Indian Constitution-General Knowledge Questions and Answers

Indian Constitution-General Knowledge Questions and Answers

|   52105

 1. The council of Ministers of the National Capital Territory of Delhi shall consist of not more than
Ans : 10 Ministers    

 

 2. District Judges in a State are appointed by the   

Ans : Governor

 

3. According to the provisions of the Constitution, the administrative control(posting, promotion, leave etc.) over the district courts and other subordinate courts, shall be vested in the
 Ans : High Court

 

4. If a stay order has been granted by the High Court in a case, the application of the affected party by such an order shall be disposed of by the High Court within a period of
 Ans : Two week

 

 5. The power to make rules for the transaction of the business of the Government of Indian and for the allocation of business among Ministers lies with the
 Ans : President

 

6. Which Union territory send their members to the Council of States?
Ans : Pondicherry and Delhi

 

7. According to Article 243 of the Constitution, the Panchayats at the intermediate level may not be constituted in a State which has a population
Ans : Not exceeding 20 lakhs

 

8.The power to determine the number of judges in a High Court lies with the
Ans : President of India

 

9. The ‘Point of Order’ in a parliamentary practice involves
Ans : The question of rules of procedure not followed in a particular matter

 

10. How many members are nominated by the Governor in the Legislative Council of a State?

Ans : 1/12 of the total membership

 

11. What is the maximum limit of total membership of the Legislative Council of a State?
 Ans : 1/3 of the total membership of the Legislative Assembly

 

12. Which of the following categories of members are represented in the Legislative Council of a State?
Ans : Representatives of Municipalities, Representatives of teachers, Representatives of graduates

 

13. The members of the Legislative Council appointed by the Governor shall have special knowledge or practical experience in respect of such matters as
Ans : Literature, Science, Art, Co-operative movement and Social Service

 

14. In which State in India, is a certain amount of grants paid out of the Consolidated Fund of the State for the maintenance of some Hindu temples and shrines, as per the provisions of the Constitution?
Ans : Tamilnadu

 

15. The President of India can issue a proclamation of National Emergency only on the written recommendation of
Ans : The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union

 

16. Under the provisions of Article 343 of the Constitution, Hindi was declared the official language of the Union. But the use of English language was allowed to continue for the official purpose of the Union for a period of
Ans : 15 years

 

17. Which category of minority have been recognized by the Constitution of India?
Ans : Religious minorities and Linguistic minorities

 

18 How many times has the proclamation of National Emergency been enforced in India?
Ans : Three times

 

19. At present, how many members of the Lok Sabha can be elected from Union Territories?
Ans : 20

 

20 The Comptroller and Auditor-General of India is removed from his office by
Ans : The President on the basis of a resolution passed by both the Houses of Parliament by special majority

 

21. Which schedule of the Constitution make special provisions for the administration and control of scheduled Areas and Scheduled Tribes?
 Ans : Fifth Schedule

 

 22. Which schedule of the Constitution makes provisions for the administration of Tribal Areas of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram?
Ans : Sixth Schedule

 

23. A major portion of the Constitution of India is derived from the
 Ans : Government of India Act, 1935

 

 24. A Bill passed by the Legislative Assembly of a State can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of?
 Ans : Three month

 

25. According to the provisions of Article 243, which category of person do not have mandatory reservations of seats in Panchayats?
 Ans : Backward Classes

 

26.The minimum age prescribed for election as a member of panchayat is
Ans : 21 years

feedback