State Bank of India Placement Paper Contributed by Kiran Malhothra updated on Jan 2019

 

SBI Clerk Previous Questions 2014

 

Hi All,

 

My name is kiran. I share my SBI Clerical Exam experience here.It was an online exam.The exam containing Five sections.Some asked in exam is given below.

 

Section A: GK Questions

 

 

1. 24th ASEAN summit venue

 

Answer : Nay Pyi Taw

 

2. A Scheme named Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls is also known as

 

Answer : Sabla

 

3. A. R. Rahman street is in which country

 

Answer : Canada

 

4. Capital of Canada  

 

Answer : Ottawa

 

5. Capital of Ethiopia

 

Answer : Addis Ababa 

 

6. Capital of Sweden

 

Answer : Stockholm

 

7. 150 km missile launched by DRDO recently 

 

Answer : Prithvi

 

8. 2015 Commonwealth Heads of Government meeting will be held in 

 

Answer : Malta

 

9. Amount provided for developing 100 samrt cities

 

Answer : 7060 crores

 

10. Amul related to which revolution

 

Answer : White Revolution

 

11. Amul set up Dairy worth 200 crore at which city

 

Answer : Varanasi

 

12. Army Flag day is observed on

 

Answer :  7th December 

 

13. Ashes trophy played between countries

 

Answer : Australia and England

 

 

14. Author of lowland

 

Answer : Jhumpa Lahari 

 

14. Azlan Shah who died recently is a

 

Answer : Hockey Player

 

15. Accidental prime minister written by “SANJAY BARU” and was published by 

 

Answer : Penguin books limited 

 

16. Capital of Bhutan

 

Answer :  Thimphu

 

17. Capital of Brazil

 

Answer : Brasilia

 

18. Adult literacy rate in 2011 census 

 

Answer :  74.04 % 

 

19. Best ranked IIT among BRICS top universities 2014

 

Answer : IIT Delhi

 

20. Bharatiya Mahila Bank Chairman

 

Answer : Usha Ananantha Subramanium

 

21. Capital of Argentina

 

Answer : Buenos Aires
 

22. Bharatiya Mahila Bank inaugurated by

 

Answer :  Manmohan Singh

 

23. Book “My Journey : Transforming into dreams” written by

 

Answer : Usha Ananantha Subramanium APJ Abdul Kalam

 

24. Budget in which article

 

Answer : Usha Ananantha SubramaniumArticle 112

 

25. Banks Nationalization 

 

Answer : 1969

 

26. Beiji oil refinery located in 

 

Answer : Iraq

 

27. C.Rangarajan estimation percentage of poverty line

 

Answer : 29.5% 

 

28. Camel is the official animal of which state

 

Answer : Rajasthan

29. Capro Group has won the International Business of the year award is owned by

 

Answer : Lord Swaraj Paul

 

30. Casual Vacancy written by

 

Answer : J K Rowling

 

31. CBS full form

 

Answer : Core Baking Solution

 

32. Chemical and fertilizer cabinet minister

 

Answer : Ananth Kumar

 

33. Chinese Currency

 

Answer :  Yuan

 

34. Commercial Paper is issued for how many days

 

Answer :  A minimum of 7 days and a maximum of up to one year from the date of issue

 

35. Commercial Papers issued in what multiples

 

Answer : Rs. 5 lakh or multiples thereof

 

36. Committee on Cauvery water dispute

 

Answer : B. S. Chauhan

 

37. One currency question like that UK

 

39. Next FIFA world Cup Host country

 

Answer : Russia

 

40. Capital of  Indonesia

 

41. Hard money

 

42. Reverse REPO rate

 

43. Home minister of India

 

44. International Woman’s Day

 

45. MB Shah Committee related about …… IPL Spot fixing

 

46. Rupee sign  

 

47. WHO head

 

48. Who is 14th number of PM

 

49. UNESCO Headquarter

 

50. Women Hockey World Cup winner country

 

51. PV Sandhu related to which field

 

52. Which fruit is banned in America

 

Answer : Mango

 

53. Is there any fee for lodging a complaint with the banking ombudsman

 

Answer :  No fee is required

 

54. Full form of RAM

 

Answer : Random Access Memory

 

55. World Bank President

 

Answer : Jim Yong

 

56. Who is the Lok Sabha Speaker

 

Answer : Sumitra Mahajan

 

57. Manufacturer of VELOX

 

Answer :  Singapore

 

58. Reliance produced less amount of gas resulting in government loss in which block?

 

Answer :  KG – D6

 

58. Sri Lankan cricketer who retired very recently

 

Answer : Mahela Jayawardane

 

59. Currency of Saudi Arabia

 

Answer : Saudi Riyal

 

60. Name the new Tiger reserve in Maharashtra

 

Answer : Bor Tiger Reserve

 

61. Chandi Prasad has contributed in which area

 

Answer : Environment

 

62. Which song is dedicated by Amir Khan to the  legendry cricketer Sachin Tendulkar

 

Answer : Dhoom Machale

 

63. Mascot of commonwealth games of 2014

 

Answer : Clyde

 

64. Which is the Insurance regulator

 

Answer : IRDA?

 

65. Two questions on mutual funds

 

66. Two questions from budget

 

67. World TV Day

 

Answer : 21st November

 

68. World AIDS day

 

Answer : 1 dec

 

69. Durand Cup is related to

 

Answer : Football

 

70. TARC headed by


71. Question on Asset Reconstruction Company

 

72. Whose sign is present 1000Rs note

 

Answer : RBI Governor

 

73. BCSBI Functions


Section B. Computer knowledge questions

 

1. MICR full form

 

Answer : Magnetic ink character recognition

 

2. What is artificial intelligence

 

3. Computer programming error

 

Answer : bug 

 

4. Two questions asked about MS word

 

5. 1 question from DBMS

 

6. 1 full form Internet section like that CSS

 

Answer : Cascaded Style Sheet answer

 

7. C developed by

 

Answer : Denis Richi

 

8. First calculating machine 

 

9. Binary conversion

 

10. Latest super computer name 

 

Section C. Reasoning Sections 


1. Syllogism (5 Questions)

 

2. Data sufficiency (Hight, direction......)

 

3. One very simple puzzle

 

4. One puzzle about …..5 people sit in line toward north & 5 people south

 

5. Coding & decoding

 

Section D. Marketing Aptitude Questions

 

1. Marketing Mixture

 

2. Outdoor marketing

 

3. Tele marketing

 

4. 80% 20% principle …… 80 work 20 staff

 

5. Sales

 

6. Marketing steps

 

feedback