Steel Authority of India Civil-Engineering Contributed by Sohan updated on Apr 2019

                           SAIL Management Trainee Exam for Civil Engineering

1. Which one of the following tests is performed in the laboratory to determine the extent of weathering of aggregates for road works? 
(a) Soundness test 
(b) Crushing test 
(c) Impact test 
(d) Abrasion test 
Ans. (a) 

2. Which one of the following geometric features requires the magnitudes of weaving angle and weaving distance for its design? 
(a) Rotary design 
(b) Right-angle intersection 
(c) Roundabout 
(d) Grade-separated junction 
Ans. (a) 

3. Which one of the following methods is used in the design of rigid pavements? 
(a) CBR method 
(b) Group index method 
(c) Westergaard’s method 
(d) McLeod’s method 
Ans. (c) 

4. In which one of the following yards, are reception, sorting and dispatch of railway wagons done? 
(a) Loco yard 
(b) Marashalling yard 
(c) Goods yard 
(d) Passenger yard 
Ans. (b) 

5. Which one of the following is not a desirable property of the subgrade soil as a highway meterial? 
(a) Stability 
(b) Ease of compaction 
(c) Good drainage 
(d) Bitumen adhesion 
Ans. (d) 

6. Consider the following statements: 
In surverying operations, the word ‘reciprocal’ can be associated with 
1. ranging 
2. levelling 
3. contouring 
Which of the above statements is/are correct? 
(a) 1 only 
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3 
Ans. (b) 

7. How many- sidereal days are there in a solar year? 
(a) 365.2840 
(b) 366.2422 
(c) 360.2500 
(d) 365.0000 
Ans. (b) 

8. Consider the following statements 
A sidereal year can be defined as the time interval: 
1. between two successive transits .of the sun through the meridian of any of the fixed stars 
2. between two successive passages of the sun through perigee 
Which of the above statements is/are correct? 
(a) 3 only 
(b) 1and 2 
(c) 2 and 3 
(d) 1 only 
Ans. (b) 

9. Which one of the following methods of computing area assumes that the short, lengths of the boundary between the ordinates are parabolic ares? 
(a) Average ordinate rule 
(b) Middle ordinate rule 
(c) Simpson’s rule 
(d) Trapezoidal rule 
Ans. (c) 

10. Which one the following errors is more severe in plane-table surveying? 
(a) Defective sighting 
(b) Defective orientation 
(c) Movement of board between sights 
(d) Non-horizontality of board when points sighted are at large differences of their elevation
Ans. (b) 

11. Which one of the following sets of factors is related to design of thickness rigid pavement by Westergaard method? 
(a) CBR value and stiffness index of soil 
(b) Deflection factor and traffic index 
(c) Swelling index and bulk modulus 
(d) Radius of relative stiffness and modulus of subgrade reaction 
Ans. (d) 

12. Consider the following in relation to group index of soil: 
1. Liquid limit 
2. Sandy loam 
3. Plasticity index 
4. Per cent passing 75 microns sieve 
Which of the above is/are used for estimating the group index? 
(a) 1 only 
(b) 1and 2 
(c) 2 and 3 
(d) 1, 3 and 4 
Ans. (d) 

13. Which set of traffic functional design as well as for ‘highway capacity’ design? \
(a) Origin and destination studies 
(b) Parking and accident studies 
(c) Speed and volume studies 
(d) Axle load studies 
Ans. (a) 

14. Which one of the following traffic survey schemes is most relevant when deciding on locating major ‘routes’ in a city? 
(a) Traffic volume survey 
(b) Origin and destination survey 
(c) Speed survey 
(d) Traffic capacity survey 
Ans. (b) 

15. Which one of the following equipments is useful in determining spot speed in traffic engineering? 
(a) Endoscope 
(b) Periscope 
(c) Radar 
(d) Tachometer 
Ans. (c) 

16. Hot bitumen is sprayed over freshly constructed bituminous surface followed by spreading of 6.3 mm coarse aggregates and rolled. Which one of the following is indicated by this type of construction? 
(a) Surface dressing 
(b) Gravel-bitumen mix 
(c) Liquid seal coat 
(d) Seal coat 
Ans. (a) 

