Kerala-PSC Question-Paper Contributed by Seethalakshmi updated on Mar 2019
                  Kerala PSC previous year question papers  

 

Time: 75 min. Max: 100 marks

 

Questions 1 to 5: Choose synonymous word

 

1. To surprise somebody greatly:

(a) Appraise

(b) Antonyms

(c) Astonish (Ans)

(d) Reveal

 

2. To make something more important that it really:

(a) Excess

(b) Elaborate

(c) Stress upon

(d) Exaggerate (Ans)

 

3. Express one's opinion without evidence or full knowledge:

(a) Specify

(b) Speculate (Ans)

(c) Concede

(d) Sensing

 

4. An event that will happen soon:

(a) Imminent  (Ans)

(b) Damnsure

(c) Immense

(d) Immutable

 

5. To lead somebody to do something:

(a) Persuade  (Ans)

(b) Placate

(c) Persecute

 (d) Perpend

 

Questions 6 to 10: Four words are given in each. Three of them can be grouped together applying a principle. One word does not belong to the group. Find it out.
 

6.    (a) Violet

(b) Blue

(c) Magenda  (Ans)

(d) Green

Ans :

? All the others colours present in rainbow.
 

7.    (a) Cucumber

(b) Carrot  (Ans)

(c) Brinjal

(d) Ladies finger

?  It is a root vegetable.

 

8.    (a) Yaswanth Sinha

(b)Jaswant Singh

(c) Shatrugnan Sinha  (Ans)

(d) Manmohan Singh

Ans :

(Most correct answer)

? All others were Finance Ministers of India (d) Manmohan Singh can also be the answer as others were only union ministers

while Manmohan Singh is the Prime Minister.

 

9.   (a) Cancel

(b) Nullify

(c) Void

(d) Confirm

aäp-Åh negative meaning DÅ synonyms BWv. Void F¶m \nb-a-{]m- eyw CÃm-¯Xv F¶mWv AÀ°w.Null and void {]tbmKw HmÀ½n-¡p-I.

 

10.  (a) G. Sankarakuruppu

(b) O.N.V. Kuruppu (Ans)

(c) S.K. Pottekkadu

(d) Thakazhi Sivasankarapillai

? G. Sankarakuruppu, S.K. Pottekkadu and Thakazhi were all the recipients of Jnanpith award.

 

Questions 11 to 13: Three words are given. There is a relationship between the first two words. Select a word that expresses a similar relationship with the third word from the given alternatives.

11. Pather Panjali : Sathyajith Ray; Athithi :

(a) K.P. Kumaran  (Ans)

(b) M.T. Vasudevan Nair

(c) T.V. Chandran

(d) P.A. Backer

 

12. Pareekkutty : Madhu; Chemban Kunju :

(a) P.J. Antony

(b) Jose Prakash

(c) Govindankutty

(d) Kottarakara Sreedharan Nair (Ans)

Ans :

?  P.J. Antony-First Keralite get Bharat award.

 

13. Bangladesh: Dhaka; Austria:

(a) Canberra

(b) Lapaz

(c) Santiago

(d) Vienna (Ans)
 

Ans :

? Canberra - capital of Australia

? Santiago - capital of Chile

 

Question 14 to 20: choose collect answer from the alternative to fill the blank space:

14. A,E, J,O,–,–

(a) M,Q

(b) S, X

(c) T, Y  (Ans)

(d) U, Z

Ans :

A     B     C     D     E     F     G     H     I     J    K     L     M

N     O     P     Q     R     S     T     U    V    W   X     Y     Z

 

E     5th position     J     10th position

O     15th position   T    20th position

Y     25th position

 

15. ADH, BEI, CFJ, –

(a) DGL

(b) DHK

(c) EHL

(d) FIM

Ans : (c) and (d) are correct

A + 3 = D, D + 4 = H

B + 3 = E, E + 4 = I

C + 3 = F, F + 4 = J

E + 3 = H, H + 4 = L

So answer is EHL

FIM also comes in the same manner

 

16. Veluthampi Dalawa ______ a brave fight against British Army.

(a) Put up  (Ans)

(b) Put off

(c) Put in

(d) Put down

 

17. The train was coming, the supervisor ______ the workers to stop working on rail.

(a) called off

(b) called in

(c) called away

(d) called out (Ans)

 

18. It ________ rain this evening.

(a) can

(b) may  (Ans)

(c) could

(d) is

 

19. ______ the suspected cause for earthquakes is the construction of dams.

