Indian-Airforce-AFCAT Previous paper 2014 Contributed by Sreejesh updated on Jan 2019
IAF Previous Question Papers
Model Test Questions GK Objective For Indian Air Force Airman in Group ‘Y’ (Non-Tech.) Selection Test

1. Vojislav Kostunica is the President of
(a) Albania
(b) Bulgaria
(c) Romania
(d) Yugoslavia
Answer.d

2. Water is flowing through a tube of non-uniform cross—section. If the radii of the tube at the entrance and exit are in the ratio 3 : 2, then the ratio of the rate of flow of water at the entrance and exit respectively is
(a) 1 : 1
(b) 4 :9
(c) 8 : 27
(d) 9 1 4
Answer.d

3. The Biosphere Reserve “Dehang Debang” is located in
(u) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Answer.a

4. Two independent States of India and Pakistan were created by

(a) the Simla Conference
(b) the Cripps Proposal
(c) the Cabinet Mission Plan
(d) the Indian Independence Act
Answer.d

5. Consider the following statements :

1 When the Vice—President discharges the functions of the President, he would be entitled to the same emoluments, allowances and privileges to which the President is entitled under the Constitution,
2, The resignation of the Prime Minister means the resignation of the whole cabinet.
3. It is on the advice ofthe Prime Minister that the President summons and prorogues Parliament and dissolves the Lok Sabha.
4. A vote of No—Confidence against one Minister in the Lok Sabha is a vote against the whole Council of Ministers. Which of tl1ese statements are correct?
(a) I, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) land 4
Answer.c

6. The number of unpaired electrons in Mn2+ is
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer.d

7. When Hari Har and Bukka set up a principality in the South India, which later became Vijayanagar Empire, who was the Delhi Sultan?
(a) Jalaluddin Khahi
(b) Alztuddin Khalji
(c) Muhammad bin Tughlaq
(d) Firuz Shah Tughlaq
Answer.c

8. Which one of the following was NOT a member in the meeting of G-8 countries held in Canada in the year 2002?
(a) France
(b) Japan
(c) Russia
(d) Sweden
Answer.d

9. In which one of the following States/U.Ts. is Jarawa tribe found?
(a) Andaman & Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Lakshadweep
(d) Tripura

Answer.a

10. Match List I (Name of the Crop) with List II (Name of the High Yielding variety) and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I                                 List II
(Name 0f the Crop)         ( Name of the High yielding variety)
A. Maize                         1. Arjun
B. Paddy                         2. Jaya
C. Wheat                         3. Ranjit

Codes :
(a) A B C 1 2 3
(b) A B C 3 2 1
(c) A B C 2 3 1
(d) A B C 3 1 2
Answer.b

11. Which of the following is equivalent to national income?
(a) Gross domestic product at market prices
(b) Net domestic product at factor prices
(c) Net national product at market prices
(d) Net national product at factor cost
Answer.d

12. The youngest ever male Grandmaster in chess, declared in the year 2002, hailed from
(a) Ukraine
(b) Russia
(c) India
(d) China
Answer.c

13. Who among the following founded the Theosophical Society in India?
(a) Madame Blavatsky and Annie Besant
(b) Madam Blavatsky and H. S. Olcott
(c) H. S. Olcott and Annie Besant
(d) A.O, Hume and Annie Besant
Answer.b

14.At which Congress session did Dadabhai Naoroji announce that Swarai was the goal of India’s political efforts?
(a) 1886 Calcutta session
(b) 1893 Lahore session
(c) 1905 Benares session
(d) 1906 Calcutta session
Answer.d

15. “The Kashmir Committee” which was formed recently is headed by
(a) Arun Jaitley
(b) Ram Iethmalani
(c) K. C. Pant
(d) Jagmohan
Answer.b

17. An electric bulb of 60 Watts—250 Volts ‘ is connected to 1 source of 250 V a.c. mains. The bulb is burned for 100 days at the rate of 5 hours per day. What is the total cost of electricity consumed if the cost of cne unit
is Rs. 27
(a) Rs. I0
(b) Rs. 30
(c) Rs. 60
(d) Rs. 100
Answer.c

19. Consider the following statements with reference to rainy tropical climate regions :
l. These usually extend not more than five to ten degrees on either side of the equator.
2. These are characterized by constant high temperature and humidity withlittle range.
3. These regions have sun overhead or nearly so throughout the year.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Answer.a

