National Aerospace Laboratories (NAL) Question-Paper Contributed by Mansi updated on Aug 2019

                                                          NAL Placement Paper

General Intelligence

1. What should come in the place of (?) in the given series?
ACE, FGH, ?, PON
(A) KKK
(B) JKI
(C) HJH
(D) IKL
Ans. (A)

2. Typist : Typewriter : : Writer: ?
(A) Script
(B) Pen
(C) Paper
(D) Book
Ans. (B)

3. Paint: Artist : : Wood: ?
(A) Furniture
(B) Forest
(C) Fire
(D) Carpenter
Ans. (D)

4. acme : mace :: alga: ?
(A) glaa
(B) gaal
(C) laga
(D) gala
Ans. (D)

5. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT:?
(A) UTOPTU
(B) UOTUPT
(C) TUOUTP
(D) TUOTUP
Ans. (D)

6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to—
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
Ans. (C)

7. Fill in the missing letter in the following series—
S, V, Y, B, ?
(A) C
(B) D
(C) E
(D)G
Ans. (C)

8. What should come in the place of question mark in the following series?
3, 8, 6, 14, ?, 20
(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9
Ans. (D)

9. Select the correct option in place of the question mark.
AOP, CQR, EST, GUV, ?
(A) IYZ
(B) HWX
(C) IWX
(D) JWX
Ans. (C)

10. What should come in the place of question mark in the following series?
1, 4, 9, 25, 36, ?
(A) 48
(C) 52
(B) 49
(D) 56
Ans. (B)

English Language

Directions—(Q. 1–5) Which of the following word/phrase has the SAME meaning as the word/phrase printed in bold as used in the passage. 
1. Thrifty 
(A) Miser 
(B) Spendthrift 
(C) Shameful 
(D) Prolific 
(E) Extravagant 
Ans : (A) 

2. Broke his leg 
(A) Fell unconscious 
(B) Was shocked 
(C) Fracture at the back 
(D) Broke the thorn 
(E) None of these 
Ans : (E) 

3. At the dead of 
(A) On death of 
(B) At deep 
(C) In the dawn 
(D) Early evening 
(E) Every day 
Ans : (B) 

4. Hit upon a plan 
(A) Got an idea 
(B) Quashed the plan 
(C) Lacked planning 
(D) Without plan 
(E) None of these 
Ans : (A) 

5. Enquire about 
(A) Keep pace with 
(B) Write 
(C) Investigate into 
(D) Keep others informed 
(E) None of these 
Ans : (C) 

Directions—(Q. 6–10) Rearrange the following five sentences (a), (b), (c), (d) and (e) in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph. Then answer the questions given below them. 
(a) To her surprise, she found the baby quite safe in the cradle. 
(b) It had blood all over its mouth 
(c) She then entered the house, expecting to find her baby dead 
(d) Malathi discovered the mongoose seated on the doorstep. 
(e) Thinking that it had killed her son, she struck the mongoose so hard that it laid still. 

6. Which of the sentences should come LAST (FIFTH) in the paragraph after rearrangement ? 
(A) a 
(B) b 
(C) c 
(D) d 
(E) e 
Ans : (A) 

7. Which of the sentences should come FOURTH in the paragraph after rearrangement ? 
(A) a 
(B) b 
(C) c 
(D) d 
(E) e 
Ans : (C) 

8. Which of the sentences should come FIRST in the paragraph after rearrangement ? 
(A) a 
(B) b 
(C) c 
(D) d 
(E) e 
Ans : (D) 

9. Which of the sentences should come THIRD in the paragraph after rearrangement ? 
(A) a 
(B) b 
(C) c 
(D) d 
(E) e 
Ans : (E) 

10. Which of the sentences should come SECOND in the paragraph after rearrangement ? 
(A) a 
(B) b 
(C) c 
(D) d 
(E) e 
Ans : (B) 

Directions—(Q. 11–15) Which of the phrases (A), (B), (C), (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct ? If the sentence is correct mark (E) i.e. ‘No correction required’ as the answer. 

11. Newspapers have great power because their enormous circulation. 
(A) on account 
(B) because of 
(C) as a result 
(D) owing 
(E) No correction required 
Ans : (B) 

12. The crowd which has gather to protest against the decision slowly returned to their homes. 
(A) which had gathered 
(B) which have gather 
(C) gathering up 
(D) which gathers around 
(E) No correction required 
Ans : (A) 

13. He will be handling the next project since he has vastly experience in this business. 
(A) vast experience 
(B) vastly experienced 
(C) a vast experiencing 
(D) the vast experience 
(E) No correction required 
Ans : (C) 

14. Children nowadays are watching too much television. 
(A) to much of 
(B) more of 
(C) very much of 
(D) much on 
(E) No correction required 
Ans : (E) 

15. The bridge in connection with the two cities will remain closed for security reasons. 
(A) connects between 
(B) in connection to 
(C) being connected from 
(D) connecting 
(E) No correction required 
Ans : (C)

feedback