SSC Electrical-Engineering-EE Contributed by Bhadra updated on Jan 2019

SSC junior engineers free solved sample placement papers,SSCElectrical and electronics basics objective type questions with answers,SSC engineering model questions for practice

 

1.    Resistance is measured in

henries
ohms
hertz
watts
Ans:B

2.     A sine wave voltage is applied across an inductor. When the frequency of the voltage is decreased, the current

is increased
is decreased
does not change
momentarily goes to zero
Ans:A

3.     The winding resistance of a coil can be increased by

increasing the number of turns
using a thinner wire
changing the core material
increasing the number of turns or using thinner wire
Ans:D

4.     When the current through an inductor is cut in half, the amount of energy stored in the electromagnetic field

is halved
quadruples
doubles
does not change

Ans:A


5.     In the complex plane, the number 14 – j5 is located in the

first quadrant
second quadrant
third quadrant
fourth quadrant
Ans:D

6.     When the frequency of the source voltage decreases, the impedance of a parallel RC circuit

Increases
decreases
does not change
does not change
Ans:A

7.     In a three-phase system, the voltages are separated by

45°
90°
120°
180°
Ans:C

8.     A constant load power means a uniform conversion of

mechanical to electrical energy
electrical to mechanical energy
current to voltage
voltage to current
Ans:B

9.   Polyphase generators produce simultaneous multiple sinusoidal voltages that are separated by

certain constant phase angles
certain constant frequencies
certain constant voltages
certain constant currents
Ans:A

10.     Materials with lots of free electrons are called

Conductors
insulators
semiconductors
filters
Ans:A

11.     Electrons in the outer orbit are called

nuclei
valences
waves
shells
Ans:B

12.   A multimeter measures

current
voltage
resistance
current, voltage, and resistance
Ans:D

13.     A wiper is the sliding contact in a

Switch
photoconductive cell
thermistor
potentiometer
Ans:D

14.     A circuit breaker is a

Fuse
switch
resettable protective device
resistor
Ans:C

15.   An ohmmeter is an instrument for measuring

current
voltage
resistance
wattage
Ans:C

16. The atomic number is the number of neutrons in the nucleus.

A.True
B.False
Answer: Option B

17.     Resistance limits the current.
A.True
B.False
Answer: Option A

18     The voltage at one point in a circuit is always measured relative to another point.
A.True
B.False
Answer: Option A

19    .If a sine wave goes through 10 cycles in 20 s, the period is
A.20 s
B.4 s
C.2 s
D.100 s
Answer: Option C    

20    At a certain frequency, the output voltage of a filter is 6 V and the input is 12 V. The voltage ratio in decibels is

A.6.02 d
B.–6.02 dB
C.12.04 dB
D.–12.04 dB
Answer: Option B

feedback