5 x 5/32 = 3/4

3.    1193.85 ÷ (42 x 1.5) = ?
a)    18.95
b)    16.25
c)     19.18
d)     14.64 
e)      None of these
Ans : (a)

4.    7719 + 8725 + 9124 = ?
a)    21911
b)    28388
c)    20578
d)    24964
e)    None of these
Ans : (e)

5.    8.7 x ?  = 46.98
a)    5.3
b)    6.9
c)    4.7
d)    7.8
e)    None of these
Ans : (e)

6.    ? ÷  48 x 12 = 171
a)    684
b)    566
c)    698
d)    596
e)    None of these
Ans : (a)

7.    1311.2 x 133.6 = ?
a)    1312.3
b)    137.6
c)    1314.8
d)    1310.3
e)     None of these
Ans : (c)

8.    11.11 + 111.1 + 1111.11 = ?
a)    1323.23
b)    1233.32
c)    1322.33
d)    1232.22
e)     None of these
Ans : (b)

9.    5 x ? = 9884  ÷ 16
a)    123.55
b)     91.25 
c)    103.18
d)    115.65
e)    None of these
Ans : (a)

10.   26.5 % of 488 = ?
a)    205.65
b)    211.72
c)    145.67
d)    129.32
e)    None of these
Ans : (e)

Directions (11-15) :
What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?
11.  1548    516    129    43    ?
a)    11
b)    10.75
c)    9.5   
d)    12
e)    None of these
Ans : (b)
        
The given number series is based on the following pattern :
              1548     516       129         43    10.75
                  I_____Î I_____Π I_____Π I_____Î
                        ÷3        ÷4           ÷3         ÷4
        Hence , 10.75 will replace the question mark

12.    949    189.8    ?    22.776    11.388    6.8328
a)    48.24
b)    53.86
c)    74.26
d)    56.94
e)    None of these
Ans : (d)
           
The given number series is based on the following pattern
            949    189.8    56.94    22.776  11.388    6.8328   
             I_____Π I_____Π   I_____Π  I_____Π  I_____Î
                 x0.2        x0.3        x0.4       x0.5        x0.6

13.  121    144    190    259    ?    466
a)    351
b)    349
c)    374
d)    328
e)    None of these
Ans : (a)
       
The given number series is based on the following pattern :
        121 + 23 x1 = 144
        144 +23 x 2 = 190
        190+23x3    = 259
        :. ?                =  259 + 23 x 4 = 259 + 92=351
        Hence, 351 will replace the question mark.
 
14.   14    43.5    264    ?    76188
a)    3168 
b)    3176
c)    1587
d)    1590
e)    None of these
Ans : (e)
            
The given number series is based on the following pattern :
            14x3 + 1.5 = 43.5
            43.5 x 6 + 1.5 x 2 = 264
            264 x 12+1.5 x4 = 3174
            3174 x 24 +1.5 x 8 = 76188
            Hence, 3174 will replace the question mark

15.   41    164    2624    ?    6045696
a)    104244
b)     94644
c)     94464
d)    102444
e)     None of these
Ans : (c)
        
The given number series is based on the following pattern :
         41 x 22 = 164
        164 x 42 = 2624
        2624x62 = 94464
        94464 x 82 = 6045696
        Hence , 94464 will replace the question mark.
Directions (16-20): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value)
16.    √ 99999 = ?
a)    217
b)    384
c)    316
d)    296
e)    255
Ans : (c)
        ? =  √ 99999
           = √100000 = 100√10 = 316

17.  (√ 100)3 = ? x 0.14
a)    1000
b)    7200
c)    1400
d)    625
e)    8500
Ans : (b)
           
 (√ 100)3 = ? x 0.14
            ==>  ? x 0.14 = 100 x 10
            ==> ? =  100 x 10 = 7200
                                0.14
          
18.  87.999 x 6413.012 = 8?
a)    21
b)    27
c)    6
d)    34
e)    18
Ans : (d)
      
=  88 x (82)13
          =  88 x 826  =  834

19. 18.499 % of ? = 97.125
a)   485 
b)   615 
c)   705
d)   345 
e)   500
Ans : (e)
           
