HDFC Question-Paper Contributed by Shamna updated on Mar 2019

                                                        HDFC Bank Question Paper

Reasoning Ability and Numerical Aptitude

1. Suresh is taller than Prabhu but shorter than Ram, Prabhu is as tall as Neeraj but taller than Nilesh. Which of the following statements is definitely true for Neeraj?
(a) Neeraj is shorter than Nilesh
(b) Neeraj is the tallest
(c) Neeraj is the shortest
(d) Neeraj is taller than Nilesh
(e) None of these
Ans: ( d ) Neeraj is taller than Nilesh

2. How many such pairs of letters are there in the word STAINLESS each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet, in the same sequence?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

3. What will come in place of the question mark (?) in the following sequence? ARRANGEMENTS, RRANGEMENT, RANGEMEN, ?, NGEM
(a) RANGEME
(b) ANGEME
(c) ANGEMENT
(d) NGEMEN
(e) None of these
Ans: ( b ) ANGEME

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Baking
(b) Steaming
(c) Cooking
(d) Frying
(e) Boiling
Ans: ( c ) Cooking

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group which is the one that does not belong to that group?
(a) Radish
(b) Orange
(c) Pear
(d) Mango
(e) Apple
Ans: ( a ) Radish

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Earth
(b) Moon
(c) Saturn
(d) Pluto
(e) Venus
Ans: ( b ) Moon

7. If water is called food, food is called drink, drink is called blue, blue is called red, red is called white and white is called brown, then what is the colour of ?blood? ?
(a) Blue
(b) Red
(c) Brown
(d) White
(e) Drink
Ans: ( d ) White

8. In a certain code language, the word ENQUIRY is written as YRIUQNE. How will the word REQUIRE be written in the code language ?
(a) QERUERI
(b) REQUERI
(c) ERIUQER
(d) IREUQER
(e) None of these
Ans: ( c ) ERIUQER

9. In a certain code language DESERT is written RTSEDE. How will the word FAULTS the written in that code language?
(a) TSULFA
(b) AFLUST
(c) LUAFST
(d) UAFSTL
(e) None of these
Ans: ( a ) TSULFA

10. How many meaningful English word can be formed by using the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word APPROPRIATION, each only once, but in different sequence ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None of these
(e) More than three
Ans: ( a ) One

Directions (Qs. 11?15) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
11. 7589 ? ? = 3434
(a) 3721
(b) 4155
(c) 3246
(d) 11023
(e) None of these
Ans: ( b ) 4155

12. 300 + (10)2 x 2 = ?
(a) 450
(b) 800
(c) 500
(d) 550
(e) None of these
Ans: ( c ) 500

13. 12.05 x 5.4 ÷ 0.6 = ?
(a) 105.55
(b) 108.45
(c) 118.45
(d) 118.55
(e) None of these
Ans: ( b ) 108.45

14. 2435 ÷ 24 = 24?
(a) 2.5
(b) 3.5
(c) 2
(d) 3
(e) None of these
Ans: ( a ) 2.5

15. 78 x 14 + 7645 ? ? = 8247
(a) 580
(b) 590
(c) 490
(d) 480
(e) None of these
Ans: ( c ) 490

Directions (Qs. 16?17) :
I. ?P + Q? means P is the brother of Q
II. ?P x Q? means P is the mother of Q
III. ?P ÷ Q? means P is the sister of Q
IV. ?P ? Q? means Q is the father of P

16. Which of the following represents ?B is the material uncle of C??
(a) B + A x C
(b) B x C + A
(c) B ÷ C + A
(d) B x A + c
(e) None of these
Ans: ( a ) B + A x C

17. Which of the following statements is not necessary to answer the above question?
(a) Only I and II
(b) Only III
(c) Only III and IV
(d) Either II or III
(e) All are necessary
Ans: ( c ) Only III and IV

18. Pointing towards a woman a boy said, ?she is the only daughter of my mother?s brother?s only brother-in-law?. How the woman is related to the boy?
(a) Mother
(b) Aunt
(c) Sister-in-law
(d) Sister
(e) None of these
Ans: ( d ) Sister

19. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) 63
(b) 64
(c) 39
(d) 48
(e) 79
Ans: ( e ) 79

20. Ina certain code language DOWNBEAT is written as TABEWNDO. How will the word PROSPECT be written in that code language?
(a) RPSOEPTC
(b) TCPEOSPR
(c) ORPSPTCE
(d) TCPREPOS
(e) None of these
Ans: ( b ) TCPEOSPR

