State Bank of India Whole-Testpaper Contributed by Nisha updated on Jun 2019
Whole-Testpaper |   6849

STATE BANK OF INDIA PAPER ON 27th APRL 2008

Reasoning Ability

1. In a certain code BOARD is written as 53169 and NEAR is written as 2416. How is NODE written in that code?
(a) 2394       (b) 2894     (c) 2934     (d) 2694     (e) None of these
Ans. (a)

2. What should come next in the following sequence of letters?
B B C B C D B C D E B C D
E F B C D E F G B C D E F
(a) B        (b) G     (c) H      (d) D    (e) None of these
Ans. (b)

3. In a certain code SPORADIC is written as QNORDJEB. How is TROUBLES written in that code?
(a) SQTNTFMC      (b) TNQSRDKA     (c) TNQSTFMC     (d) TFQSCMFT     (e) None of these
Ans. (c)

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Mica        (b) Zinc      (c) Iron        (d) Chlorine      (e) Aluminium
Ans. (a)

5. if it is possible to make only one meaningful word with the first, the third the fifth and the eighth letters of the word SHAREHOLDING, which of the following will be the second letter of that word? If no such word can be made, give 'X' as the answer and if more than one such word can be made, give 'Y' as the answer
(a) L           (b) E         (c) S       (d) X        (e) Y
Ans. Y

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) 18      (b) 24      (c) 36         (d) 34       (e) 26
Ans. (c)

7. If 'green' means 'yellow' , 'yellow' means 'white' , ' white'  means 'red' , 'red' means 'violet' , 'violet' means 'black' , then which of the following will be the colour of human blood?
(a) Red       (b) Black       (c) Green      (d) White      (e) None of these
Ans. (e)

8. How many such pairs of letters are there in the word: GLIMPSE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) None       (b) One        (c) Two       (d) Three         (e) More than three
Ans. (c)

9. EARN is related to RANE and BOND is related to NODB in the same way as TEAR is related to
(a) AERT       (b) ATRE       (c) ARET         (d) REAT        (e) None of these
Ans. (a)

10. How many such digits are there in the number 5813649 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are rearranged in the ascending order?
(a) None           (b) One         (c) Two      (d) Three        (e) More than three
Ans. (c)

11. If ‘´’ means 'added to ' ¸’ means 'multiplied by' ; '+' means 'subtracted from' and '-' means 'divided by' then 24+36-12´8¸4=?
(a) 36       (b) 53       (c) 5        (d) 20      (e) None of these
Ans. (b)

12. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Coconut          (b) Lotus         (c) Lilly            (d) Rose       (e) Marigold
Ans. (a)

Directions (13 - 15) :
i) ‘P ´ Q’ means ‘P, is brother of Q’
ii) ‘P - Q’ means “P is sister of Q’
iii) ‘P + Q’ means ‘P is sister of Q’
iv) ‘P ¸ Q’ means ‘P is mother of Q’

13. Which of the following represents 'M is nephew of N'?
(a) N - K + M        (b) N ´ K¸ M  (c) N ¸ K  ´ M        (d) N - K + M ´ T    (e) None of these
Ans. (d)

14. How is T related to D in the expression: H + T ¸ R- D?
(a) Nephew           (b) Niece      (c) Nephew or Niece      (d) Data inadequate    (e) None of these
Ans. (e)

15. Which of the following represents F is daughter of W?
(a) W ¸ R+ F    (b) W ´ R ´ F    (c) W + R ´ F -Y      (d) W + R - F + T    (e) None of these
Ans. (c)

Directions (16 - 20) : In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts

16. Statements :
Some bags are trunks                All trunks are shirts
Some shirts are books               All books are shops

Conclusions :
I. Some shops are bags                  II. Some books are bags          
III. Some shops are shirts              IV. Some shirts are bags  
(a) Only I and II follow      (b) Only I and III follow     (c) Only III and IV follow     (d) Only II and IV follow
(e) None of these
Ans. (c)

17. Statements :
All pens are chairs       All flowers are chairs       All chairs are trucks      All trees are trucks

Conclusions :
I. Some trucks are pens    II. Some trucks are chairs    III. Some trees are pens    IV. Some trees are chairs
(a) Only I and III follow   (b) Only I and II follow    (c) Only III and IV follow    (d) Only II and IV follow
(e) None of these
Ans. (b)

