Indian History - General Knowledge Questions and Answers updated on Dec 2017

Indian History-General Knowledge Questions and Answers

|   94702

1. The kailashnath Temple at Ellora was constructed by 

    Ans : Rashtrakuta king Krishna

 

2. Who designed the Indian parliament Building ?

Ans : Herbert Bekar

 

3. Thukaram belonged to

    Ans : Maharashtra
 

4. Name the first king in the world who introduced prohibition

    Ans : Ashoka
 

 

5. Which country is called constitution Research Society?

   Ans : Greece

 


6. The custom of Johar prevailed among the women of 

    Ans : Rajputs

 

7. When did Alexander the great visited India?

    Ans : 326 BC
 

 

8. Indus valley civilization period was

    Ans : 3000-1500BC
 

9. Who were the architects of Indus Valley Civilization?

   Ans : Dravidans


 

10. Mohenjodaro and Harappa are now in 

    Ans : Pakistan


11. The oldest veda is ________ 

      Ans : Rig
 

12. Aryan's lived in

     Ans : South India
 

13. Where is "Bulandh Darwaza " situated ?

    Ans : Uttar Pradesh

 

14. The Dravidians worshipped

     Ans : Sakthi -ans

 

15. The staple food of Indus Valley people was

     Ans : Wheat and Barley
 

16. The brain trust of Chandra Gupta Maurya was

      Ans : Kautilya
 

17. The modern name for Pataliputra

      Ans : Patna

 

18. The city of modern Patna was founded by

      Ans :  Ajathasatru
 

19. The modern name for Panipat is

      Ans : Kurukshetra

 

20. Ashvagosha lived during the ________ period

      Ans : Kushana

 

21. Vikramaditya was

     Ans : Chandra Gupta II
 

22. Vathapi was the capital of the

     Ans : Chalukyas
 

23. Which battle in India gave superior status to the Britishers?

     Ans : Battle of Buxar
 

24. Who was defeated by Ghori Mohammed to conquer Delhi?

     Ans : Prithviraj

 

25. Who was known as the 'Whip of the God'?

     Ans : Chengizkhan
 

feedback