17. Radius of relative stiffness of cement concrete pavement does not depend upon which one of the following? 
(a) Modulus of subgrade reaction 
(b) Wheel load 
(c) Modulus of elasticity of cement concrete 
(d) Poisson’s ratio of concrete 
Ans. (b) 

18. For conditions obtaining in India, at which location in a cement concrete payement will the combined stresses due to traffic wheel studies is needed for well as for ‘highway load and temperature have to be critically checked during design? 
(a) Corner 
(b) Corner and interior 
(c) Corner and edge 
(d) Corner, edge and interior 
Ans. (d) 

19. Consider the following factors: 
1. The change in the shape and size of the channel cross-section 
2. The change in the slope of the channel 
3. The presence of obstruction 
4. The change in the frictional forces at the boundaries 
Which of the above factors would cause a gradually varied flow? 
(a) 1, 2, 3 and 4 
(b) 1, 2 and 3 only 
(c) 2 and 4 only 
(d) 3 and 4 only 
Ans. (a) 

20. Under which one of the following categories is the river Ganga classified in the reach through UP and Bihar? 
(a) Straight river 
(b) Meandering river 
(c) Braided river 
(d) Deltaic river 
Ans. (b) 

21. Which of the following categories best describes the Hirakud reservoir? (a) Reservoir for irrigation and power 
(b) Reservoir for flood control, power and irrigation 
(c) Reservoir for irrigation and water supply 
(d) Reservoir for recreation and fishery 
Ans. (b) 

22.. During a particular stage of the growth of a crop, consumptive use of water is 2.8 mm/day. If the amount of water available in the soil is 25% of 80 mm depth of water what is the frequency of irrigation? 
(a) 9 days 
(b) 13 days 
(c) 21 days 
(d) 25 days 
Ans. (c) 

23.. Consider the following statements: 
Irrigation water has to be supplied to the crops when the moisture level falls 
1. below field capacity 
2. to wilting point 
3. below wilting point 
Which of the above statement is/are correct? 
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) 3 only 
(d) 2 and 3 
Ans. (a) 

24.. A groundwater basin consists of 10 km2 area of plains. The maximum groundwater table fluctuation has been observed to be 1.5 m. Consider specific yield of the basin as 10%. What is the available groundwater storage in million cubic metres? 
(a) 1.0 
(b) 1.5
(c) 2.5
(d) 2.0
Ans. (b)

25. Consider the following chemical emulsions: 
1. Methyl alcohol 
2. Cetyl alcohol 
3. Stearyl alcohol 
4. Kerosene 
Which of the above chemical emulsions is/are used to minimize the loss of water through the process of evaporation? 
(a) 1 only 
(b) 1 and 4 
(c) 2 and 4 
(d) 2 and 3 
Ans. (d) 

26. A catchment area of 60 ha has a runoff coefficient of 0.40. If a storm of intensity 3cm h and duration longer than the time of concentration occurs in the catchment, then what is the peak discharge? 
(a) 2.0 m3/s 
(b) 3.5 m3/s 
(c) 4.5 m3/s 
(d) 2.5 m3/s 
Ans. (a) 

27. Which combination of surface water quality parameters will indicate sweep coagulation as the preferred mechanism of coagulation?. 
(a) High turbidity — low alkalinity 
(b) High turbidity — high alkalinity 
(c) Low turbidity — high alkalinity 
(d) Low turbidity — low alkalinity 
Ans. (b)

28. In a canal irrigation project, 76% of the culturable command area (CCA) remained without water during Kharif season; and 58% of CCA remained without water during Rabi season in a particular year. Rest of the areas got irrigated in each crop respectively. What is the intensity of irrigation for the project in that year? 
(a) 134% 
(b) 76% 
(c) 66% 
(d) 58% 
Ans. (b) 

