Verbal Ability -More exercise questions

Error Correction-Exercise Questions

|   42803

Directions: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, the answer is ‘No error’.

 

1.   It is written in Gita (a)/ that God incarnates (b)/ Himself (c)/ in times of trouble. (d)/ No error (e)

2.   It is being rainy day, (a)/ we decided not to go out (b)/ but to stay at home (c)/ and watch a
      movie. (d)/ No error (e)

3.   The blinds (a)/ deserve (b)/ our sympathy. (c)/ No error (d)

4.   Concurrent with his programme, (a)/ educational institutions may be urged (b)/ to inculcate
      patriotism (c)/ in each and every one of its pupils. (d) No error (e)

5.   She had shifted her residence (a)/ to this city to be (b)/ close with the child (c)/ she had wanted
      to adopt. (d)/ No error (e)

6.   The author’s vision, (a)/ suffused by an innocence and warmth, (b)/ may not correspond (c)/ to the
      country as it is today. (d)/ No error (e)

7.   And though one did not (a)/ quite believe his claim, (b)/ one saw no harm (c)/ in granting him
      permission. (d)/ No error (e)

8.   If you hate me, (a)/ then you should (b)/ leave my house. (c)/ No error (d)

9.   When he went out (a)/ he left the radio on (b)/ so that his parents shall think (c)/ that he was
      still in the house. (d)/ No error (e)

10.  More leisure, as well as an abundance of goods, (a)/ are attainable (b)/ through automation. (c)/
      No error (d)

11. I and you (a)/ know each other (b)/ for the last six years. (c)/ No error (d)

12. Some people get (a)/ used to changes (b)/ very easily than (c)/ others do. (d)/ No error (e)

13. When the college was established (a)/ he was (b)/ yet practising law. (c)/ No error (d)

14. Mine may not be a (a)/ story of success (b)/ but failures keep a person live (c)/ No error (d)

15. Mahabharata contains veritable wealth (a)/ of material for deep study and research (b)/ but all
     mankind in today’s strife-torn world. (c)/ No error (d)

 

Directions: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. The error may be idiomatic or grammatical. If there is no mistake, the answer is ‘No error’.

 

16. He drank once again (a)/ as he was (b)/ feeling thirsty. (c)/ No error (d)

17. Bacteria is probably (a)/ the most common form (b)/ of life on earth. (c)/ No error (d)

18. While going (a)/ through the report (b)/ yesterday I find (c)/ several factual mistakes. (d)/ No
      error (e)

19. On reaching the railway station (a)/ he was disappointed to learn (b)/ that the train left. (c)/ No
      error (d)

20. It is high time (a)/ that we send (b)/ the answer (c)/ No error (d)

21. The presumption that the average investor did not understand (a)/ or take interest in the affairs of
      the company (b)/ is not correct. (c)/ No error (d)

22. The two last (a)/ chapters of the book (b)/ are very interesting. (c)/ No error (d)

23. Passengers should be prohibited (a)/ to smoke in (b)/ the trains and buses. (c)/ No error (d)

24. The world (a)/ comprises (b)/ good and bad people. (c)/ No error (d)

25. The demand of the worker’s union (a)/ that the dismissed (b)/ employee to be reinstated, (c)/ has
     been accepted by the management. (d)/ No error (e)
 

 

Direction: In the following questions, a sentence has been given wherein a word/ group of words has been italicised. Some alternatives are suggested for the italicised words/ group of words which improves the sentences. In case no improvement is needed in the sentence, your answer is ‘No improvement’ or ‘No correction required.’

