# TCS Aptitude-Puzzle placement paper Question and answers

## TCS recruitment process and aptitude test experiences

**TCS New Placement Paper Question Pattern 2013-2014**

**Recent Question Pattern of TCS Campus Placement 2013. It is the new questions we get from different students **

1. An empty tank be filled with an inlet pipe ‘A’ in 42 minutes. after 12 minutes an outlet pipe ‘B’ is opened which can empty the tank in 30 minutes.

After 6 minutes another inlet pipe ‘C’ opened into the same tank, which can fill the tank in 35 minutes and the tank is filled find the time taken to fill the tank?

Ans

Rate at which A fill is 1/42 per min

A filled for 12 min so tank filled by A will be 12/42

Similarly B empty the tank for 6 min

now the volume will be (18/42) -(6/30) = 8/35 because at the 6 min A has also filled.

Now the amount left to be filled is (1-8/35) = 27/35

Now C comes it fills 1/35 per minute.

So from now the amount will be filled is (1/42+1/35-1/30) = 2/105 per minute

So to fill the required amount it will take 105/2 * 27/35 = 40.5 min

So total time is 12+6+40.5 = 58.5 min

2. A boy wants to make cuboids of dimension 5m,6m & 7m from small cubes of .03m^3.Later he realized that he can make some cuboids by making it hollow.

Then it takes some cubes less. What is the number of cubes to be removed

a)2000

b)5000

c)3000

d)7000

Ans

Total no of cubes = 5*6*7/0.03=7000

for making it hollow we have to remove (5-2)*(6-2)*(7-2)/0.03=2000.

3. Leena cuts small cubes of 3 cubic cm each. She joined it to make a cuboids of length 10 cm,width 3cm, and depth 3 cm.How many more cubes does she need to make a perfect cube?

a)910

b)250

c)750

d)650

Ans

To make cube we need 10*10*10=1000.

Now we have only 10*3*3=90.

So the more cube we need are 1000-90=910.

4. What is the distance between the z-intercept from x-intercept in the eqn ax+by+cz+d=0

Ans

square root of (d/a)^2 + (d/c)^2

5. 10 men and 10 women are there.They dance with each other.Is there possibility that two men are dance with same girl and vice versa?

a)22

b)20

c)10

d)none of these

Ans

none of these

6. A father purchases dress for his three daughter. The dresses are of same color but of different size .The dress is kept in dark room .What is the probability that all the three will not choose their own dress…

a) 2/3

b) 1/3

c) 1/6

d) 1/9

Ans

Proper Selections:

A B C

A C B

C B A

B A C (i.e. total 4)

Improper selection:

B C A

C A B (i.e. total 2)

Probability for improper selection= 2/6 = 1/3

7. Mr and Mrs smith had invited 9 of their friend and their spouses for party at wiki beachresort.the stand for group photograph if mr smith never stand next to mrs smith then how many way group arrange in row.

(A)20!

(B)19!+18!

(C)18*19!

(D)2*19!

Ans

Mr and Mrs smith never be together so out of 20 (with both them) 19 can b any place so total = 19!

20 because their invitees are with their spouses.

Also 1 of them can stand with other so 18 places

So total is 18*19!

8. Tim and Elan are 90 km from each other, they start to move each other simultaneously, Tim at speed 10 and Elan 5kmph, if every hour they double their speed what is the distance that Tim will pass until he meet Elan?

(A)45

(B)60

(C)20

(D)80

Ans

60

9. MOTHER +DAUGHTER+INFANT AGE IS 74. MOTHER AGE IS 46 MORE THEN DAUGHTER AND INFANT. AND INFANT AGE IS 0.4 OF DAUGHTER. FIND DAUGHTERS AGE.

Ans

m+d+i=74 (1)

m=46+(d+i) (2)

i=0.4d (3)

solving we get d = 10

10. The age of two people is in the ratio 6:8. the sum of their ages is 77. after 2 years the ratio of their ages becomes 5:7. wat is their present age?