(a) Most of

(b) Only

(c) One of  (Ans)

(d) None of these

 

20. There were _______ telephone booths around, so that the old one is closed.

(a) few

(b) a little

(c) a few  (Ans)

(d) little

 

Questions 21 to 35 : Select appropriate answer:

 

21. Adolph Hitler committed suicide in

(a) 1943

(b) 1944

(c) 1945  (Ans)

(d) 1946

Ans :

?  Hitler became the Chancellor of Germany in 1933.

 

22. Congress Socialist Party was formed in

(a) 1934  (Ans)

(b) 1935

(c) 1936

(d) 1938

Ans :

?  Congress Socialist Party was set up in 1934 under Acharya Narendra Dev and Jayaprakash Narayan.

 

23. IMF/World Bank was formed in

(a) 1942

(b) 1944

(c) 1946

(d) 1947

Ans : No right answer

IMF-was established in 1945 and started functioning in 1947. Wold Bank was set up in 1944 and began operation in 1946.

 

 

24. Kyoto Conference was held in

(a) 1992

(b) 1993

(c) 1996

(d) 1997  (Ans)

Ans : 

 

25. Indian Patent Act was formed in

(a) 1970   (Ans)

(b) 1975

(c) 1977

(d) 1980

 

26. ‘One Life’ is written by:

(a) Dr. B. Iqbal

(b) Bergnan

(c) Kurozowa

(d) Dr. Christiaan Bernard  (Ans)

Ans :  Christiaan Bernard. One life is a book written by Dr Christiaan Bernard. He made the first human heart transplant in 1967.

 

27. ‘The Interpretation of Dreams’ is written by:

(a) Eric Erikson

(b) Sigmund Freud  (Ans)

(c) A. Beck

(d) Kraeplin

Ans :

?  Freud was the founder of Psychoanalysis. Psychopathology of Every Life, The Ego and the Id are his other famous works.

 

28. ‘Kesavante Vilapangal’ is written by:

(a) M. Mukundan   (Ans)

(b) O.V. Vijayan

(c) Anand

(d) Perumbadavam Sreedharan

Ans :

?

 

29. First malayalam cinema is:

(a) Balan

(b) Newspaper Boy

(c) Harishchandra

(d) Vigatha Kumaran  (Ans)

Ans :

? ae-bm-f-¯nse BZys¯ i_vZ Nn{Xw þ _me³

 

30. The Director of the film ‘Susanna’ is:

(a) T.V. Chandran  (Ans)

(b) Priyadarsan

(c) Adoor Gopalakrishnan

(d) Lenin Rajendran

Ans :

?

 

31. The Nigerian Novelist who won the Nobel prize:

(a) Clod Seamong

(b) Vol Soyinga  (Ans)

(c) Joseph Brodskey

(d) None of the above

Ans :

?  Dr Zhivago is a book written by the Russian novelist Boris Pasternak

 

32. ‘World AIDS Day’:

(a) April 17th

(b) June 5th

(c) December 1st  (Ans)

(d) February 14th

Ans : 

? World Health Day - April 7             ?  World Environment Day - June 5

?  Valentines Day - February 14

 

33. The famous film song ‘Easwaran Hinduvalla, Islamalla, Christianiyalla, Indranum Chandranumalla’ was written by:

(a) O.N.V. Kuruppu

(b) S.L. Puram Sadanandan

(c) Vayalar Ramavarma  (Ans)

(d) None of the above

Ans :

?

 

34. FIFA President:

(a) Sep Blatter  (Ans)

(b) Urz Linzy

(c) H.K. Dua

(d) None of the above

Ans :

?  FIFA celebrated its 100th anniversary in 2004. FIFA was formed on May 21, 1904.

