Indian Geography-General Knowledge Questions and Answers

Indian Geography-General Knowledge Questions and Answers

|   54486

1. Which major latitude passes at the south of the southernmost point of peninsular  India, that is kanyakumari?

     Ans : Equator 

 

2. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called?

    Ans : Palghat gap

 


3. Singhbhum and Hazaribagh in Jharkhand are famous for reserve of particular non-ferrous mineral. Identify the mineral?

    Ans : copper

 


4. In which river in India the Salal project is constructed on?

    Ans : Chenab

 


5. The percentage of earth surface covered by India is?
    Ans : 2.4%

 


6. The India's higest annual rainfall is reported at ?

    Ans : Mawsynram, Meghalaya

 

7. Which authority in India is reported responsible for the set up the refineries Mathura, Digboi and Panipat?

   Ans : Indian Oil Corporation Ltd.

 

8. Who is known as "Father of white Revolution" in India?

    Ans : V. Kurien

 


9. The Radcliffe line is boundary between?

    Ans : India and Pakistan

 


10. Identify the Gulf that has a potential for harnessing of tidal energy in India?

     Ans : Gulf of Cambay

 


11. The state having largest area of forest cover in India is ?

      Ans : Madhya Pradesh 

 


12. Which year is called a Great Divide in the demographic history in India?

      Ans : 1921

 


13.Which is the only state in India that produces saffron?

     Ans : Jammu and Kashmir

 


14. Three important rivers of the India subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas.

      Ans : Brahmaputra, Indus and Sutlej

 


15. The zonal soil type pf penisular India belongs to ?

      Ans : Red soil

 

16. Which food grain crop is occupied the largest part of the cropped area in India?

     Ans : Rice 

 

17. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are

     Ans : 22
 


18. Which state in India has the largest number of district?

      Ans : Uttar Pradesh

 


19. The oldest rocks in India are reported from

      Ans : Dharwar region, Karnataka

 

20.which atomic power station in India is built completely indigenously?

      Ans : Kalpakkam
 

 

feedback