Bihar PSC Question-Paper Contributed by Shan updated on Jul 2019
BPSC- |   590

                              BPSC Previous Year Questions and Answers
        
1: Which strait connects Red Sea and Indian Ocean?
(I) Kazakhstan
(II) Turkmenistan
(III) Uzbekistan
(IV) China
Ans1: China

2: Where is ‘Ninety East Ridge’ situated?
(I) Pacific Ocean
(II) Indian Ocean
(III) Atlantic Ocean
(IV) Arctic Ocean
Ans2: Indian Ocean

3: Ranchi city is located in….?
(I) Bihar
(II) Madhya Pradesh
(III) Orissa
(IV) Jharkhand
Ans3: Jharkhand

4: The 47.78 percent irrigation potential of India is created through….?
(I) Major Project
(II) Minor project Major Project
(III) Minor Projects
(IV) Medium Projects
Ans4: Minor Projects

5: The large States of India in the order of area are….?
(I) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(II) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
(III) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
(IV) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan
Ans5: Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra

6: The highest coal-producing country in the world is….?
(I) India
(II) USA
(III) China
(IV) Russia
Ans6: China

7: Coal Mines in Jharkhand are located at ….?
(I) Jharia
(II) Jamshedpur
(III) Ranchi
(IV) Lohardaga
Ans7: Jharia

8: Bihar Is the Largest State of India According to the CENSUS 2001?
(I) Second
(II) Third
(III) Fourth
(IV) Fifth
Ans8: Third

9: Satellite communication works through….?
(I) Radar
(II) Transponder
(III) Receptor
(IV) Transmitter
Ans9: Transponder

10: Which of the following creates time utility?
(I) Farmer
(II) Carpenter
(III) Trader
(IV) Driver
Ans10: Trader

11: What is BIS?
(I) Business Information System
(II) Business of Industrial State
(III) Bureau of Indian Standard
(IV) None of the above?
Ans11: Bureau of Indian Standard

12: Who among the following was not a painter in the Mughal period?
(I) Mir Sayyid Ali
(II) Abdus Samad
(III) Bishan Das
(IV) Baz Bahadur
Ans12: Baz Bahadur

13: Who among the following ministers in the eight-member council (Ashtapradhan) of Shivaji, held the charge of finance?
(I) Peshwa
(II) Amatya
(III) Sumant
(IV) Pandit Rao
ANs13: Amatya

14: TISCO plant is located near..?
(I) Patna
(II) Darbhanga
(III) Dhanbad
(IV) Tatanagar
Ans14: Tatanagar

15: The one rupee note bears the signature of the…?
(I) Secretary, Ministry of Finance
(II) Governor, RBI
(III) Finance Minister
(IV) None of these
Ans15: Secretary, Ministry of Finance

16: The period of plan-holiday in India was…?
(I) 1962-65
(II) 1966-69
(III) 1969-72
(IV) 1972-75
Ans16: 1966-69

Ques17: In which house is the presiding officer not a member of that house?
(I) Lok-Sabha
(II) Rajya-Sabha
(III) Vidhan-Sabba
(IV) Vidhan-Parisha
Ans17: Rajya Sabha

18: Where is Industries Commissioner Office of Bihar situated?
(I) Patna
(II) Gaya
(III) Hajipur
(IV) Muzaffarpur
Ans18: Patna

19: North Bihar is famous for…?
(I) agricultural prosperity
(II) heavy industries
(III) flood
(IV) famine
Ans19: Flood

20: The Provincial were constituted Act of Governments under the…?
(I) 1935
(II) 1932
(III) 1936
(IV) 1947
Ans20: 1935

feedback