 

35. Erethrean Sea is:

(a) Bay of Bengal

(b) Indian Ocean

(c) Red Sea  (Ans)

(d) Arabian Sea

Ans :

?  Malagasy islands is the biggest island in the Indian ocean.

 

Questions 36 to 55: Choose the correct answer:

 

36. Find out the values of ‘x’ and ‘y’ if x + y = 7; 3x - 2y = 11.

(a) 4, 3

(b) 5, 2  (Ans)

(c) 3,4

(d) 2, 5

Ans :

x + y = 7 (1)

3x - 2y = 11 (2)

(1) × 2 ? 2x + 2y = 14

3x - 2y = 11

5x = 25

x = 5

? y = 7 - x = 7 - 5 = 2

 

37. Five years ago I was thrice as old as my son and ten years later I shall be twice as old as my son. How old are we now?

(a) 30 & 40

(b) 50 & 20  (Ans)

(c) 40 & 15

(d) 35 & 15
 

Ans :

50 & 20

Let ‘x’ be the age of son,

3x + 15 = 2 (x + 15)

3x + 15 = 2x + 30

? x = 15

Present age of son = x + 5 = 20

Father = 3x + 5 = 50

 

38. 3 chairs and 2 tables cost Rs. 700 and 5 chairs and 3 tables cost Rs. 1,100. What is the cost of 2 chairs and 2 tables?

(a) Rs. 400.

(b) Rs. 500.

(c) Rs. 600.  (Ans)

(d) Rs. 900.

Ans :

3 chair + 2 table = 700 .............. (1)

5 chair + 3 table = 1100 ............ (2)

3× (1) ?9 chair + 3 tables = 2100....... (3)

2 × (2) ?10 chair + 6 tables = 2200..... (4)

(4)– (3) ?Chair = 100

? tables = 200

2 chair + 2 tables

= 200 + 400

= 600

 

 

39. Find two consecutive natural numbers whose squares have been the sum 221.

(a) 10, 11  (Ans)

(b) 9,10

(c) 12, 13

(d) 13, 15

Ans :

i.e., 102 + 112 = 100 + 121 = 221

 

40. Find out the values of x & y if 2x + 3y = 31; 17x - 11y = 8.

(a) 4, 7 

(b) 5,7   (Ans)

(c) 6, 8

(d) 5, 8

Ans :

2x +3y = 31 (1)

17x - 11y = 8 (2)

(1) × 11, 22x + 33y = 341

(2) × (3), 51x - 33y = 24

73x = 365

x = 365

73 = 5

? 10 + 3y = 31 3y = 21

? y = 7

 

41. The sum of two numbers is 15. If the sum of their reciprocals is 3/10 , find out the numbers.

(a) 9, 6

(b) 8, 7

(c) 5, 10 (Ans)

(d) 4, 11

Ans :

If a = 5 and b = 10

a + b = 5 + 10 = 15

Sum of their reciprocals

=1/a + 1/b =  1/5 + 1/10 = 2 + 1/10 = 3/10

 

42. The length of a rectangular plot is 8 metres greater than its breadth. If the area of the plot is 308 m. find the length and breadth of the plot in metre.

(a) L-16, B-8

(b) L-18, B-10

(c) L-20, B-12

(d) L-22, B-14 (Ans)

Ans :

(d) L - 22, B - 14

l - b = 8m         lb = 308

l + b = ?(l - b)2 + 4lb = ?64 +1232 = ?1296

l + b = 36

l - b = 8

2l = 44, l = 22, b = 36 - 22 = 14

 

43. A lawn is in the shape of a rectangle of length 60 metres and width 40 meters. Outside the lawn there is a foot path of uniform width 1 metre broadening the lawn. Find out the area of the path.

(a) 4 m2

(b) 204 m2  (Ans)

(c) 204 m

(d) 184 m2

Ans :

(SAP Exam_Ans No. 43)

Area of the path = Area of the larger rectangle -Area of the smaller rectangle.

