Indian Economy GK Quiz-2-General Knowledge Questions and Answers

|   94343

1. The census in India is done after a gap of every
Ans : 10 yrs.

 

2. Insurance service perovided by various banks is commonly known as

Ans : Bancassurance

 

3. National Sample Survey Organisation (NSSO) was established in?

Ans : 1950

 

4. What is the full form of FCCBs?
Ans : Foreign Currency Convertible bonds

 

5. Which state stands first in the length of roads in the country?
Ans : Maharashtra

 

6. When was Focus Market Scheme introduced?
Ans : 2006-07

 

7. What is the full form of 'NBFC' as used in the financial sector?
Ans : New Banking and Finance Corporation

 

8. The central banking functions in India are performed by the?
Ans : Reserve Bank of India

 

9. Which among the following body promoted securities Trading Corporation of India Limited (STCI) jointly with the Public sector Banks?
Ans : Reserve bank Of India

 

10. Gilt-edged market means
Ans : market of government securities

 

11. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?
Ans : Telecommunication

 

12. Devaluation of a currency means
Ans : Reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies

 

13. The chairman of the 14th Finance Commission is
Ans : Y.V. Reddy

 

14. When there is an inflationary trend in the economy what would be trend in the pricing of the Bank products?
Ans : Increasing trend


15. Decimal coinage was introduced in India in the year
Ans :  1957

 

16. Recently, government approved levying of Rs 650 crore penalty, on which of the following telecommunication company for violating roaming norms?
Ans : Bharati Airtel

 

17. The Tenth Plan period was from
Ans : 2002–2007

 

18. National Rural Development Institute is situated at
Ans : Hyderabad

 

19. In commidity exchange in India, Index Futures are not permitted, as some of the provision of the FCRA do not allow the same. What is the full form of FCRA?
Ans : Foreign Contribution Regulation Act.


20. Who introduced cooperative society in India?
Ans : Lord Curzon

 

21. Which Indian got Nobel Prize for Economics?

Ans : Amarthiya Sen

 

22. The Headquarter of RBI is in
Ans : Mumbai

 

23. National Income estimates in India is prepared by
C.S.O.(Central Statistics Office)

 

24. Dalal street is situated at
Ans : Mumbai

 

25. What is the full form of the term 'NPA' as used in banking environment?
Ans : Non-performing assets

 

26. On July 12, 1982, the ARDC was merged into
Ans : NABARD

 

27. The first wholly Indian Bank was set up in
Ans : 1894

 

28. Which of the following is the first Indian private company to sign an accord with Government of Myanmar for oil exploration in two offshore blocks in that country?
Ans : Essar Oil

 

29. Which among the following correctly defines the Net Interest Income (NII) for banks?
Ans : Difference between interest earned and interest paid

 

30. The former name of State Bank of India was
Ans : Imperial Bank of India

 

31. The value of Gold is determined in
Ans : London

 

32. Deficit financing means that the government borrows money from the
Ans :RBI

 

33. The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in
Ans : 1987

 

34. The currency notes are printed in
Ans : Nasik

 

35. The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in the hand and totals assets. This is called
Statutory Liquid Ratio (SLR)

 

36. Reserve Bank of India was nationalized in the year
Ans : 1949

 

37. How many banks were nationalized in 1969?
Ans : 14

 

38. In India, the first bank of limited liability manages by Indians and founded in 1881 was
Ans : Oudh Commercial Bank

 

39. Subsidies mean
Ans : payment made by the government to business enterprises, without buying any goods and services

 

40. In India, which one among the following formulates the fiscal policy?
Ans : Ministry of Finance

 

41. Paper currency first started in India in
Ans : 1542

 

42. The ARDC is now a branch of the
Ans : NABARD

 

43. Since 1983, the RBI's responsibility with respect to regional rural banks was transferred to
Ans : NABARD

 

44. MRTP Act was implemented in
Ans : 1970

 

45. Regional Rural Banks were established in
Ans : 1975

 

46. Consumer Protection Act (CORPA) was implemented in
Ans : 1987

 

49. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called
Ans : Hot currency

 

50. Which institution is known as Soft loan window of World Bank?
Ans : IFC

 

51. The New Symbol of Indian Rupee is a blend of
Ans : Devanagiri Ra and Roman

 

52. Which is the most important source of income for Government of India?
Ans : Excise duty

 

53. In India, barter exchange is still in practice in
Ans : Calcutta

 

54. The planning Commission was reconstituted in
Ans : March 1950

 

55. The state which has the highest sugarcane production in India is
Uttar Pradesh

 

56. The currency Deutsche Mark belongs to
Germany

 

57. In which of the following the first Mutual funds in India were
Ans : 1964

 

58. Which of the following organization publishes the "World Investment Report" annually?
UNCTAD

 

59. Who declares the Credit Policy of India?
Ans : Reserve Bank of India

 

60. Bajaj Auto announced its tie-up with which bank to offer inventory finance to its dealers?
Ans : State Bank ofIndia

feedback