29. What is the critical combination of vertical and horizontal earthquake accelerations to be considered for checking the stability of a gravity dam in reservoir full condition? 
(a) Vertically upward and horizontally downstream 
(b) Vertically upward and horizontally upstream 
(c) Vertically downward and horizontally upstream 
(d) Vertically downward and horizontally downstream 
Ans. (d) 

30. What is the height of wave which is likely to be generated by a wind of 80 km/hr in a reservoir having a fetch of 50 km: 
(a) 0.5m 
(b) 1.0 m 
(c) 2.0 m 
(d) 3.0 m 
Ans. (c) 

31. Consider the following statements: 
1. Giving equal weightings to horizontal and vertical creeps for design of weir foundations is one of the drawbacks of Kennedy’s theory. 
2. Khosla’s theory of design of foundations for weirs is based on potential theory. 
3. Piping problem can be reduced by increasing the length of floor. 
4. In Lane’s weighted creep theory, horizontal creep is given less weightage compared to vertical creep. 
Which of the above statements is/are correct? 
(a) 1 
(b) 2, 3 and 4 
(c) 2 and 4 only 
(d) 3 and 4 only 
Ans. (b) 

32. The power transmitted through a pipeline is maximum when the head lost due to friction in the pipe is equal to: 
(a) the total supply head 
(b) half of the total supply head 
(c) one-third of the total supply head 
(d) one-fourth of the total supply head 
Ans. (c) 

33. Consider the following with respect to the application of the Navier-Stokes equations: 
1. Laminar flown in circular pipes 
2. Laminar flow between concentric rotating cylinders 
3. Laminar unidirectional flow between stationary parallel plates 
4. Laminary unit directional flow between parallel plates having relative motion Which of the above is/are correct? 
(a) 1 only 
(b) 2 and 3 only. 
(c) 3 and 4 only 
(d) 1, 2, 3 and 4 
Ans. (c) 

34. In a siphon system employed for carrying water from a reservoir A at a higher elevation to another reservoir B at lower elevation, both being separated by a higher hill, what will be the pressure at the ‘Summit’ (S)? 
(a) Equal to the pressure at the water surface of reservoir A 
(b) Higher than the pressure at the water surface of reservoir A 
(c) Equal to the pressure at the water surface of reservoir B 
(d) Less than the pressure at both A and B above 
Ans. (d) 

35. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists: 
List-I List-II
A. Rehbock formula 1. Sutro weir
B. Francis formula 2. Rectangular suppressed weir
C. A special trapezoidal weir 3. Rectangular side- contracted weir
D. Linear proportional weir 4. Cippolletti weir
Code:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 2 3 4 1
Ans. (d) 

36. Consider the following statements related to undersluices provided in diversion weirs on permeable foundations: 
1. They are fully gate-controlled and have crest at the same level as the weir crest when no silt excluders are provided. 
2. They scour the silt deposited on the river bed in the pockets upstream of the canal head regulator. 
3. It is not necessary to provide end pile line on the downstream end of the undersluice floor. 
4. The discharge capacity of the undersluice is 10-15% of the maximum flood or two times the maximum discharge of the offtaking canal or maximum winter discharge, whichever is the highest. 
Which of the above statements is/are correct? 
(a) 1 
(b) 2 and 4 only 
(c) 2, 3 and 4 
(d) 3 and 4 only 
Ans. (b) 

37. What is the theoretical oxygen demand of 300 mg/L glucose solution? 
(a) 300 mg/L 
(b) 320 mg/L 
(c) 350 mg/L 
(d) 400 mg/L 
Ans. (b) 

38. Consider the following: 
1. Force on pipe bends and transitions 
2. Jet propulsion 
3. Flow velocities in open channel 
4. Vortex flow 
Which of the above admit employing the moment of momentum equation? (a) 1 and 2 only 
(b) 1, 2 and 3 
(c) 1 and 3 only 
(d) 2, 3 and 4 
Ans. (d) 