18. Statements :
All desks are pillars           Some pillars are towns       All towns are benches      Some benches are cars

Conclusions:
I. Some cars are towns       II. Some benches are desks      III. Some benches are pillars     IV. Some cars are pillars
(a) None follows       (b) Only I follows     (c) Only II follows     (d) Only III follows    (e) Only IV follows
Ans. (d)

19. Statements :
All stations are houses     No house is garden   Some gardens are rivers     All rivers are ponds

Conclusions :
I. Some ponds are gardens   II. Some ponds are stations   III. Some ponds are houses    IV. No pond is Station
(a) Only I follows   (b) Only either II or IV follows    (c) Only I and II follow  (d) Only I and IV follow
(e) None of these
Ans. (e)

20. Statements :
Some towers are lanes        Some lanes are roads       Some roads are rivers      Some rivers are jungles

Conclusions :
I. Some jungles are roads       II. Some roads are lanes    III. Some jungles are towers    IV. No jungle is road
(a) Only I follows       (b) Only II follows    (c) Only either I or IV follows   (d) Only IV follows
(e) Only either I or IV and II follow
Ans. (e)

Directions (21-25) : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below-
B­A M 3 # D 2 E K 9 $ F @ N I T 4 1 U W  Ó  H 8% V J 5 Y 6 * 7 R

21. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately preceded by a letter or immediately followed by a letter but not both?
(a) None      (b) One     (c) Two      (d) Three      (e) More than three
Ans. (d)

22. If all the symbols in the above arrangement are dropped which of the following will be the twelfth from the left end?
(a) 9        (b) U       (c) I       (d) 1        (e) None of these
Ans. (c)

23. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant but not immediately preceded by a letter?
(a) None      (b) One      (c) Two       (d) Three      (e) More than three
Ans. (b)

24. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement  and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) D K 3         (b) 4 N U       (c) 8 J Ó    (d) F K N      (e) 5 * %
Ans. (e)

25. Which of the following is the seventh to the right of the eighteenth from the right end of the above arrangement?
(a) H        (b) 9        (c) %        (d) E       (e) None of these
Ans. (a)

Directions (26-30) : In each question below is given a group of digits/ symbols followed by four combinations of letters numbered (a), (b), (c) and (d). You have to find out which of the combination correctly represents the group of digits/ symbols based on the following ceding system and the conditions those follow. If digits, give (e) i.e. 'None of these' as the.answer.
Digit/ Symbol  1 # $ 9 8 6 % @ Ó 7 2 4 * 3 5
Letter Code    B D E N I V R G H K T J P F A

Conditions
(i) If both the first and the last elements in the group are odd digits then both are to be coded as Y.
(ii) If the first element is a symbol and the last element is an even digit, the codes for the first and the last elements are to be interchanged
(iii) If the first element is an odd digit, and the last element is a symbol, both are to be coded as 'Z'
(iv) If the first element is an even digit and the last element ' is odd digit, both are to be coded as the code for the odd digit

26. 3$95#1
(a) FENADB         (b) BENADF          (c) ZENADZ         (d) FENADF        (e) None of these
Ans. (e)

27. 8%Ó3#5
(a) YRHFDY        (b) ARHFDI       (c) ARHFDA           (d) YRHFDA         (e) None of these
Ans. (c)

28. Ó8143*$
(a) EIBJFPH            (b) VIBJFPY           (c) EIBJFP#         (d) ZRGNDZ       (e) None of these
Ans. (d)

29. 6%@9#3
(a) VRGNDF           (b) FRGNDF          (c) YRGNDF         (d) ZRGNDZ      (e) None of these
Ans. (b)

30. *$6724
(a) JEVKTP               (b) PEVKTJ           (c) YEVKTY          (d) ZEVKTZ       (e) None of these
Ans. (a)

Directions (31-35) : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and 

Give answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question,

Give answer (d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Give answer (e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

31. How is M related to F?

Statements : 
I. F is sister of N who is mother of R               II. M has two brothers of which one is R.
Ans. (d)