11. A Grocer bought 24 kg coffee beans at price X per kg. After a while one third of stock got spoiled so he sold the rest for $200 per kg and made a total profit of twice the cost. What must be the price of X?

A.$33 1/3

B. 66 2/3

C.44 4/9

D.50 1/3

Cost price= 24*X,

spoiled= 24*1/3=8 kg, now total amount= (24-8)=16 kg

selling price= 16*200 =3200

profit= (3200-24*X)

profit=2* cost , (3200-24*X)= 2*24*X, x=400/9 =44 4/9

12. Let exp(m,n) = m to the power n. If exp(10, m) = n exp(2, 2) where to and n are integers then n =

exp(10, m) = n * exp(2, 2) = n*(2^2) = 4*n

10^m=4*n ; where m,n integers

m=2, n=25 satisfies for the least value

13.Bhanu spends 30% of his income on petrol on scooter. ? of the remaining on house rent and the balance on food. If he spends Rs.300 on petrol then what is the expenditure on house rent?

Let the income x, so in petrol he spends 3x/10 rs,remaining x-3x/10=7x/10 on house rent and balance on.now 3x/10=300,so x=1000,

on house rent he spends rs 700-balance.

14. Directions for Q. 1 to Q. 5: Refer the data:

J, K, L, M and N collected stamps.

They collected a total of 100 stamps.

None of them collected less than 10.

No two among them collected the same number.

(i) 3 collected the same number as K and M together.

(ii) L collected 3 more than the cube of an integer

(iii) The no. collected by J was the square of an integer.

(iv) Total no. collected by K was either the square or cube of an integer.

1. The no. collected by J was:

(1) 27 (2) 49 (3) 36 (4) 64

2. The no. collected by K was:

(1) 16 (2) 27 (3) 25 (4) 36

3. The difference of numbers collected by L & M was:

(1) 3 (2) 2 (3) 5 (4) 9

L=12,N=11,J=27,M=14,K=36

Given,

K+M+J+L+N=100 ———(i)

K,M,J,L,N>10 ———(ii)

K?M?N?J?L ———(iii)

K+M=J+L+N ———(iv)

L=3 + X^3 , where X is an integer ———(v)

J= Y^3, where Y is an integer (Modify the question here it should be like that) ———(vi)

K=Z^2 or Z^3, where Z is an integer ———(vii)

Now from the ques value of J can be 27 or 64

but if we take 64 then eqn iv would not satisfy so J=27

Again considering eqn ii, iv & ii we can say that L+N = 23 & K+M=50

Now from eqn v the value of L must be 11, thus L=11

That conclude N = 12

Now from the questio part 3,

The difference of numbers collected by L & M was:

(1) 3 (2) 2 (3) 5 (4) 9

Considering the fact M-L=any of those values

Now M=L+any of those values

M=11+any of those values

Now considering each values, M= 14, value =3; K=50-14 =36 which is a square of integer, thus satisfies

again M=13, value = 2; K=37 which is neither square or cube of any integer

M=16, value = 5; K=34 which is neither square or cube of any integer

M=20, value = 9; K=30 which is neither square or cube of any integer

Thus M = 14 & K = 36.

15. How many kgs. of wheat costing Rs. 8 per kg must be mixed with 86 kg of rice costing Rs. 6.40 per kg so that 20% gain may be obtained by Belling the mixture at Rs. 7.20 per kg ?

Ans : 25.8

- Previous Papers
- Next Papers
- TCS/Placement-Paper-Candidate-Experience...
- TCS Placement-Paper-Aptitude-Reasoning-4...

## Most Viewed Practice Tests

^{paid}30 questions 30 min 7184 students taken

^{free}35 questions 80 min 13621 students taken

^{free}50 questions 60 min 4206 students taken

^{free}55 questions 60 min 5576 students taken

^{free}25 questions 25 min 4336 students taken