BIS Aptitude-Reasoning Contributed by Model questions updated on Mar 2019

BIS 2014 scientists Model questions for aptitude and reasoning. BIS previous years solved question papers of aptitude reasoning general awareness placement papers for BIS all exams 

 

 

 

 A group of seven friends,  A, B, C, D, E, F and G work as Economist,  Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

A group of seven friends,  A, B, C, D, E, F and G work as Economist,  Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N, P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk.  E is an IT Officer and Works for Bank R.  A works as Forex officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L. works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

 

Friends Banks Working area

A

B

C

D

E

F

G

S

M

N

L

R

Q

P

Forest officer

Agriculture officer

Economist

Terminal operator

IT officer

Clerk

Research analyst

 1.  Who amongst the following works as an Agriculture Officer ?

(1) C

(2) B

(3) F

(4) D

(5) None of these

Ans : (2)

 2.  What is the profession of C ?

(1) Terminal operator

(2) Agriculture Officer

(3) Economist

(4) Cannot be determined

(5) None of the above

Ans : (3)

 3.  For which bank does B work ?

(1) M

(2) S

(3) L

(4) Either M or S

(5) None of these

Ans : (1)

 4.  What is the profession of the person who works for Bank S ?

(1) Clerk

(2) Agriculture Officer

(3) Terminal Operator

(4) Forex Officer

(5) None of these

Ans : (4)

 5.  For which bank does D work ?

(1) Q

(2) L

(3) N

(4) S

(5) None of these

Ans : (2)

 6.  Who amongst the following works as a Clerk ?

(1) C

(2) B

(3) F

(4) D

(5) None of these

Ans : (3)

 7.  Which of the following combinations of person, profession and bank is correct ?

(1) A-Forex Officer-M

(2) D-Clerk-L

(3) F-Agriculture Officer-Q

(4) B-Agriculture Officer-S

(5) None of the above

Ans : (5)

 

Directions (Q. 8-10)  In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (1), (2), (3) and (4).  You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the coding system and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (5) ie.  None of the these as you answer.

Letter T A G R S D N E V U X P Digit/Symbol Code @ 4 9 # % 3 © 5 1 ? 7 6

Conditions

(i)    if the first letter is a consonant and the last letter is a vowel only the first letter may be coded and no code may be given to the last letter.

(ii)   if both the first and last letter are vowels then both are to be coded as $

(iii)  if the first letter is a vowel and the last letter is a consonant then the codes are to be interchanged.

 8.  DESGRT

(1) 35%9#

(2) 35%9#@

(3) @5%9#3

(4) 359%#@

(5) None of these

Ans : (2)

Solutions :  D    E     S    G     R    T
                 ?    ?    ?    ?    ?    ?
                 3    5    %    9     #    @

 9.  NERSPU

(1) @5#%6@

(2) @5#56©

(3) ©5#%6

(4) ©5#%6?

(5) None of these

Ans : (4)

Solutions :  N     E    R     S    P     U
                 ?    ?    ?    ?    ?    ?
                         ©    5     #    %    6     ?

So, condition (i) follows.

 

10.  XNTPGA

(1) 7©@694

(2) 7©@964

(3) 4©@69

(4) 7©@69

(5) None of these

Ans : (1)

Solutions :  X    N     T     P    G    A
                 ?    ?    ?    ?    ?    ?
                 7    ©    @     6     9    4

So, condition (i) follows.

feedback