UPPSC Placement Paper Contributed by Meera updated on Mar 2019

Uttar Pradesh Public Service Commission (UPPSC) Previous Year Question Paper with Answers

1. Subhas Chandra Bose had founded ‘Forward Bloc’ in the year—
(A) 1936 A.D.
(B) 1937 A.D.
(C) 1938 A.D.
(D) 1939 A.D.
Ans : (D)

2. The Gujarra minor rock edict, in which the name of Ashoka is mentioned, is located in—
(A) Mirzapur district of Uttar Pradesh
(B) Datia district of Madhya Pradesh
(C) Jaipur district of Rajasthan
(D) Champaran district of Bihar
Ans : (B)

3. Choose the correct pair from the following—
(A) Khajuraho —Chandellas
(B) Ellora caves —Saka
(C) Mahabalipuram—Rashtrakutas
(D) Meenakshi Temple—Pallavas
Ans : (A)

4. Which of the following sites has yielded skeleton of dog along with human skeleton in burial ?
(A) Brahmagiri
(B) Burzahom
(C) Chirand
(D) Maski
Ans : (B)

5. Which of the following Ashokan inscriptions is devoted to the principle of religious tolerance completely ?
(A) Rock edict XIII
(B) Rock edict XII
(C) Pillar inscription VII
(D) Bhabru minor rock edict
Ans : (C)

6. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from—
(A) Koldihwa
(B) Lahuradeva
(C) Mehargarh
(D) Tokwa
Ans : (C)

7. Which of the following mentions about the meeting of Sandrokottas (Chandragupta Maurya) with Alexander, the Great ?
(A) Pliny
(B) Justin
(C) Strabo
(D) Megasthenese
Ans : (D)

8. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great ?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Mahammad Bin Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

9. Who among the following was given the title of ‘Shaikh-ul-Hind’ ?
(A) Baba Fariduddin
(B) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Khwaja Moinuddin Chisti
(D) Shaikh Salim Chishti
Ans : (C)

10. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Kakatiya : Devagiri
(B) Hoyasala : Dwarsamudra
(C) Yadav : Warangal
(D) Pandya : Madura
Ans : (B)

11. Who of the following introduced silver coin called ‘tanka’ ?
(A) Alauddin Khilji
(B) Qutub-ud-din Aibak
(C) Iltutmish
(D) Balban
Ans : (C)

12. From the following names identify the one who was not the brother of Humayun.
(A) Kamran
(B) Usman
(C) Askari
(D) Hindal
Ans : (B)

13. ‘Permanent Settlement’ was introduced during the tenure of—
(A) Warren Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Sir John Shore
(D) Lord Wellesley
Ans : (B)

14. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans : (B)

15. Which medieval Indian ruler prior to Akbar has been referred to as the ‘Akbar of Kashmir’ ?
(A) Ibrahim Shah Sharqi
(B) Sultan Sikandar
(C) Zainul Abedin
(D) Mahmud Gawan
Ans : (C)

16. The Bengali leader who opposed socio-religious reforms and support orthodoxy was—
(A) Radhakant Deb
(B) Nemisadhan Bose
(C) Hemchandra Biswas
(D) Hemchandra De
Ans : (A)

17. Varindra Ghosh was associated with—
(A) Anushilan Samiti
(B) Sadhava Samaj
(C) Abhinava Bharat
(D) Swadesh Bandhav Samiti
Ans : (A)

18. Who was the first Sultan of Delhi to have levied ‘Haqq-i-Sharab’ or irrigation tax ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Bin Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq
Ans : (D)

19. Which Sultan of Delhi had established a separate agriculture department and had planned the ‘rotation of crops’ ?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Mohammad Bin Tughlaq
Ans : (D)

20. As per world statistics 2008, what approximate percentage of world population lives in Asia ?
(A) 61%
(B) 63%
(C) 65%
(D) 66%
Ans : (A)

21. The State having highest scheduled caste population in India is—
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

22. Ujjain is situated at the bank of—
(A) Chambal river
(B) Kschipra river
(C) Godavari river
(D) Narmada river
Ans : (B)

23. Bagalihar Project lies on the—
(A) Jhelum river
(B) Ravi river
(C) Chenab river
(D) Indus river
Ans : (C)

24. Drakensberg is a mountain of—
(A) Botswana
(B) Namibia
(C) South Africa
(D) Zambia
Ans : (C)

25. Which one of the following is a cold current of the South Atlantic Ocean ?
(A) Canary Current
(B) Benguela Current
(C) Agulhas Current
(D) Brazil Current
Ans : (B)

26. Which region of the world, would you associate with ‘Bushmen’ ?
(A) East Africa
(B) Sahara Desert
(C) New Zealand
(D) Kalahari
Ans : (D)

27. Identify the only tributary of River Ganges which rises in the plains—
(A) Son
(B) Sharda or Saryu
(C) Gomti
(D) Ram Ganga
Ans : (C)

28. Uttar Pradesh holds the first place in India in the production of—
(A) Rice and wheat
(B) Wheat and sugarcane
(C) Rice and Sugarcane
(D) Wheat and pulses
Ans : (B)

29. Which one of the following is the tertiary activity ?
(A) Forestry
(B) Manufacturing
(C) Farming
(D) Marketing
Ans : (D)

30. Chilka lake is situated in—
(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

feedback