=> 18.5 x ?/100 = 97
            => 19 x ?/100 = 97
            => ? = 97 x 100  = 510 = 500
                              19

20. 841.952 x 1.999 ÷ 7.014 = ?
a)   241
b)   304
c)   214
d)   186
e)   316
Ans : (a)

21.  What is the least number to be added to 2600 to make it a perfect square ?
a)    1
b)    5
c)    3
d)    9
e)    None of these
Ans : (a)
           
50 x 50 = 2500
            51 x 51 = 2601
          :. Least number to be added = 2601 - 2600 = 1

22.  The average of 5 consecutive odd numbers A, B, C, D and E respectively in ascending order is 37. What is the product of B and D ?
a)    1365
b)    2035
c)    1935
d)    1585
e)    None of these
Ans : (a)
            Let the consecutive odd numbers be x, x+2, x+4, x+6 and x+8 respectively.
            According to the question, x+x+2+x+4+x+6+ x+8
            = 5x37 => 5x + 20 = 185
            => 5x = 185 -20 = 165
            => x = 165/5 = 33
            :. A = 33; B = 33+2 = 35; D=x+6= 33+6 = 39
            B x D = 35 x 39 = 1365

23.  What should be the compound interest obtained on an amount of Rs.4800 at the rate of 5 p.c.p.a. after 3 years
a)    Rs. 623.5
b)    Rs.756.6
c)    Rs.817.8
d)    Rs.448.7
e)    None of these
Ans : (b)
            CI = P [(1+R/100)T -1]
             =  4800 [(1+5/100)3 -1]
             =  4800 [(21/20)3 -1]
             =  4800 [9261/8000 -1]
             =  4800 x (9261-8000)
                                     8000
             = 4800 x 1261 = Rs.756.6
                        8000

24.  The product of two consecutive even numbers is 45368. What is the greater number ?
a)    212
b)    216
c)    210
d)    208
e)    None of these
Ans : (e)
          
Of the given alternatives, 212 x 214 = 45368
            :. Required greater number = 214

25.  A car covers a distance of 576kms. in 12 hours. What is the speed of the car ?
a)    54 kmph
b)    62 kmph
c)    46 kmph
d)    Cannot be determined
e)    None of these
Ans : (e)
   
        Speed of the car =  Distance covered = 576 = 48 kmph
                                                    Time taken            12

26.  What is 304 times 141 ?
a)   39640 
b)   45942
c)   38760
d)   42864
e)   None of these
Ans : (d)

27.  The cost of 4 rings and 2 bangles is Rs.57200. What is the cost of 6 rings and 3 bangles ?
a)    Rs.95340
b)    Rs.85800
c)    Rs.76600
d)    Cannot be determined
e)    None of these
Ans : (b)
          
 Let the CP of 1 ring and 1 bangle be Rs. x and y respectively
            According to the question , 4x + 2Y -= 57200
            Multiplying both sides by 1.5, we have 6x + 3y = 1.5 x 57200 = 85800
           

28.  The difference between 54% of a number and 26% of the same number is 22526. What is 66% of that number ?
a)    53097 
b)    48372
c)    51218
d)    49124
e)    None of these
Ans : (a)
           
Let the number be x, According to the question 
            (54-26)% of x = 22526
              => 28/100 * x= 22526
              => x = 22526 * 100 = 80450
                                    28
               :. 66% of 80450
                = 66 * 80450   = 53097
                            100
   
29.  Priya deposits an amount of Rs.65800 to obtain a simple interest at the rate of 14 p.c.p.a. for 4 years. What total amount will Priya get at the end of 4 years ?
a)    Rs. 1,02,648
b)    Rs.1,15,246
c)    Rs.1,25,578
d)    Rs. 1,10,324
e)    None of these
Ans : (a)
         
  SI =     P x R x T
                            100
                =    Rs. (65800 x 14 x 4)
                                            100
                =     Rs. 368.48    :. Amount  = Principal + SI
                =     Rs. (65800 + 36848)
                =     Rs.102648