39. Consider the following statements: 
1. Shear stress is maximum at the centre line. 
2. Maximum velocity is 3\2 times the average velocity 
3. Discharge varies inversely with the coefficient of viscosity. 
4. Slope of hydraulic gradient line increases linearly with the velocity of flow. 
Which of the above statements are correct in connection with a steady laminar flow through a circular pipe? 
(a) 1, 3 and 4 
(b) 3 and 4 only 
(c) 1 and 3 only 
(d) 2 and 4 
Ans. (b) 

40. Consider the following statements: 
Cavitation generally results from a combination of several influences 
1. by reduction of pressure intensity below a limiting value 
2. by increase in either elevation or the velocity of flow 
3. by reduction of pressure load in the system 
4. by decrease in the velocity of flow 
Which of the above statements are correct? 
(a) 1, 2 and 3 
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) 3 and 4 
Ans. (b) 

41. What is Hydrological Cycle? 
(a) Processes involved in the transfer of moisture from sea to land 
(b) Processes involved in the transfer of moisture from sea back again 
(c) Processes involved in the transfer of water from snowmelt in mountains 
(d) Processes involved in the transfer of moisture from sea to land and back to sea again 
Ans. (d) 

42. Consider the following with respect to a double-mass curve: 
I. Plot of accumulated rainfall with respect to two chronological orders 
2. Plot for estimating multiple missing rainfall data 
3. Plot for checking the consistency of the rainfall data 
4. Plot of accumulated annual rainfall of a station vs. accumulated rainfall of a group of stations Which of the above are correct? 
(a) 1 and 3 
(b) 2 and 3 
(c) 3 and 4 
(d) 1 and 4 
Ans. (c) 

43. Generally to estimate PMP, Pm = 42. 16D0.475 is used (Pm is maximum depth of precipitation, D = duration). What are the units of Pm and D in the equation? 
(a) mm, sec 
(b) cm, sec 
(ë) mm, hr 
(d) cm, hr 
Ans. (d) 

44. A triangular direct runoff hydrograph due to a storm has a time base of 60 hr and a peak flow of 30m3/s occurring at 20 hr from the start. If the catchment area is 300 km2, what is the rainfall excess in the storm? 
(a) 50 mm 
(b) 20 mm 
(c) 10.8 mm 
(d) 8.3 mm 
Ans. (c) 

45. A 3 hr unit hydrograph U1 of a catchment of area 235 km2 is in the form of a triangle with peak discharge 30 m3/s. Another 3 hr unit hydrograph U2 is also triangular in shape and has the same base width as U1, but has a peak flow of 90 m3/s. What is the catchment area of U2? 
(a) 117.5 km2 
(b) 235 km2 
(c) 470 km2 
(d) 705 km2 
Ans. (d) 

46. While selecting a centrifugal pump for your requirement of head and discharge on the basis of its performance characteristics, which one of the following criteria is to be adopted? 
(a) Head, discharge and efficiency 
(b) Head and discharge only 
(c) Discharge only 
(d) Head only 
Ans. (a) 

47. Consider the following statements: 
The function of the impeller in a centrifugal pump is to: 
1. Convert the pressure energy into hydraulic energy 
2. Convert the hydraulic energy into mechanical energy 
3. Convert the mechanical energy into hydraulic energy 
4. transform most of the kinetic energies to pressure energy Which of the above statements is/are correct? 
(a) 1 only 
(b) 3 only 
(c) 1, 2 and 3 
(d) 2, 3 and 4 
Ans. (b) 

48. A centrifugal pump gives maximum efficiency when its impeller blades are 
(a) bent forward 
(b) bent backward 
(c) straight 
(d) wave-shaped 
Ans. (b) 

49. 1.6 m3 capacity tractor loaded works at a site with an effective per-round-trip time of 64 seconds. Effective delivery of excavated material is 90%. If utilization is 50 minutes per hour working, what will be the productivity in a 4-hour shift? 
(a) 253 m3 
(b) 262 m3 
(c) 270 m3 
(d) 282 m3 
Ans. (c) 

50. By which one of the following, a small quantity of water may be lifted to a great height? 
(a) Hydraulic ram 
(b) Hydraulic crane 
(c) Hydraulic lift 
(d) Hydraulic coupling 
Ans. (a)

feedback