= (62 × 42) - 60 × 40 = 2604 - 2400 = 204m2

 

44. A chess board contain 64 equal squares and the area of each square is 6.25 cm2. A border round the board is 2cm wide. Find the length of the side of the chess board.

(a) 24cm  (Ans)

(b) 42cm

(c) 60cm

(d) 64cm2

Ans :

Total area of the chess board = 64 × 6.25 cm2

Side of the chess board = ?64 * 6.25 = 20cm

Length of the side of the chess board

= 20 + (2 × 2) = 24 cm

 

45. The area of a triangle is 48cm2, the base is 12 cm. What is its altitude?

(a) 4cm

(b) 6cm

(c) 8cm  (Ans)

(d) 12cm

Ans :

Area = ½ bh

½ × 12 h = 48

h = 8 cm

 

46. The minute hand of a clock is 10cm long. Find the area on the face of the clock described by the minute hand between 9.00 am. and 9.35 am.

(? =3.14)

(a) 183 cm2  (Ans)

(b) 160 cm2

(c) 100 cm2

(d) 314 cm2

Ans :

Angle subtend is 2100.

Area = ? r2  ?/360 = ? 10 * 10 * 210/360 = 183 cm2

 

47. The number of children in 10 families in a locality are listed: 3, 1,4,0, 2, 1, 1,2,3,3. Find out the mean number of children.

(a) 1

(b) 2  (Ans)

(c) 3

(d) 4

Ans : 

Mean = Sum/Number = 3 + 1 + 4 +  0 + 2 + 1 + 1 + 2 + 3 + 3/ 10  = 20/10 = 2

 

48. The mean of a set of 40 values is 6. Each of the values is increased by 5. What will be the mean of the set of new values?

(a) 11   (Ans)

(b) 45

(c) 60

(d) 70

Ans : 

New mean = 5 + old mean = 5 + 6 = 11

 

49. Find out the median of the values 5,10,3,7,2,9,6,2,11.

(a) 2

(b) 6 (Ans)

(c) 11

(d) 9

Ans : 

Values written in ascending order

2, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11

Middle value is the median. i.e., 6

 

50. 5:6,7:8, 13: 16-Which of the following is correct, if the above values are arranged in descending order of magnitude?

(a) 5:6>7:8>13:16

(b) 13:16>7:8>5:6

(c) 7:8>5:6>13:16  (Ans)

(d) 7:8>13:16>5:6

Ans : 

(c) 7 : 8 > 5 : 6 > 13 : 16 5/6 = 0.86, 7/8 = 0.87, 13/16 = 0.81

7 : 8 > 5 : 6 > 13 : 16

 

51. What must be added to the numbers 6,10, 14 and 22 so that they became successive proportional?

(a) 1

(b) 2  (Ans)

(c) 3

(d) 4

Ans : 

6 + x /10 +x = 14 + x /22 + x

(6 + x) (22 + x) = (14 + x) (10 + x)

132 + 6x + 22x + x2 = 140 + 14x + 10x + x2

28x - 24x = 140 - 132

4x = 8

x = 2

 

52. Which one of the following is having greater value?

(a) 5:3   (Ans)

(b) 6:4

(c) 7:6

(d) 9:7

Ans :  

5/3 = 1.67  6/4 = 1.5  7/6 = 1.16  9/7 = 1.28

 

53. Nalini purchases a cycle for Rs. 660 including sales tax. If the rate of sales tax is 10%, find out the sale price of the cycle.

(a) Rs. 500

(b) Rs. 550

(c) Rs. 560

(d) Rs. 600  (Ans)

Ans : 

110/100 CP = 660

CP = 660 * 100/110 = 600

 

54. What will be the next number in the following series of numbers 2, 4, 16, ......

(a) 32

(b) 64

(c) 256  (Ans)

(d) 300

Ans : 

2, 4, 16

4 = 22,   16 = 42,   256 = 162

 

55. What will be the next number, if the series of numbers is as follows 3,11,27,59, .....

(a) 70

(b) 86

(c) 100

(d) 123 (Ans)

Ans : 

3, 11, 27, 59, 123

(+8 +16 +32 +64)

Difference between the consecutive numbers are 8, 16, 32, 64

 

Questions 56 to 100: Select the appropriate answer:
 

56. Who proposed the atomic theory?

(a) John Dalton  (Ans)

(b) Neils Bohr

(c) Chadwick

(d) Rutherford

Ans : 

? Dalton proposed that all matter is composed of extremely small particles called atoms.

