State Bank of India Whole-Testpaper Contributed by joice (2012-2013) updated on Jun 2019
Whole-Testpaper |   8974

SBI- Self-Evaluation-Practice Papers
SBI Written Test Reasoning Ability Questions

1.How many pairs of letters are there in the word SPONTANEOUS which have number of letters between them in English alphabet?

Five

One

Four

Two
Three Ans. Five 

In a certain code MISTAKEN is written as SRHLOFLB. How is GROUNDED written in that code?

CDCMTNQF

TNQFCDCM

 EFEOTNQF

TNQFEFEQ

None of these

Ans. TNQFEFEQ 

3. If ‘tree’ means ‘mountain’; ‘mountain’ means ‘watre’; ‘water’ means ‘jungle’; ‘jungle’ means ‘bus’; ‘bus’ means ‘truck’; and ‘truck’ means ‘house’; then where do the fish live?

 Water

Jungle

 Mountain

 Bus
Truck
Ans. Jungle

4. In a certain code language ‘nik ka pa’ means ‘who are you’; ‘ka na ta da’ means you may come here’; and ‘ho ta sa’ means ‘ come and go’; what does ‘nik’ means in that code language?

Who

Are

Who or are

Data inadequate

 None of these

Ans. Who or are

5. In certain code BEND is written as 5%7@ and DREAM is written as @2%48. How is MADE written in that code?

· 84@%

· 8@4%

· 85@%

· 84%5

· None of these

Ans. 84@%

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

· 18

· 24

· 36

· 34

· 26

Ans. 36

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

· Coconut

· Lotus

· Lilly

· Rose

· Marigold
Ans. Coconut

Directions (Q 8-12): Read the following information carefully and answer the questions given below:

A, B, D, F, G, H and K are seven members of a family. They belong to three generations. There are two married couples belonging to two different generations. D is son of H and is married to K. F is granddaughter of B. G’s father is grandfather of A. B’s husband is father-in-law of K. H has only one son

8. How is F related to G

· Son

· Nephew

· Niece

· Data inadequate

· None of these

Ans. Son

9. How is H related to B?

· Father

· Father in law

· Uncle

· Data inadequate

· None of these

Ans. None of these

10. How is K related to G?

· Sister-in-law

· Sister

· Niece

· Data inadequate

· None of these

Ans. Niece


11. Which of the following is the pair of married ladies?

· HK

· HD

· KF

· BF

· None of these

Ans. BF



12. How many female members are there among them?

· Two

· Three

· Four

· Data inadequate

· None of these

Ans. None of these

13. If in a certain code “DELGATE” is written as “82627342” and “DEMON” is written as “82915” , how is “DENOTE” written as in that code?

· 825413

· 825412

· 824152

· 825142

· none of these

Ans :825412



14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group, which is the one that does not belong to that group?

· Helium

· Argon

· Chlorine

· Crypton

· Neon

Ans: Crypton

15. If “AM=13”, “DAM=52”, then what will be the value of “SAM”?

· 32

· 263

· 247

· 208

· 228

Ans: 208

16. Pointing to a photograph , a boy said ,”She is the daughter of my grandfather’s only son”, how is the boy related to the girl in the photograph?

· Cousin

· Father

· Brother

· Uncle

· None of these

Ans: Cousin

17. Akhil ranks 22nd from the top in a class of 42 students, what is his rank from the last?

· 20

· 19

· 21

· 22

· None of these

Ans: None of these

18. If ‘green’ means ‘yellow’, yellow’ means’ white’; ‘white’ means ‘red’; ‘red’ means ‘violet’ ;  ‘violet’ means ‘black’; then which of the following will be the colour of human body.

· Red

· Black

· Green

· White

· None of these

Ans: None of these

19. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

· Mica

· Zinc

· Iron

· Chlorine

· Aluminium

Ans: Mica

20. Which of the following relates to FLOWER in the same way as RTERBN relates to SECTOR?

· RWLGPF

· EOFKUQ

· EOFMXS

· RWLEPD

· RWLEND

Ans: RWLEND

21. What should come next in the following sequence of letters?

B B C B C D B C D E B C D

E F B C D E F G B C D E F

· B

· G

· H

· D

· None of these

Ans: G

22. EARN is related to RANE and BOND is related to NODB in the same way as TEAR is related to

· AERT

· ATRE

· ARET

· REAT

· None of these

Ans: AERT

Directions (23-25)

i) ‘PxQ’ means ‘P, is brother of Q’

ii) ‘P-Q’ means ‘P is sister of Q’

iii) ‘P+Q’ means ‘P is sister of Q’

iv) ‘P÷Q’ means ‘P is mother of Q’

23. Which of the following represents ‘M is nephew of N’?

· N-K+M

· NxK÷M

· N÷KxM

· N-K+MxT

· None of these

Ans: N-K+MxT

24. How is T related to D in the expression:

H+T÷R-D

· Nephew

· Niece

· Nephew or Niece

· Data inadequate

· None of these

Ans: None of these

25. Which of the following represents F is daughter of W?

· W÷R+F

· WxRxF

· W+RxF-T

· W+R-F+T

· None of these

Ans: W+RxF-T


Quantitative Aptitude

1. If the numerator of a fraction is increased by 2 and the denominator is increased by 1, the fraction becomes 5/8 and if the numerator of the same fraction is increased by 3 and the denominator is

increased by 1 the fraction becomes ¾. What is the original fraction?

