Frequently asked GK Questions updated on Mar 2019

Frequently asked GK Questions-General Knowledge Questions and Answers

|   140630

Frequently asked General knowlege Questions and answers from various Competative Exam

 

1. The representative of the crown came to be called as 'viceroy' instead of 'governor general' from the period .....?

ANSWER :-  1858

 

2. The 'Vernacular Press Act' was passed in India during the period of _____
ANSWER :- Lord Lytton

 

3. Lord Curzon became the viceroy of India after ____
ANSWER :- Loed Elgin -II

 

4. The non-cooperation movement was accepted by the congress party in its ____ session.
ANSWER :- Nagpur

 

5. The river known as 'Sorrow of Bihar' is ___
ANSWER :- Kosi

 

6. The man named as 'Father of Indian archaeology' is ___
ANSWER :- Alexander Cunningham

 

7. The mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as?
ANSWER :- Purvachal

 

8. Which one of the following lakes is a salt water lake?
ANSWER :- Sambhar

 

9. The first population census was taken in India in the year?
ANSWER :- 1872

 

10. The country which has higher average population density than India is ____?
ANSWER :- Bangladesh

 

11. In which district of Kerala, Edakkal is situated?
ANSWER :- Wayanad

 

12. The rights of minorities to establish and administer educational institutions in guaranteed in the ?
ANSWER :- Article 30

 

13. The statement "Eternal Vigilance is the Price of liberty" means:
ANSWER :- People should be conscious of their rights

 

14. The assets of a dead man without heir or will undertaken by the state is called ?
ANSWER :- Escheats

 

15. The Principle of Rule of Law implies?
ANSWER :- All should be treated as equals

 

16. Who among the following formulated 'People's Plan'?
ANSWER :- M.N.Roy

 

17. Which of the following is not established by the constitution of India?
ANSWER :- Planning Commission

 

18. Parliamentary Committee on Subordinate Legislation came into existence in ?
ANSWER :- 1969

 

19. Judicial Review Power of the Supreme Court relates to ?
ANSWER :- Constitutional Validity of law

 

20. The minimum age required to be eligible to contest Presidential election in India is ?
ANSWER :- 35 Years

 

21. The National Human Rights Commission was established in ?
ANSWER :- 1993

 

22. "Optical Phenomenon" in the fringe pattern of CD is:
ANSWER :- Interference

 

23. The Weakest force among the following?

ANSWER :- Gravitational

 

24. Exchange Particle in Quark-Quark Interaction?
ANSWER :- Gluon

 

25. Special Theory of Relatively was proposed in ?
ANSWER :- 1905

 

26. IRADIAN is ?
ANSWER :- 57.3

 

27. For liquids, both Cofficient of Viscosity and Surface Tension ?
ANSWER :- Decreases with increase in temperature

 

28. Fraction of volume of ice seen outside when immersed in water?
ANSWER :- 10.5%

 

29. Celsius and Fahrenheit show the same temperature at ?
ANSWER :-  -40

 

30. ____ occurs when source of light approach an observer?
ANSWER :- Blue Shift

 

31. Which colour indicate Highest Temperature?
ANSWER :- Dull Red

 

32. The country that declared the year 2013 as National Year of Rice?
ANSWER :- Philippines

 

33. The chairman of the joint parliamentary committee on the 2G scam?
ANSWER :- P.C.Chacko

 

34. The first Aadhaar number holder Ranjana Sadasiv Sonawne belongs to ?
ANSWER :- Maharastra

 

35. The legless amphibian reported from Meghalaya by a Malayalee Scientist ?
ANSWER :- Chikilidae

 

36. Arogyakeralam award instituted by the Government of Kerala is given to ?
ANSWER :- Local Bodies

 

37. The director of the film Celluloid?
ANSWER :- Kamal

 

38. India's 100th successful space mission was on ?
ANSWER :-  9th September 2012

 

39. Name the first private person of India who was given 'Z' security cover by the Union Government?
ANSWER :- Mukesh Ambani

 

40. 'Saraswati Samman' 2012 was awarded to poet Sugathakumari for her work?
ANSWER :- Manalezhuthu

 

41. Olympics 2012 held at London was the?
ANSWER :- 30th

 

feedback