RailTel-RCIL Technical-Other Contributed by Betty Daniel updated on Sep 2019

RailTel-RCIL Computer Science and Engg Questions and Answers with Explanation,RailTel-RCIL Previous Questions and Answers,Solved RailTel-RCIL Question Paper,Syllabuswise RailTel-RCIL Question Paper

 

RailTel-RCIL Computer Science and Engg Question Paper

1. A type of core store that has a lower access time than the devices used for working store in the same processor is known as

a. Core memory
b. Buffer
c. Fast core
d. Address register
Ans:d

 

2. A memory that is capable of determining whether a given datum is contained in one of its address is

a. ROM
b. PROM
c. CAM
d. RAM
Ans:c

 

3. In latest generation computers, the instructions are executed

a. Parallel only
b. Sequentially only
c. Both sequentially and parallel
d. All of above
Ans:C

 

4. Which layer functions as liaison between user support layers and network support layers ?

a. network layer
b. physical layer
c. transport layer
d. session layer
Ans:c

 

5. What is the latest write-once optical storage media?

a. Digital paper
b. Magneto-optical disk
c. WORM disk
d. CD-ROM disk
Ans:c

 

6. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?

a. Bus control
b. Interrupts
c. Bus arbitration
d. Status
Ans: c

 

7. A protocol is a set of rules governing a time sequence of events that must take place

a. between peers
b. between an interface
c. between modems
d. across an interface
Ans:A

 

8. Which of hte following is considered a broad band communication channel?

a. coaxial cable
b. fiber optics cable
c. microwave circuits
d. all of above
Ans:d

 

9. In OSI network architecture, the routing is performed by

a. network layer
b. data link layer
c. transport layer
d. session layer
e. none of above

Ans:a

 

10. Which of the following might be used by a company to satisfy its growing communications needs?

a. front end processor
b. multiplexer
c. controller
d. concentrator
e. all of the above
Ans:e

 

11. FIFO scheduling is.....

a. Preemptive Scheduling
b. Non Preemptive Scheduling
c. Deadline Scheduling
d. Fair share scheduling
Ans:b

 

12. The Banker's algorithm is used

a. to prevent deadlock in operating systems
b. to detect deadlock in operating systems
c. to rectify a deadlocked state
d. none of the above
Ans:a

 

13. Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?
a. Time-sharing
b. Spooling
c. Preemptive scheduling
d. Multiprogramming
Ans:d

 

14. The scheduling in which CPU is allocated to the process with least CPU-burst time is called

a. Priority Scheduling
b. Shortest job first Scheduling
c. Round Robin Scheduling
d. Multilevel Queue Scheduling
Ans: b

 

15. Overlays is ?

a. A part of Operating System
b. A specific memory location
c. A single contiguous memory that was used in the olden days for running large programs by swapping
d. Overloading the system with many user files
Ans:c

 

16. Which Layer is not present in TCP/ IP model?

a. Appl icat ion Layer
b. Internet Layer
c. Transport Layer
d. Presentat ion Layer
Ans: d

 

17. The main funct ion of a browser is to

a. compi le HTML
b. interpret HTML
c. de-compi le HTML
d. interpret CGI programs
Ans: b

 

18. Virtual memory is __________.

a. An extremely large main memory
b. An extremely large secondary memory
c. An illusion of extremely large main memory
d. A type of memory used in super computers.
 Ans:3

 

19. In a DMA write operation the data is transferred

a. from I/O to memory.
b. from memory to I/O.
c. from memory to memory.
d. from I/O to I/O.
Ans:a

 

20. A Bus cycle is equal to how many clocking periods

a. Two
b. Three
c. Four
d. Six
Ans:c

feedback