Indian-Airforce-AFCAT Question-Paper Contributed by Anu updated on Mar 2019

    IAF Model Papers

 

1.  If 53 - 34 = 5334

65 - 46 = 6456

75 - 24 = ?

(A) 7524

(B) 7452

(C) 7542

(D) 7254    (Ans)

(E) None

 

2.  When 12 + 10 =  1205

11 + 8 = 885

then 14 + 15 = ?

(A) 1005

(B) 120

(C) 7

(D) 2105    (Ans)

(E) None

Ans :  12 * 10 = 120. Just include 5 as the end digit.  So  1205.11 * 8 = 88.  Just include 5 as the end digit. So 885. Hence 14 * 15 = 210.  Just include 5 as the end digit. Hence =  2105

 

3.  What number comes next ?

4, 196, 16, 144, 36, 100, 64,   _________

(A) 36

(B) 100

(C) 80

(D) 64   (Ans)

(E) None

Ans : See the alternate numbers.  They are squares of uniformly increasing numbers. The other set is in decreasing order.

 

        In which of the questions from 4-8, three words have been given which have some common quality to them.  This common quality is given as one of the five alternatives under it. Find out the correct alternative and mark it in the answer.

 

4.  Sun, Earth, Mars

(A) Stars

(B) Moon

(C) Solar system    (Ans)

(D) Sky

(E) Mercury

 

5.  Cap, Coat, Trousers

(A) hair

(B) dress    (Ans)

(C) turban

(D) umbrella

(E) None

 

6.  Chennai, Mumbai, Kochi

(A) Port    (Ans)

(B) Sea

(C) Calcutta

(D) City

(E) None

 

7.  January, June, July

(A) Rainy season

(B) Summer

(C) Month    (Ans)

(D) March

(E) None

 

8.  Cheese, Curd, Butter

(A) ghee

(B) white

(C) milk    (Ans)

(D) cow

(E) sweet

 

        Find the next  number in the series for questions 9 to 15.

 

9.  2, 1 1/3,  2/3, 0, ?

(A) 1

(B) -2/3   (Ans)

(C) 11/2

(D) 2/3

(E) 0

Ans :  Subtract 2/3 each time.

 

10.  6.75, 4.5, 3, ?

(A) 5

(B) 2.5

(C) 2   (Ans)

(D) 1.5

(E) 8

Ans :  Multiply by 2/3, to get the next number.

 

11.  4, 7, 12, 19, 28, ?

(A) 39     (Ans)

(B) 42

(C) 53

(D) 21

(E) 12

 

12.  15, 52, 26, 63, 37, ?

(A) 20

(B) 70

(C) 55

(D) 74     (Ans)

(E) 66

Ans :  The second digit of each pair is the same as the first digit of the following pair.  These then form simple series - 1, 5, 2, 6, 3, 7, etc.  or 37 is added to the first number (i.e. 15) and 26 is subtracted from the next number.  This process of adding (+37) and (-26) is carried on to form the series.

 

13.  10, 12, 32, 34, 54, 56, ?

(A) 58

(B) 60

(C) 76     (Ans)

(D) 61

(E) 67

Ans :  Add 2 and 20 alternately.

 

14.  1, 2, 5, 26, ?

(A) 677      (Ans)

(B) 30

(C) 60

(D) 50

(E) 62

Ans :  Each number is generated by squaring the previous number and adding one.

 

15.  2.4, 5.3, 8.2, 11.1, ?

(A) 12.1

(B) 14.2

(C) 14    (Ans)

(D) 15.1

(E) 16.1

 Ans :  Add 2.9 to the preceding item.

 

        Pick the combination which goes in the blank space of this sequence for questions 60 to 20.

 

16.  Fuel : Fire ::

(A) cold : heat

(B) fire : forest

(C) food : man     (Ans)

(D) wood : tree

(E) smoke : coals

 

17.  Hare : Tortoise ::

(A) telegram : letter    (Ans)

(B) thesis : essay

(C) numbers : words

(D) egotism : modesty

(E) lie : truth

 

18.  Skeleton : Body ::

(A) prisoner : cell

(B) law : society     (Ans)

(C) prisoner : law

(D) jury : sentence

(E) law : jury

 

19.  Ointment : Burn ::

(A) tears : consolation

(B) bread : meat

(C) butter : bread

(D) consolation : grief    (Ans)

(E) happiness: grief

 

20.  Fibre : Fabric ::

(A) average : aggregate

(B) nucleus : cell

(C) member : league     (Ans)

(D) appurtenance : object

(E) obstinacy : deadlock

feedback