20. With reference to human nutrition, consider the following statements :
l. Bananas are richer source of carbo-hydrate than apples.
2. Bananas contain some amount of protein also.
3. Spinach has no protein at all.
4. Potatoes are richer source of protein than Peas.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2.
(b) 2, 3 and 4
(c) l,3and4
(d) 1,2,3and4
Answer.a

21. Match List I (Commission) with List Il (Chairman) and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I                                                                                         List II
(Commission)                                                                            (Chairman)
A. Eleventh Finance Commission                                             1. A.M. Khusro
B. Expenditure Reforms Commission Geethakrishnan                2. Bimal Jalan
C. Tenth Finance Commission                                                   4. K. C. Pant
D. Commission on Centre-State Relations                                 5. R. S. Sarkaria

Codes :
(a) A B C D 1 3 4 5
(b) A B C D l 2 3 4
(c) A B C D4 3 l 5
(d) A B C D2 1 4 3
Answer.a

22. Consider the following financial transactions :
1. Purchase of bankers cheques for Rs. 50,000 and above in one day.
2. Cash payment of more than Rs. 25,000for foreign travel at one time.
3. Securities transactions of more thanRs. 1,00,000.
4. Cash deposit of more than Rs. 50,000in any bank account in one day.
During which of these transactions is it compulsory to quote Income Tax PAN (Permanent Account Number)?
(a) 1 and 2
(b) 2, 3 and 4
(c) l,2and4
(d) 1,2,3and4
Answer.d

23. Whom did Brazil beat in the FIFAWorld Cup football final in the year 2002?
(a) England
(b) France
(c) Germany
(d) Nigeria
Answer.c

24. During freedom struggle, Gandhijilaunched the first peasant movement at
(a) Sabarmati
(b) Bardoli
(c) Bijolia
(d) Champaran
Answer.d

25. Consider the following statements :The Fundamental Rights under the Indian Constitution are fundamental because :
1. they are protected and enforced by the Constitution. ‘
2. they can be suspended only in themanner prescribed by the Constitution.
3. they are enforceable against the State.
4. they cannot be amended.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1,3and4
(d) 1,2and3
Answer.d

26. Which one of the following is the ore of Lead?
(a) Corundum
(b) Cinnabar
(c) Cerrusite
(d) Calamine

Answer.c

27. The property by which the ultrasound can be distinguished from audible sound is the
(a) speed of propagation in air
(b) speed of propagation in water
(c) intensity
(d) frequency
Answer.d

28. Which one of the following is the deepest lake?
(a) Baikal
(b) Balkash
(c) Tanganyika
(d) Victoria
Answer.a

29. Match List I (Mineral) with List II (Major Producer) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List I                                             List II
(Mineral)                                     (Major Producer)

A. Rock Phosphate                         1. Malaysia
B. Manganese                                 2. Brunei
C. Tin                                             3. Gabon
D. Petroleum                                     4. Morocco
Codes : (a) A B c D 2 1 3 4
(b) A B C D 2 3 l 4
(c) A B C D 4 I 3 2
(d) A B C D 4 3 1 2
Answer.b

30. Consider the following statements :
1. Heart is three chambered in fishes
2. Heart is four chambered in birds
3. All animals of class Amphibia are characterized by two pairs of limbs
4. In all reptiles, respiration is by lungs only
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2, 3and4
(b) 1and3
(c) 2and4
(d) 2,3and4
Answer.c

31. Among the following States of India, which one has the highest amount of coal reserves?
(a) Andhra Pradesh
(h) Maharashtra
(c) Orissa
(d) West Bengal
Answer.d

32. Consider the following statements with reference to Kashmir :
l. Kanishka introduced Buddhism to Kashmir in the 3rd century B.C.
2. The Huns occupied the Valley of Kashmir in the early 6th century A.D.
3. The Valley of Kashmir was ruled by the Ujjain Empire in the later part of the 6th century.
Which of these statements is/are correct?
(a) I and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only
Answer.a

33. With reference to Maratha Peshwas, consider the following statements :

l. Balaji Vishwanath helped Saiyid brothers in overthrowing Farmkh Siyar, the Mughul Emperor.
2. During the tenure of Nana Sahcb, Bengal Nawab ceded Orissa to Marathas.
3. Madhav Rao compelled Hyder Ali of Mysore to pay tribute.
Which of these statements is/are correct?
(a) l and 2
(b) l and 3
(c) l, 2 and 3
(d) 2 only
Answer.c

