Quantitative Aptitude-Numbers-Key Notes updated on Oct 2020
Number System is about the most important subject in quantitative aptitude. A number system is a system of writing for expressing numbers. It is the mathematical notation for indicating numbers of a given set by using numerals in a constant manner. It represents the arithmetic and algebraic structure of the figures and provides provides a unique representation to every number. It also allows us to operate arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication and division.

Number System-Numbers-Key Notes

|   152871
Numbers Aptitude basics, practice questions, answers and explanations 
Prepare for companies tests and interviews

Divisibility

1. A number is divisible by 2 if it is an even number.

2. A number is divisible by 3 if the sum of the digits is divisible by 3.

3. A number is divisible by 4 if the number formed by the last two digits is divisible by 4.

4. A number is divisible by 5 if the units digit is either 5 or 0.

5. A number is divisible by 6 if the number is divisible by both 2 and 3.

6. A number is divisible by 8 if the number formed by the last three digits is divisible by 8.

7. A number is divisible by 9 if the sum of the digits is divisible by 9.

8. A number is divisible by 10 if the units digit is 0.

9. A number is divisible by 11 if the difference of the sum of its digits at odd

places and the sum of its digits at even places, is divisible by 11.



Important formulas

i. ( a + b )( a - b ) = ( a 2 - b2 )

ii. ( a + b ) 2 = ( a2 + b2 + 2 ab )

iii. ( a - b )2 = ( a2 + b2 - 2 ab )

iv. ( a + b + c ) 2 = a2+ b2 + c2 + 2 ( ab + bc + ca )

v. ( a3 + b3 ) = ( a + b )( a2 - ab + b2 )

vi. ( a3 - b3 ) = ( a - b )( a2 + ab + b2)

vii. Sum of natural numbers from 1 to n
      
                   
viii. Sum of squares of first n natural numbers is =

                    
ix. Sum of cubes of first n natural numbers is A

                                  
x. HCF= (HCF of the numerators)/(LCM of the denominators)

xi. LCM= (LCM of the numerators)/HCF of the denominators

xii. Product of two numbers = Product of their H.C.F. and L.C.M


 

Note: When a number N is raised to any integral power m, the digit in the unit’s

place of the resulting value can be determined without actually evaluating the

power. The digits when raised to powers will give values in which the digits in

the unit’s place follow a cylindrical pattern. Following is the pattern to calculate

the digit in the unit’s place of any derived power.



                                      

HCF models:-

If N is a composite number such that N = ap . bq . cr ….. where a, b, c are prime factors of N and p,q,r ….. are positive integers, then


(a) The number of factors of N is given by the expression (p + 1) (q + 1) (r + 1)…


(b) It can be expressed as the product of two factors in 1/2 {(p + 1) (q + 1) (r + 1)…..} ways


(c) If N is a perfect square, it can be expressed


    (i)as a product of two DIFFERENT factors in 1/2 {(p + 1) (q + 1) (r + 1)…..   -1} ways


    (ii)as a product of two factors in 1/2 {(p + 1) (q + 1) (r + 1) ….+1} ways


(d) Sum of all factors of N = (ap+1 – 1 / a – 1) . (bq+1 – 1 / b – 1) . (cr+1 – 1 / c – 1)…..


(e) The number of co-primes of N (< N), Ø(N) = N(1 – 1/a) (1 – 1/b) (1 – 1/c) ….


(f) Sum of the numbers in (e) = N/2 . Ø(N)


(g) It can be expressed as a product of two factors in 2n-1, where ‘n’ is the number of different prime factors of the given number N.




Exercise Questions

1. 117 * 117 + 83 * 83 = ?


a) 20698

b) 20578

c) 21698

d) 21268


2. (1/4)3 + (3/4)3 + 3(1/4)(3/4)(1/4 + 3/4) =?


a) 1/64

b)27/64

c) 49/64

d)1


3. The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and 15 as reminder. What is the smaller number ?


a) 240

b) 270

c) 295

d) 360


4. The 7th digit of (202)3 is

a) 2

b) 4
c) 8
d) 6


5. H.C.F. of two numbers is 16. Which one of the following can never be their L.C.M


a) 32

b) 80


c) 64 

d) 60


6. What is the remainder when 9^1+ 9^2 + 9^3 + .... + 9^8 is divided by 6?

a) 3
b) 2

c) 0
d)5


7. The sum of the first 100 natural numbers is divisible by

a) 2, 4 and 8

b) 2 and 4

c)2 only

d)none of these


8. For what value of 'n' will the remainder of 351n and 352n be the same when divided by 7?

a) 2

b)3

c)6

d)4


9. Let n be the number of different 5 digit numbers, divisible by 4 with the digits 1, 2, 3, 4, 5 and 6, no digit being repeated in the numbers. What is the value of n?

a) 144 

b) 168
c)192 

d)none of these


10. Find the greatest number of five digits, which is exactly divisible by 7, 10, 15, 21 and 28.

a) 99840

b) 99900 
c)99960

d) 99990


Answer Key:

1.B; 2.D; 3.B; 4.C; 5.D; 6.C; 7.C; 8.B; 9.C; 10.C

Number System is about the most important subject in quantitative aptitude. A number system is a system of writing for expressing numbers. It is the mathematical notation for indicating numbers of a given set by using numerals in a constant manner. It represents the arithmetic and algebraic structure of the figures and provides provides a unique representation to every number. It also allows us to operate arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication and division. Freshersworld provides students or job seekers with the tricks and shortcuts to solve the problems related to number system. Number system-aptitude preparation questions and answers for placements is also provided which would help candidates in getting jobs easily. What are the four types of number system? Decimal number system (Base- 10) Binary number system (Base- 2) Octal number system (Base-8) Hexadecimal number system How many types of number are there? Natural Numbers Whole Numbers Integers Rational Numbers
feedback
s