 

57. Father of Electricty:

(a) Michal Faraday  (Ans)

(b) J.J. Thompson

(c) Edison

(d) Ampere

Ans : 

? Father of Nuclear Physics - Ernest Rutherford.

? Father of Atom Bomb - Otto Hahn.

 

58. Who is related to Green Revolution in India?

(a) Varghese Kurian

(b) Anand

(c) Dr. M.S. Swaminathan  (Ans)

(d) Medha Padkar

Ans : 

?  M.S. Swaminathan, eminent agricultural scientist will now heads a committee appointed by the Agriculture Ministry to prepare a national policy on Agrie - Biotechnology.

 

59. Dengue Fever is caused by _____

(a) Bacteria

(b) Virus  (Ans)

(c) Fungi

(d) Not produced by infective agent

 

 

60. Temporary hardness of water is due to ________.

(a) Calcium chloride

(b) Sodium carbonate

(c) Sodium chloride

(d) Magnesium bicarbonate  (Ans)

Ans :

 ? Temporary hardness of water is due the presence of bicarbonates of calcium and magnesium.

 

61. Global warming is due to the increased production of all the following EXCEPT:

(a) Carbon dioxide

(b) Ethane

(c) Methane

(d) Sulpher dioxide (Ans)

Ans :

 ? Carbon compounds are mainly responsible for Green House Effect. X¶n-cn-¡p¶ aäp-Å-hsbÃmw ImÀ_-Wnsâ kwbp-à- §-fm-Wv.

 

62. The concept that 'all plants are made of cells was put forward by:

(a) Theodor Schwan

(b) R.Virchow

(c) Louis Pasteur

(d) M.J. Schleiden (Ans)

63. All the following are noble metals EXCEPT:

(a) Mercury (Ans)

(b) Gold

(c) Silver

(d) Platinum

Ans :

 ? Mercury is referred to as the first superconducting metal

 

64. EEG is used to study the functions of:

(a) Heart

(b) Muscle

(c) Brain  (Ans)

(d) Nerve

Ans :

 ? ECG (Electrocardiogram) is used to study the function of Heart

 

65. DNA model is put forward by:

(a) Ian Wilmut

(b) Dr Henri Becquirel

(c) Robert Hook

(d) None of the above (Ans)

Ans :

 ? DNA model was propounded by Watson and Crick in 1953.

 

66. World Heavy - weight Champion of 2003:

(a) Clistsco

(b) Muhammed Ali

(c) Linnex Lewis  (Ans)

(d) None of the above

 

67. Second Kerala Chief Minister is:

(a) Pattom Thanu Pillai  (Ans)

(b) E.M.S.

(c) C. Achutha Menon

(d) R.Sankar

Ans :

 

 

68. The slogan ‘lnquilab Zindabad’ was first used by:

(a) Bhagat Singh (Ans)

(b) Subhash Chandra Bose

(c) V.I. Lenin

(d) Ajay Ghosh

Ans :

 ? The slogan of ‘Inquilab Zindabad’ was given by the revolutionary, group ‘Hindustan Socialist Republic Association.

 

69. ‘Sadhu Jana Paripalana Sangam’ is founded by:

(a) A.K. Gopalan

(b) Ayyankali (Ans)

(c) Sree Narayana Guru

(d) Vakkom Maulavi.

.

 

70. All of the following are Dravidian language EXCEPT:

(a) Malayalam

(b) Telungu

(c) Thulu  (Ans)

(d) Marathi

Ans :

All except Marathi are Dravidian languages

 

71. First Internal Affairs Minister of independent India:

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Lal Bahadur Shastri

(c) Sardar Vallabhai Patel  (Ans)

(d) V. Krishna Menon

Ans :

 ? Internal Affairs refers to Home Ministry

 

72. Capital of Kenya:

(a) Aman

(b) Nairobi  (Ans)

(c) Cairo

(d) Beirut

Ans :

 ? Cairo is the capital of Egypt.