Directions . The following 10 (Ten) items consist of two statements, one labelled as the ‘Assertion (A) ’ and the other as ‘Reason (R) ’. You are to examine these two statements carefully and select the answers
to these items using the codes given below :
Codes :
(a) Both A and R are individually true andR is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true butR is NOT the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is liaise but R is true

34. Assertion (A) .• Tropical cyclones do not develop very closeto the equator.
Reason (R) .• A weak coriolis effect retards the development of circular airmotion.
Answer.b

35. Assertion (A) : The Vernacular Press Act was repealed in1882 by Lord Ripon.
Reason (R) : The Act did not discriminate betweenEnglish Press and the Vernacular Press.
Answer.c

36. Assertion (A): The cultivation of cotton is concentratedin Maharashtra.
Reason (R) : The level of industrialization inMaharashtra is high.
Answer.d

37. Assertion (A) : Daulatabad fortress was besieged by the Mughal forces in the year 1631 and it had to be surrendered to them.
Reason (R) : Malik Ambar betrayed his Sultan during the siege of Daulatabad fortress by Mughal forces.
Answer.c

38. Assertion (A) .• The Government of India Act, 1919 was passed by the British Parliament to introduce ‘Diarchy’ inthe provincial government.
Reason (R) : Montague Chelmsford Reforms Committee had recommended the introduction of ‘Diarchy’ in the provincial government.
Answer.a

39. Assertion (A) : Water can exist in all three states i.e., solid,liquid and gas,
Reason (R) : Water has low dielectric constant.
Answer.c

40. Assertion (A) : The conductance of a solution of an electrolyte increases with rise in temperature.
Reason (R) : The number of ions present in unit volumeof a solution increases with rise in temperature.
Answer.a

41. Assertion (A) : Electrical resistance of carbon rod decreases with rise in temperature.
Reason (R) : Electrical property of carbon is same as of all other solids,
Answer.c

42. Assertion (A) : Sucrose reduces Cu++ to Cu+
Reason (R) .• Sugars having a free aldehyde or ketone can reduce Cu++ to Cu+
Answer.c

43. Assertion (A) : Ranjit Singh signed the Treaty of Amritsar in 1809.
Reason (R) : He was defeated by the East India Company,
Answer.c

44. Two solutions are said to be isotonic when they
(a) have the same vapour pressure
(b) are of equal concentration
(c) contain the same solute dissolved in them
(d) have same osmatic pressure
Answer.b

45. When Alexander invaded India, who were the rulers of Magadha?
(a) Haryankas
(b) Shishunagas
(c) Nandas
(d) Mauryas
Answer.c

46. Which one among the following is the highest peak?
(a) Kamet
(b) Kun Lun
(c) Nanga Parbat
(d) Nanda Devi
Answer.c

47. The winter rains in north-western Indiaare caused by the
(a) Westerly depressions
(b) Retreating monsoon
(c) Trade winds
(d) South-Westerly monsoon
Answer.a

48. With reference to inorganic catalystsand enzymes, which one of the following statements is correct?
(a) Inorganic catalysts do not initiate a chemical reaction but enzymes initiate a reaction
(b) Both inorganic catalysts and enzymes form short-lived complexes with thereactants
(c) Inorganic catalysts are more sensitive to temperature and pH while enzymes are less sensitive to temperature andpH
(d) Enzymes do not alter the equilibrium of a reversible reaction whereas inorganic catalysts alter such equilibrium.
Answer.b

49. Which one of the following sequencesis in correct chronological order that ultimately led to the setting up of World Trade Organisation (WTO)?
(a) GATT, Uruguay Rounds, Dunkel Draft,Marrakesh Treaty
(b) GATT, Dunkel Draft, Uruguay Rounds,Marrakesh Treaty
(c) Unrguay Rounds, GATT, Dunkel Draft,Marrakesh Treaty
(d) GATT, Uruguay Rounds, MarrakeshTreaty, Dunkel Draft
Answer.b

50. The highest body which approves the Five Year plan in lndia is the
(a) Planning Commission ‘
(b) National Development Council
(c) Finance Ministry
(d) Union Cabinet
Answer.b
feedback