30.  The owner of a cell phone shop charges his customer 28% more than the cost price. If a customer paid Rs.8960 for the cell phone, then what was the cost price of the cell phone ?
a)    Rs.7800
b)    Rs.7100
c)    Rs.6900
d)    Rs.6850
e)    None of these
Ans : (e)
           
CP of the cell phone = Rs.(100/128 x 8960) = Rs.7000

31.  In an annual examination Anish scores a total of 724 marks out of 1025. What is his approximate percentage in the annual examination ?
a)    79 
b)    67
c)    71
d)    88
e)    62
Ans : (c)
     Percentage of mark = 724/1025 * 100 = 71

32.  A canteen requires 651 bananas for a week. Totally how many bananas will it require for the months of April, May and June 2009 ?
a)    9086
b)    8547
c)    9284
d)    8463
e)    None of these
Ans : (d)
            Number of days in April, May and June 2009 = 30 + 31 + 30 = 91   
            :. Requirement of bananas for 7 days = 651
            :. Requirement of bananas for 91 days = 651/7 * 91 = 8463        

33.  If an amount of Rs.4,36,563 is distributed  equally amongst 69 persons, how much amount would each person get ?
a)    Rs.5943
b)    Rs.6327
c)    Rs.6148
d)    Rs.5876
e)    None of these
Ans : (b)
        
Amount received by each person = Rs. (436563/69) = Rs.6327

34.  There are 1825 employees in an organization, out of which 64% got transferred to different places. How many such employees are there who got transferred ?
a)    1054
b)    1490
c)    1263
d)    1168
e)    None of these
Ans : (d)
        
Number of employees transferred =  64% of 1825
         64 x 1825  = 1168
             100

35.  64% of a number is 2592. What is 88% of that number ?
a)    3458
b)    3202
c)    3826
d)    3564
e)    None of these
Ans : (d)
           
Let the number be x
            :. 64% of x = 2592
            => 64x  = 2592
                 100
            =>x = 2592 x 100  = 4050
                                64
        :. 88% of4050
        = 88 x 4050    = 3564
                100

36.  If the fractions
        3/5, 2/3, 1/4, 5/7 and 6/11 are arranged in ascending order of their values, which one will be the fourth ?
a)    3/5
b)    1/4
c)    5/7
d)    6/11
e)    None of these
Ans : (e)
           
Decimal equivalents of each fraction :
            3/5 = 0.6; 2/3 = 0.67; 1/4 = 0.25 ; 5/7 = 0.71; 6/11 = 0.545
            clearly, 0.25<0.545<0.6<0.67<0.71
            :. The fourth fraction = 2/3

37.  In an examination it is required to get 1050 of the aggregate marks to pass. A student gets 924 marks and is declared failed by 9% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get ?
a)    1250
b)    1525
c)    1400
d)    Cannot be determined
e)    None of these
Ans : (c)
        
   Let the maximum marks be x
            :. 9% of x = 1050 - 924
               => 9x/100 = 126
               => x=126 x 100   = 1400
                                9
38.  The total number of students in a school is 2140. If the number of girls in the school is 1200, then what is the respective ratio of the total number of boys to the total number of girls in the school ?
a)    26:25
b)    47:60
c)    18:13
d)    31:79
e)    None of these
Ans : (b)
            Total number of students = 2140
            Number of girls = 1200
            :. Number of boys = 2140 - 1200 = 940
            :. Required ratio = 940:1200: = 47 : 60

39.  Find the average of the following set of numbers :
354,    281,    623,    518,    447,    702,    876
a)    538    
b)    555
c)    568
d)    513 
e)    None of these
Ans : (e)
           
354+281+623+518+447+702+876     = 3801 = 543
                                        7                             7


40.  Veena invests Rs.72318, which is 17% of her annual income, in mutual funds. What is her monthly income ?
a)    Rs.33,600
b)    Rs.32,990
c)    Rs.35,450
d)    Rs.28,980
e)    None of these
Ans : (c)
           
Let Veena's annual income be Rs.x
            According to the question , 17% of x = 72318
          => x = 72318 x 100    = Rs.425400
                              17
        :. Veena's monthly income
        = Rs. (425400)    = Rs.35450
                        12   

 

feedback