 

73. First computer virus:

(a) Gappi

(b) Meleesa

(c) Norton

(d) Apple (Ans)

Ans :

 ? VIRUS refers to Vital Information Resources Under Siege.

 

74. Who declared that ‘‘Swaraj is my birth right and I must have it’’?

(a) Bhagat Singh

(b) Balagangadhar Tilak  (Ans)

(c) Mahatma Gandhi

(d) Subhash Chandra Bose

Ans :

 ? ‘‘Dilli Chalo’’ and ‘‘Jai Hind’’ were coined by Subhash Chandra Bose.

 

75. All of the following persons are extremists of Independence movement EXCEPT:

(a) Lala Lajpat Rai

(b) Bipin Chandrapal

(c) Gopalakrishna Gokhale   (Ans)

(d) Aurobindo Ghosh

Ans :

 ? Gokhale, Dadabhai Naoroji and Feroz Shah Mehta were liberal politicians

 

76. Which of the following event is related to General Dyer?

(a) Jalianwala Bagh massacre (Ans)

(b) Wagon Tragedy

(c) Chittagong Riot

(d) Punnapra- Vayalar struggle

Ans :

 ? Jallianwala Bagh Massacre was held on April 13, 1919 at Amritsar.

 

77. First battle of Panipat was between:

(a) Hemu and Akbar 

(b) Marathas and East India Company

(c) Babur and Ibrahim Lodi (Ans)

(d) East India Company and Portuguese

Ans :

 ?  The first battle of Panipat was held in A.D. 1526.

 

78. Where did Gandhiji launched his first struggle?

(a) Navaghaly

(b) Dandi

(c) Kappad

(d) Champaran (Ans)

Ans :

 ?  Gandhiji’s first satyagraha in India was for the rights of indigo workers in Champaran in 1917.

 

79. Who presided the first session of All India Trade Union Congress?

(a) Subhash Chandra Bose

(b) Lala Lajpat Rai

(c) C.R. Das  (Ans)

(d) Jawaharlal Nehru

Ans :

 ? All India Trade Union Congress was formed in 1920.

 

80. Volunteer captain of Guruvayoor Temple Sathyagraha:

(a) A.K. Gopalan  (Ans)

(b) K. Kelappan

(c) Pattom Thanupillai

(d) Ayyankali

Ans :

 ? K. Kelappan was the leader of Gurvayoor Satyagraha in 1931.

 

81. The East India Company established its first factory at

(a) Surat   (Ans)

(b) Pune

(c) Calcutta

(d) Bombay

Ans :

 ? Dutch East India Company was established in 1592.

 

82. Formation of the INA was the result of the great efforts made by

(a) Captain Lakshmi Bai

(b) Rash Behari Bose  (Ans)

(c) Subhash Chandra Bose

(d) Aurobindo Ghosh

Ans :

 ?  The Idea of the INA was first conceived in Malaya by Mohan Singh, an Indian officer of the British Indian Army.

 ? On September 1, 1942, the first division of the INA was formed with 16,300 men led by Mohan Singh, Rash Behari Bose and Niranjan Singh Gill.

 ? The Second phase of the INA began on July 2, 1943 by Subhash Chandra Bose in Singapore.

 

83. In which conference did Subhash Chandra Bose was elected as the president of Indian National Congress?

(a) Avadi

(b) Pune

(c) Tripuri   (Ans)

(d) Bombay

Ans :

 ? Subhash Chandra Bose became the first elected President of INC in 1938 (Haripura Session).

 

84. RSS was banned in 1948 in relation with

(a) India-Pak division

(b) Hindu-Muslim War

(c) Bengal Division

(d) Assassination of Mahatma Gandhi   (Ans)

Ans :

 ? Gandhiji was assassinated by a Hindu fanatic Nathuram Vinayak Godse.

