CTET-TET Aptitude-Analytical Contributed by Dheera updated on Jun 2019

CTET-TET PART II Previous Years Solved Question Papers of Mathematics and Science

MATHEMATICS AND SCIENCE

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

31. The ratio between the length and the perimeter of a rectangular plot is 1:3. What is the ratio between the length and breadth of the plot?

(1) 1: 2

(2) 2: 1

(3) 3: 2

(4) Data inadequate

Ans: (2)

32. If a * b = a2 + b2 and a . b = a2 - b2 , the value of (5 * 2) . 25 is

(1) 215

(2) 225

(3) 226

(4) 216

Ans: (4)

33. If a, b and c are three natural numbers in ascending order, then

(1) c2 - a2 > b

(2) c2 - a2 = b2  

(3) c2 - a2 < b2    

(4) c2 + b2 = a2

Ans: (1)

34. 'Buy three, get one free.' What is the percentage of discount being offered here ? 

(1) 33.33%      

(2) 25%     

(3) 20%      

(4) 28.56%

Ans: (1)

35. The Value of ?2 + ?3 + ?2 - ?3 is

(1) ?6

(2) 6

(3) 2?2

(4) 2?3

Ans: (3)

36. When recast, the radius of an iron rod is made one-fourth. If its volume remains constant, then the new length will become 

(1) 1/4 times of the original 

(2) 1/16 times of the original 
 
(3) 16 times of the original 

(4) 4 times of the original

Ans: (3)

37. Find the value of 547527/82 if 547.527/0.0082 = x

(1) x/10

(2) 10 x

(3) 100 x 

(4) x/100

Ans: (3)

38. The smallest number by which 68600 must be multiplied to get a perfect cube is 

(1) 5 

(2) 10 

(3) 8 

(4) 12

Ans: (1)

39. A cyclist at 'C' is cycling towards 'B'. How far will he have to cycle from C before he is equidistant from both A and B ? 


 

 

 

(1) 4 km

(2) 3 km

(3) 6 km

(4) 5 km

Ans: (4)

40. Unit's digit in 132003 is

(1) 1     

(2) 3     

(3) 7     

(4) 9

Ans: (3)

41. A square sheet ABCD when rotated on its diagonal AC as its axis of rotation sweeps a 


 

 

(1) cone 

(2) spindle 

(3) cylinder 

(4) trapezium

Ans: (2)

feedback