· Data inadequate

· 2/7

· 4/7

· 3/7

· None of these

Ans: 3/7

2. Seema invested an amount of Rs.16000 for two years at compound interest and received an amount of Rs.17640 on maturity. What is the rate of interest?

· 8pcpa

· 5pcpa

· 4pcpa

· Data inadequate

· None of these

Ans: 5pcpa

3. What should come in place of question mark (?) in the following equation?

27 3 +118 2 - 32 5 = 11 6 + ?
 

 A sum of money is to be distributed among A, B, C and D in the respective proportion of 5:2:4:3.If C gets rs.1000 more than D, what is B’s share?

· Rs.2000

· Rs.1500

· Rs.500

· Cannot be determined

· None of these

Ans: Rs.2000

10. By how much is 3/5th of 80 smaller than 4/5th of 65?

· 15

· 2

· 3

· 4

· None of these

Ans: 4

11. When the price of a product was decreased by 10%, the number sold was increased by 30%. What was the effect on the revenue?

· 17% decrease

· No change

· 17% increase

· Cannot be determined

· None of these

Ans: 17% increase

12. Jyoti took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

· 6%

· 3.6%

· 18%

· Cannot be determined

· None of these

Ans: 6%


 By how much are two-fifth of 200 greater than three-fifth of 125?

· 15

· 3

· 5

· 30

· None of these

Ans: 5

19. The area of a rectangle field is 460 square meters. If the length is 15 per cent more than breadth, what is breadth of the rectangular field?

· 15 meters

· 26 meters

· 34.5 meters

· Cannot be determined

· None of these

Ans: None of these

20. Deepa bought a calculator with 30% discount on the listed price. Had she not got the discount, she would have paid Rs.82.50 extra. At what price did she buy the calculator?

· Rs.192.50

· Rs.275

· Rs.117.85

· Cannot be determined

· None of these

Ans: Rs.192.50

21. A motor starts with the speed of 70 kmph with its speed increasing every two hours by 10kmph. In how many hours will it cover 345 kms?

· 2 ¼ hours

· 4 ½ hours

· 4 hours 5 minutes

· Cannot be determined

· None of these

Ans: 4 ½ hours

22. Seats for Maths, Physics and Biology are in the ratio of 5:7:8 respectively. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the respective ratio of increased seats?

· 2:3:4

· 6:7:8

· 6:8:9

· Cannot be determined

· None of these

Ans: 2:3:4

23. A grocer purchased 2kg of rice at the rate of Rs. 15 per kg and 3 kg of rice at the rate of Rs. 13 per kg. At what price per kg should he sell the mixture to earn 33 1/3 % profit on the cost price?

· Rs.28.00

· Rs.20.00

· Rs.18.40

· Rs.17.40

· None of these

Ans: Rs.18.40

24. A boat takes 6 hours to travel from place M to N downstream and back from N to M upstream. If the speed of the boat in still water is 4 km/hr, what is the distance between the two places?

· 8kms

· 12kms

· 6kms

· Data inadequate

· None of these Ans: Data inadequate

25. If on selling 12 notebooks any seller makes a profit equal to the selling price of 4 notebooks, what is his percent profit?

· 50

· 25

· 16 2/3

· Data inadequate

· None of these

Ans: 50


General Awareness/ Computer Knowledge

1. The RBI is the apex body of Indian Financial System, which of the following functions are performed by the RBI?

I. Monitoring money supply in economy

II. Issues currency other than coins and one rupee note

III. Functions as Bankers bank

IV. Works as banker to the Government

Select the Code:

· I & II are correct

· I, II & III are correct

· II, III & IV are correct

· All the above are correct

· None of these

Ans: All the above are correct

2. Which among the following bodies recommends MSp (Minimum Support Price) for the e crops in India?

· FCI (Food Corporation of India)

· RBI (Reserve Bank of India)

· Ministry of agriculture

· CACP (Commission for Agricultural Costs and Prices

· None of these

Ans: CACP (Commission for Agricultural costs and Prices)

