Bihar PSC Paper Contributed by Adarsh updated on Jun 2019
BPSC Paper |   770

                               BPSC Solved Question Paper

 

1. The proper system for education is:
(a) The present examination-system
(b) The examination-system with books
(c) Semester system
(d) Objective question paper
Ans. (c)

2. Hypothesis can not be stated in:
(a) Null and question form terms
(b) Declarative terms
(c) General terms.
(d) Directional terms
Ans. (c)

3. Satellite communication works through:
(a) Radar
(b) Transponder
(c) Receptor
(d) Transmitter
Ans. (b)

4. Computer can:
(a) Process both quantitative and qualitative information
(b) Store huge information
(c) Process information and fast accurately
(d) All of the above
Ans. (d)

5. Informal communication network with in the organization is known as:
(a) Grape vine communication
(b) Interpersonal communication
(c) Mass communication
(d) Interpersonal communication
Ans. (a)

6. Linear programming models solve problems dealing with:
(a) Relatives and absolutes
(b) Routes and mixes
(c) Dispersions and similarities
(d) Rupees and percentages
Ans. (b)

7. Hierarchy has been described as the Scalar process by:
(a) L. D. White
(b) P. H. Appleby
(c) Mooney and Reilley
(d) Gullick and Urwick
Ans. (d)

8. Henry Fayol supports the:
(a) Humanistic approach
(b) Mechanistic approach
(c) Organic approach
(d) Scientific approach
Ans. (b)

9. The main focus of Human Relations theory is on:
(a) Formal organization
(b) Informal organization
(c) Individual
(d) Participatory decision making
Ans. (c)

10. Environment is synonymous with:
(a) Task
(b) Relations
(c) People
(d) Situational variables
Ans. (d)

11. An organization principle based upon divisions of Labour is called:
(a) Line organization
(b) Functional organization
(c) Informal organization
(d) None of the above
Ans. (b)

12. In the organization, authority flows in a vertical line:
(a) From the top downward
(b) From the bottom upward
(c) Both ways downward and upward
(d) None of these
Ans. (a)

13. Match the following:
A. Advisory function 1. Staff executives
B. Manpower development 2. Directing
C. Guiding function 3. Line executives
D. Managerial authority 4. Staffing
Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 2 1 3 4
Ans. (b)

14. Dorwin Cartwright and Alvin Zander identified the following two variables:
(i) Employee-oriented
(ii) Production-oriented
(iii) Goal-oriented
(iv) Group -oriented
The correct code is:
(a) (i) and (U)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Ans. (c)

15. Quantitative techniques used to solve business problems are called:
(a) operations management
(b) operation science
(c) operation research
(d) management operation
Ans. (c)

16. Assertion (A): A tenet of scientific management is co-operation and harmony between workers and managers.
Reason (R): Taylor believed in participative management.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true.
Ans. (c)

17. Assertion (A): According to Taylor, one of the best way of doing each task leads to increase in productivity in organization.
Reason (R): It was the management’s responsibility alone to find out this one of the best way.
Codes:
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (b)

18. Which of the following creates time utility?
(a) Farmer
(b) Carpenter
(c) Trader
(d) Driver
Ans. (c)

19. Match the following:
A. Responsiveness of demand to change in price 1. Income elasticity of demand
B. Responsiveness of demand to change in tastes 2. Price elasticity of demand
C. Responsiveness of demand to change in income 3. Cross elasticity of demand
D. Responsiveness of demand to change in price 4. Taste elasticity of demand
of related goods.
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 2 1
(d) 2 4 1 3
Ans. (d)

20. Assertion (A): The theory and hypotheses of Argyris suggest no relationship between personal development of the individual and the organizational situation.
Reason (R): The principles and characteristics of a formal organization, in the opinion of Argyris, are incongruent to the needs of adult human beings.
Codes:
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (d)

21. Management by objectives is implemented in an organization by stages, one such stage action planning, includes:
I. Assigning responsibilities for achieving objectives
II. Choosing strategies appropriate to the objectives
III. Allocating resources for achieving objectives
IV. Scheduling specific activities to achieve maximum resource utilization
Identify from th following combinations the correct sequence in which the action planning stages are implemented
(a) I, II, III, IV
(b) II, III, IV, I
(c) III, IV, I, II
(d) II, I, III, IV
Ans. (d)

22. What is BIS?
(a) Business Information System
(b) Business of Industrial Sale
(c) Bureau of Indian Standard
(d) None of the above
Ans. (c)

23. Match List-I (Activity) with List-Il (Associated organization) and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Mutual fund 1. Stock exchange
B. Public issue of capital 2. Assets management company
C. Forward trading 3. Merchant banking
D. Option pricing 4. Forex market
Codes:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 1 4
(d) 2 3 4 1
Ans. (d)

24. Which of the following are the methods of market new issues of securities?
I. Listing of securities
II. Jobbers and brokers
III. Private placement of securities
IV. Privileged subscriptions
Select the correct answer using the codes given below.
Codes:
(a) I and II
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I, II, III, and IV
Ans. (c)

25. SEBI was established in:
(a) 1993
(b) 1992
(c) 1988
(d) 1990
Ans. (c)

feedback