Quantitative Aptitude-Percentage- Key Notes updated on Nov 2021
The concept of percentage is required in many other quantitative aptitude topics Profit/Loss, Ratio/Proportion, Number theory and Data Interpretation also. Also, there is a separate section of percentages in the quantitative aptitude which holds good weightage and thus, percentage is considered as one of the most important topics. A percentage is a number or ratio expressed as a fraction of 100. So 20%, means 20/100. Percentage is one of the simplest tools for the comparison of data as it helps to compare between different fractions when the denominator or the total number is different in each case. Candidates should know the Best ways to work out percentages problems so that they can solve the problems quickly in the competitive exams.

Quantitative Aptitude

Percentages-Percentage- Key Notes

|   42295

Percentages Aptitude basics, practice questions, answers andexplanations 
Preparefor companies tests and interviews

 

Percentage= (Sum of quantities)/(Number of quantities)

Percentage increase by x%= ((x+100)/100)*Initial

Percentage decrease by x%= ((100-x)/100)*Initial
 

Some common percentage conversions

Fraction

Decimal

Percent

1/2

0.5

50%

1/3

0.333…

33.333…%

2/3

0.666…

66.666…%

1/4

0.25

25%

3/4

0.75

75%

1/5

0.2

20%

2/5

0.4

40%

3/5

0.6

60%

4/5

0.8

80%

1/6

0.1666…

16.666…%

5/6

0.8333…

83.333…%

1/8

0.125

12.5%

3/8

0.375

37.5%

5/8

0.625

62.5%

7/8

0.875

87.5%

1/9

0.111…

11.111…%

2/9

0.222…

22.222…%

4/9

0.444…

44.444…%

5/9

0.555…

55.555…%

7/9

0.777…

77.777…%

8/9

0.888…

88.888…%

1/10

0.1

10%

1/12

0.08333…

8.333…%

1/16

0.0625

6.25%

1/32

0.03125

3.125%

Exercise questions

1. A trader makes a profit equal to the selling price of 75articles when he sold 100 of the articles. What % profit did he makein the transaction?
A) 33.33%
B) 75%
C) 300%
D) 150%

2. A merchant buys two articles for Rs.600. He sells one of themat a profit of 22% and the other at a loss of 8% and makes no profitor loss in the end. What is the selling price of the article that hesold at a loss?
A) Rs. 404.80
B) Rs. 440
C) Rs. 536.80
D)Rs. 160

3.A trader professes to sell his goods at a loss of 8% but weights900 grams in place of a kg weight. Find his real loss or gainpercent.
A) 2% loss
B) 2.22% gain
C) 2% gain
D) None ofthese

4. Rajiv sold an article for Rs.56 which cost him Rs.x. If he hadgained x% on his outlay, what was his cost?
A) Rs. 40
B) Rs.45
C) Rs. 36
D)Rs. 28

5. A trader buys goods at a 19% Amount on the label price. If hewants to make a profit of 20% after allowing a Amount of 10%, by what% should his marked price be greater than the original labelprice?
A) +8%
B) -3.8%
C) +33.33%
D) None of these

6. If apples are bought at the rate of 30 for a rupee. How manyapples must be sold for a rupee so as to gain 20%?
A) 28
B)25
C) 20
D) 22

7. Two merchants sell, each an article for Rs.1000. If Merchant Acomputes his profit on cost price, while Merchant B computes hisprofit on selling price, they end up making profits of 25%respectively. By how much is the profit made by Merchant B greaterthan that of Merchant A?
A) Rs.66.67
B) Rs. 50
C) Rs.125
D)Rs.200

8. A merchant marks his goods in such a way that the profit onsale of 50 articles is equal to the selling price of 25 articles.What is his profit margin?
A) 25%
B) 50%
C) 100%
D)66.67%

9. A merchant marks his goods up by 75% above his cost price. Whatis the maximum % Amount that he can offer so that he ends up sellingat no profit or loss?
A) 75%
B) 46.67%
C) 300%
D) 42.85%

10. The price of a T.V. is increased 30% before budget and inbudget 20% is also increased. Then total increase in price will be
A)50%
B) 56%
C) 55%
D) 59%


Answer Key

1.C; 2.A; 3.B; 4.A; 5.A; 6.B; 7.B; 7.B; 8.C; 9.D; 10.B

 

 



The concept of percentage is required in many other quantitative aptitude topics Profit/Loss, Ratio/Proportion, Number theory and Data Interpretation also. Also, there is a separate section of percentages in the quantitative aptitude which holds good weightage and thus, percentage is considered as one of the most important topics. A percentage is a number or ratio expressed as a fraction of 100. So 20%, means 20/100. Percentage is one of the simplest tools for the comparison of data as it helps to compare between different fractions when the denominator or the total number is different in each case. Candidates should know the Best ways to work out percentages problems so that they can solve the problems quickly in the competitive exams. Freshersworld provides candidates with the questions and answers with explanations, aptitude test, Formulas, tips, tricks and shortcuts methods to solve the problems related to Percentages. How to Find Percentage of Marks Obtained? Divide the total scores with the marks obtained and then multiply the result with 100. What is 8 as percentage of 20? 40%
feedback