 

85. ‘Bhruhaspathi’ is related with

(a) Arya Samajam

(b) Medicine

(c) Indus civilization

(d) Charvakamatham  (Ans)

 

86. The slogan ‘American Model Arabikadalil’ is related with

(a) Telungana struggle

(b) Punnapra-Vayalar struggle  (Ans)

(c) Kayyur struggle

(d) Vaikom Sathyagraha

 

87. ‘Keralam Malayalikalude Mathrubhoomi’ was written by

(a) Kumaranasan

(b) Thakazhi

(c) E.M.S.  (Ans)

(d) Vallathol

 

88. Male-female sex ratio of India in 2001 census is:

(a) 1000 : 933  (Ans)

(b) 1000 : 1040

(c) 1000 : 939

(d) 1000 : 1046

Ans :

 ? The sex ratio of Kerala according to the 2001 census is 1000 : 1058.

 

89. The Prime Minister who started privatization in Britain:

(a) Margaret Thatcher  (Ans)

(b) John Major

(c) Tony Blair

(d) Winston Churchill

Ans :

 ? Thatcher is known as the ‘Iron Lady’. She is also the first woman Prime Minister of Britain.

 

90. The smallest state in the world

(a) Russia

(b) Vatican  (Ans)

(c) Sri Lanka

(d) Cuba

Ans :

 ? Vatican is also the least populous city in the world.

 

91. The persons who became the Chief Minister for the longest period in India:

(a) E.K. Nayanar

(b) Vasantha Sate

(c) Jyothi Basu  (Ans)

(d) K. Karunakaran

Ans :

 ? E.K. Nayanar is the longest serving Chief Minister of Kerala.

 

92. Who was the first speaker of Lok Sabha?

(a) Sivaraj Patel

(b) Jagjeevan Ram

(c) Lal Bahadur Shasthri

(d) G.V. Mavlankar (Ans)

Ans :

 ?  R. Shankara Narayanan Thampi became the first speaker of Kerala.

 

93. Panchayathi Raj instructions came into effect with the amendment of the constitution:

(a) 70th

(b) 73rd  (Ans)

(c) 76th

(d) 79th

Ans :

 ?  Kerala Panchayati Raj Act became operational on April 24, 1994.

 

94. Who is the president of newly declared independent country, East Timor?

(a) Xanana Gusmao

(b) Hugo Chavez

(c) Lula da Zilva

(d) Nuster Kitchnarre

Ans :

Correct answer is Jose Ramos Horta

 ?  East Timor became the 191st member of United Nations

 

95. The Chairman of Constitution review committee:

(a) Kuldip Nayyar  (Ans)

(b) Justice Kbare

(c) Justice Varma

(d) Justice Venkita Chellaiya

 

96. Monthly salary of Chief Justice of India:

(a) Rs. 30,000

(b) Rs. 31,000

(c) Rs. 1,10,000  (Ans)

(d) Rs. 50,000

Ans :

 ?  kp{]ow- tIm-SXn PUvPn-bpsS amk-i-¼fw 90,000 cq]-bm-Wv

 

97. What is B.O.D.?

(a) Biological Oxygen Demand

(b) Biochemistry of Diseases

(c) Biochemical Oxygen Demand

(d) None of the above

Ans :

(a) & (c) are correct. Biological Oxygen Demand and Biochemical Oxygen Demand.

?  The estimation B.O.D. gives an idea of the amount of pollution in water.

 

98. Meenamatha disease is related with

(a) Cadmium

(b) Mercury  (Ans)

(c) Lead

(d) Iron

Ans :

 ?  1984

 

99. National party is one which could secure not less than ________ % of the total valid votes in the previous general election.

(a) 4%

(b) 6%  (Ans)

(c) 8%

(d) 9%

Ans :

 ? To be recognised as a national party a party must get at least six percent of valid votes in four or more states (According to a revised 1998 order of Election Commission)

 

100. The theory that ‘the continents will travel’ was first put forward by:

(a) Antonio Sneider

(b) F.J. Wine

(c) D.H. Mathews

(d) Alfred Wegner (Ans)

Ans :

 ?  Alfred Wegner in 1915 first gave the term ‘Continental drift’.

 

 

 

feedback