26. I made him good-bye.

         a)   Wished

         b)   Complimented

         c)   Bade

         d)   No improvement

27. We heard of them having discovered another stream

         a)   Them discovering

         b)   Their discovering

         c)   Their having discovered

         d)   No improvement

28. Those who study at sixes and sevens seldom succeed.

         a)   By fits and starts

         b)   By leaps and bounds

         c)   From pillar to post

         d)   No improvement

29. Kalidas is the greatest of all other dramatists.

         a)   Most other

         b)   The other

         c)   any other

         d)   All the

         e)   No correction required

30. A bird in hand is worth two in bush.

a)   two in the bush

b)   two at a bush

c)   two on bush

d)   no improvement

31. My mother is ill since two months.

         a)   has been ill since

         b)   has been ailing since

         c)   has been ailing for

         d)   no correction required

32. To make him succeed, the correct thing to do is to punish him until he does not try.

         a)   until he tries

         b)   until he does try

         c)   until he will not try

         d)   until he did not try

         e)   no improvement

33. The houses in our street are more beautiful than on the main road.

         a)   than that on the main road

         b)   than those on the main road

         c)   than there on the main road

         d)   no correction required

34. If you are living near a market place you should be ready to bear the disturbances caused by traffic.

         a)   to bear with

         b)   to bear away

         c)   to bear upon

         d)   no improvement

35. He offered me tea but I denied it.

         a)   refuted

         b)   neglected

         c)   declined

         d)   no improvement

36. There is no absolute worry even if your son refuses to marry her.

         a)   no absolutely worry

         b)   absolutely no worry

         c)   absolutely not worrying

         d)   no improvement

37. I congratulated him on his creditable performance in the I.F.S examination

         a)   credible

         b)   creditworthy

         c)   credulous

        d)   no improvement

38. But just how far he will manage to run with those shoes remains to be seen.

        a)   But just how farther

        b)   But just how much far

        c)   But just how further

        d)   no improvement

39. The experience was as important to the artists as it was to the thousands who comprise the audience.

        a)   who did comprise

        b)   who comprised

        c)   who would comprise

        d)   who comprised of

        e)   no correction required

40. Scarcely had he left when his friend came.

         a)   He had scarcely left

         b)   He had left scarcely

         c)   He scarcely had left

         d)   No improvement

        41.  Whenever the two sisters go out for shopping, they take their pet dog with them.

        a)   go out shopping

        b)   go out to shopping

        c)   go out on shopping

        d)   no improvement

42. He was urgently in need to get his eye operation.

        a)   of an eye operation

        b)   for operation on eye

        c)   for eye to be operated

        d)   no improvement

43. He fled from the country lest he should be arrested for his misdeeds.

         a)   fled off

         b)   fled

         c)   fled out of

         d)   no improvement

44. This time she is coming in holidays for an extending stay here.

         a)   extensive

         b)   extension

         c)   extended

         d)   no improvement

45. If I was you, I would not have joined the party.

         a)   As you

         b)   If I am

         c)   Were I you

         d)   If I be you

         e)   No correction required

 

Directions: In each sentence below, four words/ group of words which are labelled (a), (b), (c) and (d) have been printed in bold type, one of which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt. If all the four are appropriate and also correctly spelt, mark ‘All correct’ as the answer.

46. The new lecturer (a)/ has devised (b)/ a novel method (c)/ of solving this problem. (d)/ All correct (e)

47. He who is indeed of the brotherhood (a)/ does not voyage (b)/ in quest of the picturisque, (c)/ but of certain jolly humours. (d)/ All correct (e)

48.  Subtel (a)/ nuances (b)/ and hues of the Indian languages (c)/ as spoken in all these places settle down in his psyche. (d)/ All correct (e)

49. Our country is critically affected (a)/ by widespread (b)/ deforestation (c)/   and steady (d)/ destruction of natural watersheds. All correct (e)

50. The old man cut (a)/ the huge Ashoka tree with (b)/ hardly (c)/ no effort  (d)/ at all. All correct (e)

 

 

Answer & Explanations.

 

1. (a) : Add ‘the’ before ‘Gita’.

2. (a): Add ‘a’ before ‘rainy day’.

3. (a): Replace ‘blinds’ by ‘blind’

4. (d): Replace ‘its’ by ‘their’

5. (c): Replace ‘with’ by ‘to’

6. (b): Replace ‘by’ by ‘with’

7. (e) No error

8. (b): Remove ‘then’

9. (e) No error

10. (b): Replace ‘are’ by ‘is’

11. (b): Replace ‘known’ by ‘have known’

12. (c): Replace ‘very’ by ‘more’

13. (c): Replace ‘yet’ by ‘still’

14. (c): Replace ‘live’ by ‘alive’

15. (a): Add ‘a’ before ‘veritable’.

16. (d): No error

17. (a): Replace ‘is’ by ‘are’

18. (c): Replace ‘find’ by ‘found’

19. (c) : Add ‘had’ before ‘left’.

20. (b): Replace ‘send’ by ‘sent’

21. (d): No error

22. (a): The correct form is ‘The last two….’

23. (b): The correct form is ‘….prohibited from smoking..’

24. (d): No error

25. (c): Remove ‘to’

26. (c)

27. (c)

28. (a)

29. (d)

30. (a)

31. (c)

32. (a)

33. (b)

34. (a)

35. (c)

36. (b)

37. (d)

38. (d)

39.(b)

40. (d)

41. (a)

42. (a)

43. (b)

44. (c)

45. (c)

46. (e). All correct

47. (c). The correct spelling is ‘picturesque.’

48. (a). The correct spelling is ‘Subtle.’

49. (e). All correct

50. (d). Replace ‘no’ by ‘any’.

feedback