3. Ports are key components of infrastructure. How many major and minor ports does India have?

· 12 Major & 184 Minor

· 10 major & 180 Minor

· 12 Major & 175 Minor

· 20 Major & 170 Minor

· 14 Major & 185 Minor

Ans: 12 major & 184 Minor

4. Which of the following makes a network insecure?

a) Encryption

b) Network Interface Card (NIC)

c) Static keys

d) Both (b) & (c)

e) None of these

Ans: Static Key

5. Project management will be made a separate division on the basis of

a) Interdependencies among departments

b) Sharing of resources

c) Size of the project

d) Either (b) or (c)

e) All the above

Ans: Either (b) or (c)

6. The Steering Committee is made for

a) Reviewing user requirements and ensuring that all controls are considered

b) Strategic planning for computer installation

c) Evaluating specific project plans for systems

d) Both (a) & (b)

e) None of these

Ans: Strategic planning for computer installation

7. Efficient system requirement analysis is required for:

a) Reverse engineering

b) Joint Application Design (JAD)

c) Traditional System Development Life Cycle

d) Either (a) or (c)

e) All of these

Ans: Traditional System Development Life Cycle

8. Asia’s largest Tulip garden recently opened in Kashmir is named

· Sirag bagh

· Zabarwan bagh

· Khas bagh

· None of these

· All of these

Ans: Siraj Bagh

9. Which of the following public sector organizations is listed on the New York stick exchange

· SAIL

· MTNL

· GAIL

· None of these

· All of these

Ans: None of these

10. “Vedanta” the Aluminium major company of India was earlier known as

· Nalco

· Hindalco

· Sail

· Balco

· None of these

Ans: Balco

11. Which one of the following estimates the national Income of India?

· RBI

· Finance Commission

· CSO

· Planning Commission

· None of these

Ans: CSO

12. Telnet helps in

a) Remote login

b) Connecting to television

c) Transferring files across net

d) Either (b) or (c)

e) All of these

Ans: Remote Login

13. What is NOT true about FTP?

a) It is protocol

b) It is a program or command

c) It transfers files over net

d) Both (a) & (c)

e) All are true

Ans: Both (a) & (b)

14. The strategy for testing a function when developing a software is made at

a) Test strategy

b) Test plans

c) Test case design

d) Both (a) & (b)

e) None of these

Ans: test plans

15. Network layers function is to

a) Select paths for data transfer

b) Break the Network in to subnet

c) Determine the IP

d) Either (b) or (c)

e) All of these

Ans: Select paths for data transfer

16. Which of the following states has declared 2008 as the “year of education”?

· Haryana

· Bihar

· Gujarat

· Uttar Pradesh

· None of these

Ans: Haryana

17. Which of the following is the name of India’s one of the major micro finance institution?

· Grameen

· Compartamos

· Brac

· Bantra

· Spandana

Ans: Grameen

18. Who amongst the following is selected as the “Banker of the year 2007” by the Business Standard?

· M.V Kamath

· K.C Chakrabarty

· Anil Khandelwal

· O.P bhatt

· None of these

Ans: O.P Bhatt

19. What is “H5N1”?

· It is new category of visa provided by the USA for students

· It is the name of the virus which causes Bird flu

· It is the code name of India’s Space Mission 2010

· It was the code name of the military operation launched by Sri Lanka against LTTE

· None of these

Ans: It is the name of the virus, which causes Bird flu

20. Which of the following countries has landed into deep turmoil and the Government of the country has announced the formal and of the 2002 Norwegian-Mediated ceasefire Agreement with the rebel group of the country?

· Nepal

· Pakistan

· Afghanistan

· Sri Lanka

· None of these

Ans: Sri Lanka

21. The fifth National Winter Games were organized in

· Jaipur

· Gulmarg

· Hyderabad

· Chennai

· Delhi

Ans: Gulmarg

22. Something which has easily-understood instructions is said to be

· User friendly

· Information

· Word processing

· Icon

· None of these

Ans: User friendly

23. An example of non-numeric data is

· Bank Balance

· Examination marks

· Real numbers

· Employee Address

· None of these

Ans: None of these

24. The word processing task associated with changing the appearance of documents is

· Writing

· Formatting

· Editing

· Storing

· None of these

Ans: Formatting

25. The best reason that a computer needs to have a hard disk is because

· It can then use the same program as other computers

· It would not work without one

· It can store information when it is switched off

· It can store information while it is working

· None of these

Ans: It would not work without one


Marketing Knowledge

1. Suryachakra Power on August 8,2007 said that it would set up a 1200 mega watt thermal power project in…

· Maharashtra

· Rajasthan

· Orissa

· West Bengal

· None of these

Ans: Orissa

2. US-based laboratory equipment major Thermo Fisher Scientific inc. on July 27, 2007 announced that it has entered into an agreement to acquire Qualigens Fire Chemicals. It is a division of

· Ranbaxy

· Glaxo Smith Kline

· Cipla

· Dr. Reddy;s

· None of these

Ans: Glaxo Smith kline

3. J.K Lakshmi Cement Director Shailendra Chouksey on August 1,2007 declared that the company plans to invest about… in the next four years for expansion plans.