Directions (Qs. 21?26) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
21. 37.5 ÷ (27)1.5 x 92 = 3?
(a) 5
(b) 4.5
(c) 7
(d) 6.5
(e) None of these
Ans: ( c ) 7

22. 28% of 450 + 45% of 280 = ?
(a) 126
(b) 252
(c) 324
(d) 212
(e) None of these
Ans: ( b ) 252

23. 1027.05 ? 314.005 + 112.25 = ?
(a) 825.395
(b) 825.095
(c) 825.305
(d) 825.295
(e) None of these
Ans: ( d ) 825.295

24. (103.7 x 101.3)2 = 10?
(a) 6
(b) 7
(c) 10
(d) 3
(e) None of these
Ans: ( c ) 10

25. 40.83 x 1.02 x 1.2 = ?
(a) 49.97592
(b) 41.64660
(c) 58.7952
(d) 42.479532
(e) None of these
Ans: ( a ) 49.97592

26. 3978 + 112 x 2 = ? ÷ 2
(a) 8180
(b) 2101
(c) 4090
(d) 8404
(e) None of these
Ans: ( d ) 8404

27. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) 21
(b) 35
(c) 49
(d) 63
(e) 56
Ans: ( c ) 49

28. P is heavier than Q but lighter than R. Q is heavier than T. S is heavier than P but lighter than V. Who among them is the lightest?
(a) V
(b) S
(c) T
(d) R
(e) None of these
Ans: ( c ) T

29. In a certain code language TRANSPORT is written as RTASNPORT. How will the word GATEHOUSE be written in that code language ?
(a) ETGAHOESU
(b) ETAGHESUO
(c) AGTHEOUSE
(d) AGETHUOES
(e) None of these
Ans: ( c ) AGTHEOUSE

30. In a certain code language ?si re ga? MEANS ?Shyam is smart? and ?pa si ga? means? Animesh is smart?. What is the code for ?smart? in that code language?
(a) si
(b) re
(c) ga
(d) pa
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

Directions (Qs. 31?34) : What will come in place of the question-mark (?) in the following questions ?
31. 12.05 x 5.4 ÷ 0.3 = ?
(a) 108.55
(b) 216.90
(c) 118.45
(d) 118.55
(e) None of these
Ans: ( b ) 216.90

32. 99 ÷ 11 + 7 x 16 = (?)2
(a) 11
(b) 121
(c) 12
(d) 144
(e) None of these
Ans: ( a ) 11

33. 8400 ÷ 120 x 15 + 150 = ?
(a) 1050
(b) 1200
(c) 1100
(d) 1514
(e) None of these
Ans: ( b ) 1200

34. 45% of 1500 + 35% of 1700 = ?% of 3175
(a) 40
(b) 55
(c) 45
(d) 35
(e) None of these
Ans: ( a ) 40

Directions (Qs. 35?39) : Study the following information carefully and answer the questions given below: The number 0 to 9 are coded in the following manner considering the exception given below:
3 6 9 7 0 2 8 1 5 4
H P V S G D J K M R
Exception 1: If a number starts and ends with non-zero odd number then the first and the last digits should be coded as X and Z.
Exception 2: If a number starts and ends with non-zero even number then the first and the last digits should be coded as A and B respectively.

35. What is the code for 5 2 1 8 6 3 ?
(a) MDKJPH
(b) ZDKJPX
(c) XDKJPZ
(d) ADKJPB
(e) None of these
Ans: ( c ) XDKJPZ

36. What is the code for 492310 ?
(a) RVDHKG
(b) AVDHKB
(c) VRDKHG
(d) BVDHKA
(e) None of these
Ans: ( a ) RVDHKG

37. Which of the following numbers is represented by ASGHKB?
I. 670312 II. 470313 III. 270318
(a) Only I and III
(b) Only I and II
(c) Only Ii and III
(d) Only I
(e) Only III
Ans: ( a ) Only I and III

38. What is the code for 3186452 ?
(a) HKJDMRP
(b) KHPJMRD
(c) DMRPHKJ
(d) HKJPRMD
(e) None of these
Ans: ( d ) HKJPRMD

39. Which of the following numbers is represented by DPJRSV ?
(a) 628794
(b) 268479
(c) 246793
(d) 168359
(e) None of these
Ans: ( b ) 268479

40. Animesh and Anand together got a profit of Rs. 9,600 and they distributed between themselves in the ratio of 5 : 7. What is the share of Animesh?
(a) Rs. 4,000
(b) Rs. 5,600
(c) Rs. 4,800
(d) Rs. 5,200
(e) None of these

feedback