32. On which date in March was Pravin's father's birthday?

Statements :
I. Pravin correctly remembers that his father's birthday is after 14th but before 19th March
II. Pravin's sister correctly remembers that their father's birthday is after 17th but before 21st March
Ans. (e)

33. Among M, N, R and D each having different age who is the youngest?

Statements :
I. N is younger than only D among them         II. T is older than R and younger than M
Ans. (e)

34. Village D in which direction of village H?

Statements :
I. Village H is to the South of village A which is to the South - East of village D
II. Village M is to the East of village D and to the North - East of village H
Ans. (c)

35. How is 'food' written in a code language?

Statements :
I. 'Always eat good food' is written as 'ha na pa ta' in that code language
II. 'Enjoy eating good food' is written as 'ni ha ja pa' in that code language
Ans. (c)

Quantitative Aptitude

Directions (36-55) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

36. (-251´  21´ - 12) + ? = 158.13
(a) 250           (b) 400           (c) 300          (d) 150         (e) None of these
Ans. (b)

37. 25.6% of 250 + Ö? = 119
(a) 4225          (b) 3025            (c) 2025           (d) 5625             (e) None of these
Ans. (b)

38. 36865 + 12473 + 21045 - 44102 = ?
(a) 114485         (b) 28081          (c) 26281             (d) 114845            (e) None of these
Ans. (c)

39. [(15.20)2 - 103.04] ¸ ? = 8
(a) 12           (b) 6.5          (c) 8.2         (d) 16            (e) None of these
Ans. (d)

40. 0.4 ´ 1.5
            0.2       = ?           
(a) 2               (b) 3          (c) 1.2           (d) 0.3          (e) None of these
Ans. (b)

41. 7428  ´  3/4 ´ 2/9 ´ ? = 619
(a) 0.5             (b) 1.5           (c) 0.2            (d) 2.4       (e) None of these
Ans. (a)

42. (560 ¸ 32) ´ (720 ¸ 48) = ?
(a) 262.5                (b) 255                  (c) 263.5           (d) 271.25        (e) None of these
Ans. (a)

43.  748 ´ ? ´ 9 = 861696
(a) 122             (b) 132          (c) 128                (d) 124          (e) None of these
Ans. (c)

44. 3.2% of 500 ´ 2.4% of  ? = 288
(a) 650            (b) 700           (c) 600          (d) 750             (e) None of these
Ans. (d)

45. 333 ´ 33 ´ 3 = ?
(a) 32697                     (b) 36297             (c) 32679               (d) 39267            (e) None of these
Ans. (e)

46. [(36)2 + (47)2] ¸ ? = 28.04
(a) 55             (b) 75               (c) 105              (d) 125              (e) None of these
Ans. (d)

47. 3Ö? = (28 ´ 24) + 14 
(a) 85184                  (b) 140608              (c) 97336             (d) 117649            (e) None of these
Ans. (e)

48. 14785 - 358 - 4158 - 9514 =?
(a) 755              (b) 825             (c) 721              (d) 785               (e) None of these
Ans. (a)

49. 156 + 328 ´ 0.8 =?
(a) 287.2                    (b) 352.8             (c) 418.4              (d) 451.2             (e) None of these
Ans. (c)

50. 1148 ¸ 28 ´ 1408 ¸ 32 =?
(a) 1800               (b) 1804                (c) 1814             (d) 1822                (e) None of these
Ans. (b)

51. 3Ö148877 = ?
(a) 51              (b) 59                (c) 53               (d) 49              (e) None of these
Ans. (c)

52. 1425 + 8560 + 1680 ¸ 200 = ?
(a) 58.325              (b) 9973.4               (c) 56.425            (d) 9939.4            (e) None of these
Ans. (e)

53. [(12)2 ´ (14)2 ¸ (16)2 = ?
(a) 282.24             (b) 1764              (c) 126                (d) 104.25             (e) None of these
Ans. (e)

54. 2  4/25 + 3 1/5 ?
(a) 1 7/15              (b) 6 4/25             (c) 6 4/15         (d) 5 9/25             (e) None of these
Ans. (d)

feedback