· Rs.500 crore

· Rs.700 crore

· Rs.900 crore

· Rs.1000 crore

· None of these

Ans: Rs.1000 crore

4. Software solutions developer Infosys Technologies in August, 2007 has announced to invest rs.30 crore on expansion plans in…..

· Chandigarh

· Jabalpur

· Shimla

· Ahmedabad

· None of these

Ans: Chandigarh

5. India’s largest wine maker Champagne Indage is in talks with… to acquire land to setup a brewery there.

· Karnataka

· Tamil Nadu

· West Bengal

· Rajasthan

· None of these

Ans: Karnataka

6. Which among the following in August 2007 bags Rs.415 crore-tunnel contract from Brihan Mumbai Municipal Corporation (BMC)?

· DLF

· Unitech

· HCC

· DLIF

· None of these

Ans: HCC

7. Which country has lifted the ban on Indian rice and has started issuing quarantine import certificates from July20, 2007?

· Russia

· United States of America

· Japan

· South Korea

· None of these

Ans: Russia

8. Which country on July 27, 2007 has expressed support for a proposed change in its laws to raise the cap on H-1 B visas for highly skilled workers from India?

· Britain

· Russia

· USA

· China

· None of these

Ans: USA

9. According to Inter nation Comparisonal programme in Asia report, India is ranked… in economic well-being.

· 10th

· 11th

· 17th

· 23rd

· None of these

Ans: 17th

10. On August 1, 2007 the Reserve Bank of India announced a hike in the cash reserve ratio (CRR) by half-a-percentage point to…..

· 5 percent

· 6 percent

· 6.5 percent

· 7 percent

· None of these

Ans: 7 percent

11. A decision is taken by the income tax department in August , 2007 to scrutinize the tax returns of

· Real estate players

· Bank employees

· Coaching institutes

· Small institutes

· Small entrepreneurs

· None of these

Ans: Real estate players

12. The Public Investment Board (PIB), on August 13, 2007 has given a nod to 1000 Mega Watt coat based thermal power station with..

· Karnataka

· Tamil nadu

· Chennai

· Maharashtra

· None of these

Ans: Tamil Nadu

13. ‘Slump’ period is characterized by…

· Low output

· Low employment

· Low output and low employment

· High output and low employment

· None of these

Ans: Low output and low employment

14. A rise in the market price of an asset producing a given income stream is equipment to:

· An increase in the rate of interest

· A decrease in the rate of interest

· The bond’s future value

· The bond’s present value

· None of these

Ans: A decrease in the rate of interest

15. The draft outline of the Second Five Year Plan was prepared by..

· A.C Mahalanobis

· P.C Mahalanobis

· Y,K Reddy

· Arjuna Swami

· None of these

Ans: P.C Mahalanobis

16. Indirect taxes must be subtracted from the subsidies added to…. To reach net domestic product at factor cost

· Net domestic product at market price

· Gross domestic product at market price

· Gross domestic product at factor price

· Net domestic product abroad

· None of these

Ans: net domestic product at market price

17. Market indices are expressed in

· Absolute terms

· Relative terms

· Both the above

· None of these

Ans: relative terms

18. A computer base system that works in conjunction with revising information system to support the firms, management in solving problems that relate to marketing of the firms product is known as

· MKS

· MIS

· MTS

· MLS

· None of these

Ans: MIS

19. In family life cycle, full nest 1 stage refers to

· Young couple without children

· The birth of the first child

· Teenaged or college going children

· Death of a life partner

· None of these

Ans: The birth of the first child

20. In the present context, management is

· An art

· A science

· Both Art & Science

· None of these

Ans: both Art & science

21. On November 19, 2007, Merill Lynch has picked 49% in seven residential projects of DLF for Rs:

· 1481 crore

· 1575 crore

· 1660 crore

· 1890 crore

· None of these

Ans: 1481 crore

22. The Terrorism Insurance Pool, begun by the Finance Ministry in the year 2002 from Rs.200 crore has…. in size since then

· Remain same

· Doubled

· Tripled

· Halved

· None of these

Ans: Remain same

23. In a bid to prevent encroachment of its lands, Western railway in December, 2007 has decided to:

· Employ guards

· Make fences

· Grow vegetables

· None of these

Ans: Grow vegetables

24. The Nehru Rozgar Yojana (NRY) was launched in the year:

· 1970

· 1997

· 1989

· 1951

· None of these

Ans: 1989

25. Money can serve as a :

· Medium of exchange

· Store of value

· Unit of value

· All of the above

· None of these

Ans: All of the above

feedback